De kleine kikker: mindfulness voor jonge kinderen WIN

De kleine kikker: mindfulness voor jonge kinderen WIN

Door Yvonne. Ik ben al bekend met (kinder)yoga. Graag zou ik ook mindfulness willen toepassen bij mijn werk als pedagogisch medewerker op de peutergroep. Ik kreeg van uitgeverij Kosmos het boek ‘De kleine kikker’ van Eline Snel toegezonden. Haar kende ik al van het boek Stilzitten als een kikker, bekijk het hier, een boek over mindfulness voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Het boek wat ik toegezonden kreeg is voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar en hun ouders. Benieuwd hoe je mindfulness kunt toepassen op deze jonge leeftijd ging ik het boek lezen.

De kleine kikker: mindfulness voor jonge kinderen

Lees ook het blog over yoga met jonge kinderen.

Wat is mindfulness?

Op de website van Eline lees ik:
De basis van mindfulness is oefenen in bewuste, vriendelijke aandacht. Aandacht voor dit moment. NU. Aandacht voor de adem, lichamelijke klachten, spanning, zorgen, de piekerfabriek en werkdruk. Maar ook aandacht voor die talloze momenten van geluk. Momenten dat het leven vanzelf goed gaat. Zonder dat je kritische, oordelende geest zich overal mee hoeft te bemoeien. We leven vaak niet in het NU maar besteden veel aandacht aan wat er nog allemaal MOET, zou kunnen gebeuren of gebeurd is. We laten ons zomaar meeslepen in emoties, piekergedachten en reageren vaak automatisch op wat ons overkomt. Maar we kunnen onszelf trainen om te zorgen dat het ook anders kan.

Stilzitten als een kikker

In 2010 werd het boek ‘Stilzetten als een kikker’ uitgegeven. Bekijk het hier. Hierin maken ouders en hun kinderen op een speelse manier kennis met kikker als symbool van bewuste aandacht. Eline heeft al ruim 30 jaar ervaring als mindfulness – en compassie trainer. Met de methode worden kinderen in deze veeleisende maatschappij ondersteund door leren hoe ze volledig aanwezig kunnen zijn, met hun hoofd, hun hart en hun lichaam. Het boek is wereldwijd uitgegeven en werd een groot succes.
De kikker staat centraal in het boek en leer de kinderen mindfulness door middel van onder andere de kikkermeditaties. Eline kreeg veel vragen over een boek voor jongere kinderen. Dat is er nu met ‘De kleine kikker’

De kleine kikker

De kleine kikker

Als ik het boek begin te lezen ontdek ik dat het niet alleen doe-boek is, maar echt een boek voor ouders. Je leert hoe je als ouder de uitdagingen van het opvoeden (van een peuter) beter aan kunt. En je meer vertrouwen krijgt in jezelf als opvoeder. In het boek neemt Eline je mee in verschillende opvoedsituaties. Voorbeelden in (opvoed)situaties, theorie, korte meditaties voor jezelf, verhaaltjes voor je peuter en leuke aandachtsoefeningen wisselen elkaar af. Aangevuld met leuke tekeningen van kikker. Tevens kun je, met een code, sommige oefeningen ook als geluidsbestanden downloaden.
De bestanden zijn ingesproken door Eline zelf. Met haar rustige stem kun je samen met je peuter heerlijk luisteren naar de verhaaltjes of samen een meditatie doen.

Bekijk het boek hier.  \

Aanrader

Het boek is zeker aan te raden als je als ouder met meer aandacht bezig wilt zijn met je peuter en de bijbehorende opvoeding. Terug naar voelen en stilstaan bij wat echt belangrijk is. Even die telefoon thuis laten als je samen naar het bos gaat voor een wandeling. Leren meer stil te staan bij hoe je soms op je kind reageert. En hoe het anders kan. Een boek die in deze veeleisende maatschappij net het verschil kan maken door je kind te leren in aandacht te leven.

Bekijk ook het boek Droomavontuur

Er staan affiliate links in dit blog.