Titels boeken Kinderboekenweek 2023

Titels boeken Kinderboekenweek 2023

Natuurlijk heb je de kerntitels Kinderboekenweek 2023 in het thema Bij mij thuis. Jozua Douglas, mijn man én kinderboekenschrijver, en ik stelden onze eigen lijst op met titels boeken Kinderboekenweek 2023 die wij goed vinden passen bij het thema.

Jozua en ik hebben de titels onderverdeeld in dezelfde categorieën als het CPNB die op Hebban staan. We zochten samen naar boeken die bij kinderen zorgen voor veel leesplezier, het is een mix geworden tussen voorleesboeken en zelfleesboeken. Zet ook vooral jouw tip onderaan als reactie om collega’s te inspireren! Bekijk ook Online schrijver in de klas.

Jozua en Maike

Titels boeken Kinderboekenweek 2023

Download hier de lijst in pdf.

Boeken Kinderboekenweek Groep 1/2

Een huis voor Harry

Een huis voor Harry

Een huis voor Harry gaat natuurlijk over Harry, een kat die nooit buiten komt. Op een dag maakt hij kennis met Vera, een vlinder. Ze gaan tikkertje spelen en Harry raakt de weg kwijt. Tijdens zijn zoektocht naar huis komt hij van alles tegen. Zal hij zijn huis weer terugvinden?

Bekijk het boek hier

Kleine muis zoekt een huis

Kleine muis zoekt een huis

Een klassieker inmiddels! Kleine Muis vindt een lekkere, grote appel. Maar die appel is zo groot dat hij niet in haar holletje past! Daarom gaat Kleine Muis op zoek naar een huis. Niemand heeft plaats voor haar. Onderweg eet ze af en toe van de appel, want je wordt wel hongerig van al dat gezoek. Door het gat in het boek nodigt het meteen uit tot interactief voorlezen. De herhaling zoals ‘dan zoek ik verder’ is altijd erg fijn voor kleuters!

Bekijk het boek hier

Piraten in de straat

Piraten in de straat

Dit boek is gelukkig weer in herdruk, want het is zo leuk! En ook best uitgebreid, met veel tekst. Piraten in de straat gaat over Sanne die in Suf-aan-zee woont. Nooit gebeurd er iets. Totdat er een echte piratenfamilie naast haar komt wonen die de boel flink op stelten zetten. Alle bewoners willen de piraten weg hebben, maar als ze dan ook echt gaan, krijgen ze een grote verrassing.

Bekijk het boek hier.

De koffer

De koffer

De koffer is een bijzonder prentenboek dat aan het denken zet over vreemdelingen en vluchtelingen. Op een dag verschijnt er een vreemd dier dat heel moe is, met slechts een koffer. Iedereen barst van de vragen. Wat komt hij doen? Waar komt hij vandaan? En: wat zit er toch in die mysterieuze koffer? Een verhaal over hoe we omgaan met mensen in nood. Want waarom heeft de vreemdeling geen huis?

Bekijk het boek hier

Op een verre planeet

OP een verre planeet

Op een planeet hier ver vandaan wonen er twee volken vlakbij elkaar: de blauwe en de rooie. Ze mogen elkaar niet en willen niks met elkaar te maken hebben, zo zeggen alle ouders en opa’s en oma’s. Margreet, een Rooie en Daan, een Blauwe, trekken zich er niks van aan en ontmoeten elkaar in het geheim. Wat kunnen ze doen om toch bij elkaar te zijn? Ze vertrekken naar een andere planeet natuurlijk! En daardoor brengen ze de Rooien en de Blauwen dichterbij elkaar.

Bekijk het boek hier

Waar woon jij?

Waar woon jij?

