Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân

In de voorjaarsvakantie vinden we het vaak fijn om naar musea te gaan met onze museumkaart. Dus trokken we er deze keer op uit om naar Natuurmuseum Fryslân te gaan in Leeuwarden.

Je kunt makkelijk parkeren in Leeuwarden, voor een middagje waren we €4,- kwijt. Echt iets anders dan de prijzen in de randstad. Leeuwarden is een leuke stad om met kinderen te bezoeken. Ga tijdens je bezoek ook zeker even langs bij het Stenen Tijdperk, een speelcafé middenin het centrum. 

Stenen Tijdperk Leeuwarden

Toen wij er kwamen leken alle tafels gereserveerd te zijn, maar toen we weer naar buiten liepen kwam iemand van de bediening nog speciaal achter ons aan de deur door dat er tóch een plekje was. Precies in het hoekje op de bank, ideaal! Verwacht geen uitgebreide lunch, maar wel heerlijk verse broodjes en zelfgemaakte taart. Vooral onze dochter vond het er geweldig. Zij speelde volop met al het playmobil en lego dat er stond. Je kunt er ook (tweedehands) playmobil en lego kopen en voor maar €1,- zelf een poppetje in elkaar zetten om mee naar huis te nemen. In de vakanties organiseren ze ook elke dag een activiteit, zoals slijm maken toen wij er waren. Dan moet je er wel zelf als ouder mee aan de slag, alle spullen staan klaar, mij is het nog nooit gelukt om het zelf te maken. 

Natuurmuseum Fryslân

Wij hebben een museumkaart en daarmee kun je veel musea in, zo ook dit museum dat vooral in vakanties echt gericht is op kinderen. Het is geen groot museum, in anderhalf uur ben je er wel doorheen, inclusief de activiteit die ze aanbieden. Maar onze kinderen vonden het wel heel interessant!

Zet ‘m op

In deze periode is er een tentoonstelling rond het Nederlands Kampioenschap Prepareren. Ieder twee jaar houdt deze verenging kampioenschappen, maar door Corona is het al een tijd geleden. Prepareren is een nogal uitgebreide hobby. Er wordt een filmpje vertoond hoe je dieren kunt opzetten, het lijkt me een enorm werk! Tijdens de tentoonstelling rond het Nederlands Kampioenschap Prepareren konden we alle inzendingen bekijken. Er waren dan ook allerlei dieren uit Nederland, maar ook daarbuiten. Ik vond het mooi om te zien!

Walviszaal

Walviszaal

De Walviszaal heeft verschillende zoogdieren. Er zijn skeletten van de dwergvinvis, bruinvis, narwal en tuimelaar. In het midden van de zaal staat het skelet van een potvis dat in de jaren ’90 op Ameland is aangespoeld. 

Kapitein Severein

In het reiskabinet van kapitein Severein is van alles te zien vanuit de reizen die hij heeft gemaakt. Zoals zelfgemaakte sieraden uit Ghana, een masker uit Bali, maar ook opgezette dieren. We schrokken van het opgekrulde poesje op de bank, dat ook opgezet bleek. Er zijn bijvoorbeeld ook buideldieren, een tijger, een eland, kangoeroes en exotische schelpen te zien.

Andere tentoonstellingen

Helaas hebben we Darwins Zolder gemist, waar de evolutietheorie wordt uitgelegd. Wel hebben we de Verwonderland ontdekt waar je van alles vooral zelf kunt doen. Je leert over de ganzen in Fryslân, records: welk dier kan het hardste rennen, is het sterkst of krijgt de meeste nakomelingen? Maar er is ook een vies onderwerp in Verwonderland: Drukken & Drollen, een onthullende kijk op het toiletgebeuren bij mens en dier. Dat vonden de kinderen vooral heel leuk natuurlijk, allerlei poep van dieren. Die van aasscholvers is smerig zeg! Ook de Onderwatersafari hebben we niet gedaan, hier betaal je apart voor. Het was ook aardig druk, dus als je die wil is het wel handig te reserveren. 

Mijn miNiATUUR museum

mijn miNiATUUR museum

In deze voorjaarsvakantie kun je zelf een miniatuur museum maken. Van het monumentale Nieuwe Stadsweeshuis waarin het museum gevestigd is, is een bouwplaat gemaakt. Op deze bouwplaat kunnen de kinderen thuis hun eigen verzameling tentoonstellen. In het museum kun je vast beginnen met de bouwplaat. Er liggen scharen en stiften om aan de slag te gaan. We misten alleen lijm om het vilt op te kunnen plakken. Er zit van alles in het tasje, zoals vilt dus, maar ook klei om fossielen te maken (dat kon daar wel), houten poppetjes en houten latjes waar ze op kunnen staan. Dus na het museumbezoek kun je thuis verder met het museum aan de slag, dat is wel aan onze kinderen besteed! 

Bekijk de site van het museum voor informatie over tickets. 

Dit bezoek is zelf betaald.