Le Vaisseau techniekmuseum in Straatsburg

Le Vaisseau techniekmuseum in Straatsburg

Le Vaisseau museum was ons favoriete uitje in Straatsburg waar we voor werden uitgenodigd. Het lijkt wel wat op Nemo in Amsterdam, want ook hier mag je allerlei proefjes zelf doen. Het is wel op wat jongere kinderen gericht, dus vooral leuk voor onze kleuter. Maar met de tijdelijke tentoonstelling over afval vermaakte onze oudste van negen zich ook goed.

Le Vaisseau museum

We waren in een weekend in Straatsburg en op de zondagochtend in dit museum. Het was helemaal niet zo druk, terwijl hier in de steden de musea voor kinderen uitpuilen in het weekend ;). Het was gezellig druk, onze kinderen konden goed overal bij. Het ligt wat in de rand van het centrum, maar bij onze camping konden we een fiets huren, zo reden we er makkelijk naartoe.

Le Vaisseau is een techniek museum waar je ook wiskunde, natuur en de kracht van water kunt ervaren. Er is maar één regel: raak alles aan en speel! Exposities die je juist moet aanraken dus en lekker mag onderzoeken, heerlijk voor kinderen! Het museum staat aangeschreven voor kinderen tussen de 3 en de 15 jaar, maar ik vond veel vaste activiteiten wel voor jongere kinderen. De wisselende tentoonstellingen zijn dan weer meer voor oudere kinderen.

Exposities

Colibri

We waren het langste bij de exposities Colibri, vanaf zeven jaar oud. Maar onze dochter van vijf kon ook zeker wel wat doen daar, zoals de tuin laten groeien met AR. Deze expositie gaat over onze planeet en de invloed van klimaatverandering. Het helpt je onderzoeken waarom we invloed moeten uitoefenen op die klimaatverandering en hoe we dat kunnen doen. We vonden het afvalmonster echt geweldig. Je pakte afval uit zijn bek en moest het in de juiste afvalbakken gooien om te recyclen. We hadden het regelmatig fout, want het was toch wat anders dan bij ons in Nederland. Maar dat maakte de wedstrijd niet minder spannend. Op de bordjes kon je zien wat erin moest, zo worden kinderen wel bewust hoe je het afval zou kunnen scheiden. Ik zie dat op veel scholen ook gebeuren en thuis doen we er natuurlijk ook aan mee.

De tuin die je zelf kon laten groeien met AR vond onze dochter vooral geweldig. Je legde blokken neer op de tuin waarmee je de omgeving veranderde. Zo kwam er planten, bomen, maar ook dieren en water in de tuin. Door blokken eraf te halen, veranderde het ook weer.

Op de laatste foto zie je een soort Escape room waarbij je allemaal opdrachten moest voltooien. Zo moest je kijken wanneer je de verwarming lager kon zetten, zoals we in de winter nu ook thuis doen. Maar ook hoe je het totale energieverbruik naar beneden kan brengen. Erg interessant en leerzaam allemaal!

De vaste exposities

In de vaste exposities is er ook veel te doen, vooral op techniek en wiskunde gericht. Er is een ruimte voor wat oudere kinderen om te experimenteren met AR, robots en andere machines. In het bos kunnen de kinderen allerlei puzzels oplossen. Er is veel te experimenteren met licht, door de verschillende lichtbakken die er staan. Je kan een mooie ronde in de tuin lopen en net ervoor kun je een parcours lopen of rijden over verschillende ondergronden met een rolstoel, krukken of andere hulpmiddelen.

Onze dochter vond de bouwplaats het leukste om te spelen. De waterplaats was overigens ook erg in trek, omdat het best warm was binnen. Bij de bouwplaats kun je met zachte blokken en platen zelf een huis bouwen. Dat is nog behoorlijk passen en meten.

Zoals je ziet is er genoeg te doen in het museum! Een leuk uitje met kinderen dus als je in de stad bent. Bekijk hier alle prijzen, met een family pass vind ik het goed te betalen. Nederlandse musea zijn vaak een stuk duurder!