Expeditie Archeon, slapen in een museum

Expeditie Archeon, slapen in een museum

Aan het einde van onze zomervakantie werden we uitgenodigd voor een weekend Glamping. En niet zomaar, we mochten overnachten in het museum met Expeditie Archeon. Dat was echt fantastisch!

Expeditie Archeon, slapen in een museum

Slapen in een museum, hoe tof is dat? Wij mochten dat dus bij Expeditie Archeon en dan mag je dus ook het museum in na sluitingstijd. We vonden het een geweldige ervaring. Het is trouwens ook een toffe plek voor een schoolreisje!

De safaritent

Op vrijdag mochten we om 15.00 uur inchecken. Het was nog zomervakantie voor ons, dus waren we er mooi op tijd. We kwamen aan bij een prachtige safaritent met goed gevulde koelkast. We konden al een sapje pakken of wat thee en koffie, maar er was vooral veel voor het ontbijt. Grote stukken kaas, boter, melk, yoghurt, vleeswaren, zoet beleg in leuke glazen potjes en veelal lokaal ingekocht.

De tent was ruim genoeg, vooral omdat je heerlijk op de veranda kon zitten. Er stonden zo’n tien tenten op het veld met ook een zandbak en een vuurplaats om ‘s avonds heerlijk aan te kunnen zitten. Naast de tent zie je een soort houten schuurtje, hier was het privé sanitair met douche en wc. Een kookplaatje met twee pitten, een waterkoker en een goed koffieapparaat. Alleen de afwas moest je met de hand doen, alles was verder voorzien, heerlijk!

We kregen ook een tasje met een leuk welkomstpakket bij de tent. Natuurlijk een activiteitenkaart voor de kinderen voor in het museum. Maar ook een leuk opschrijfboekje, een kwartetspel en een boek vol geschiedenisverhalen uit de tijden van het Archeon.

Rondleiding

Elke dag was er een rondleiding met een Archeotolk in een deel van het museum. De laatste dag, met de Romein, was het leukste. Toen werd de groep gesplitst en konden we een rondleiding wat meer op maat vragen: voor onze kinderen met veel doen dus. We hadden bijvoorbeeld buren op het veld, volwassenen, die vooral veel wilden weten en wilden vertellen. Dat was voor onze kinderen minder interessant, maar de volwassenen wilden weer minder doen natuurlijk. Dus het splitsen van de groep was het meest ideaal. Zo kregen we de laatste rondleiding veel meer afwisseling en was het dan ook meer op kinderen gericht. Bij veel vertellen haken zij toch snel af en willen ze naar de speeltuin. Wel echt tof dat de rondleiding alleen voor ons was en we dus ook in een klein groepje veel activiteiten mochten doen.

Activiteiten

Natuurlijk kun je ook alle dagen het museum bezoeken. Je kunt op vrijdag zelfs eerder aankomen en alvast het museum in. En ik moet je eerlijk zeggen, we hebben in die tweeënhalve dag nog niet alles gedaan. Wel het hele museum gezien natuurlijk, want we mochten er dus ook na sluitingstijd komen. Dat vonden we allemaal het meest bijzonder, rondlopen en vooral ook zwemmen als er niemand meer is. Zo heerlijk rustig en zo mooi om alles dan goed te bekijken! Zwemmen was natuurlijk helemaal fantastisch (wel koud). Dat mag niet eens overdag. Met de activiteitenpas kun je een steen beschilderen, een Romeinse helm maken, een fibula fabriceren, kaarsje maken en vilten en zo een armband maken. Zelfs dat hebben we dus niet allemaal kunnen doen. We sloten ons weekend af met de gladiatorenshow, ook erg leuk om te zien!

Eten en drinken

Elke ochtend werden verse broodjes bezorgd en er was echt meer dan genoeg beleg. De kaas hebben we zelfs nog mee naar huis genomen, mjam! Op vrijdag mochten we pizza eten in de herberg en kregen we ook een dessert. Alleen de drankjes betaal je zelf nog. Op zondag (eigenlijk) mochten we pannenkoeken eten in het klooster. Gelukkig konden wij die verplaatsen naar zaterdagavond. Wij wilden zondag weer naar huis, de volgende dag was de eerste schooldag! Het eten was heerlijk, dat vonden onze kinderen ook.

Rondlopen in het park

Het was zo magisch om na sluitingstijd rond te mogen lopen in het museum! Zo stil, prachtige natuur met allerlei wilde bloemen en alle ruimte voor onszelf. Overdag was het vanwege het mooie weer en de vakantietijd ook echt wel behoorlijk druk. Maar ‘s avonds kon je alle vogeltjes en krekels heel goed horen, geen mens te bekennen. Dat was echt zo’n bijzondere ervaring, alsof je een VIP bent en het park voor je afgehuurd is. Ik liep ‘s morgens ook voor sluitingstijd een rondje in mijn eentje, echt fantastisch! De kinderen baalden overdag een beetje van de drukte in de speeltuin, want die waren verwend met een lege speeltuin, helemaal alleen voor hen! Zulke mooie plaatjes, ook met zonsondergang. Iedereen was ook zo vriendelijk! Het personeel, maar ook de andere gasten. Er hing een beetje een festivalsfeertje, maar dan met veel ruimte. Je snapt het, wij zijn enthousiast, een mooie ervaring dus! We vonden het een van de leukste activiteiten van onze zomervakantie.

Boeken

Ga naar archeon.nl om jouw expeditie te boeken, je kunt zelfs in de herfstvakantie terecht.