Waar woon jij? is het enige boek dat nog niet uit is. Maar de verhalen van Lisa en Jimmy doen het altijd goed bij kleuters! De vader van Jimmy gaat een boek schrijven (ook leuk voor onze kleuter thuis, wij schrijven allebei wel eens ergens anders ;)). Om dat in alle rust te kunnen doen, mag hij tijdelijk in een huisje van een kennis wonen. Dat huisje staat in een tuinpark waar meer mensen verblijven. Lisa en Jimmy vinden alle bewoners van de tuin geweldig. Ook worden ze vrienden met Yasmina uit de flat verderop. Kortom: het is gezellig druk in het tuinpark. Zal Jimmy’s vader wel de rust vinden die hij zoekt om te schrijven?

Bekijk het boek hier

Boeken Kinderboekenweek groep 3/4

Otje

Otje

Otje van Annie M.G. Schmidt mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje, want ze heeft geen huis en geen papieren. De vader van Otje is kok, maar wel nogal onhandig. Otje moet dan ook regelmatig helpen in het hotel waar Tos werkt en ze ook wonen. Toch wordt hij ontslagen waardoor Otje en haar vader in een busje moeten wonen.

Bekijk het boek hier

De rioolridder

De rioolridder

De rioolridder is deel 1 in de serie Keesie Kippenkop van Jozua Douglas. Als pestkoppen achter Keesie aan komen en hij zich verstopt in het riool, ontmoet hij een vreemde man in een duikerspak. Maar waarom woont die man in het riool?

Bekijk het boek hier

Pippi Langkous

Pipi Langkous

Nog zo’n klassieker die niet mag ontbreken in dit rijtje, want Pippi woont in haar eentje in een heel groot huis! Haar moeder is er niet meer en haar vader vaart op zee. In dat huis beleeft ze de meest geweldige avonturen met haar paard, aapje en vrienden Tommy en Annika.

Bekijk het boek hier

Dit is mijn huis

Dit is mijn huis

Een weetjesboek over verschillende huizen! In dit boek leer je meer over allerlei soorten huizen, van vroeger en nu, dichtbij en aan de andere kant van de wereld. Je leest ook hoe we huizen bouwen, welke kamers er zijn in een huis en hoe de dieren wonen.

Bekijk het boek hier

Kom maar bij mij

Kom maar bij mij

Een toneelleesboek van Rindert Kromhout op AVI M3 niveau, hoe leuk is dat!
het huis van boem is weg.
de zee nam het mee.
er kwam een golf.
en weg was het huis.
wat een ramp!
waar kan boem heen?

Bekijk het boek hier.

Pluk van de petteflet

Pluk van de Petteflet

Ja ja, toch nog eentje van Annie M.G. Schmidt, want Pluk zoekt ook een nieuw huis. Hij gaat in de torenkamer van de Petteflet wonen en leert alle mensen in de flat kennen. Natuurlijk maakt hij ook vrienden waar hij Torteltuin mee wilt redden.

Bekijk het boek hier.

Boeken Kinderboekenweek groep 5/6

Joris en de geheimzinnige toverdrank

Joris

Natuurlijk moet er ook een boek van Roald Dahl op, onze lievelingsschrijver! Joris moet op een ochtend in zijn eentje op zijn grootmoeder passen, maar die is intens gemeen. Hij bedenkt een plan: hij gaat een toverdrankje voor haar maken. Maar dan gebeuren de vreemdste dingen.

Bekijk het boek hier

Piraten van hiernaast

Piraten van hiernaast

Nog een piratenboek! Maar nu voor oudere kinderen, de film is ook zo geweldig! Michiel beleeft in Piraten van hiernaast met zijn piraten buurjongen Billy allerlei avonturen, dus hij hoeft zich geen dag meer te vervelen. In het eerste verhaal leert hij de piratenfamilie naast hem kennen en zorgt hij ervoor dat ze in zijn woonplaats mogen blijven.

Bekijk het boek hier.

Joe Biljoen

Joe Biljoen

Dit is mijn favoriet van David Walliams. Joe is de rijkste twaalfjarige jongen van de hele wereld, echt het kan niet op. Hij heeft alles wat hij zich maar kan dromen: zijn eigen racewagen, hopen geld en zelfs een orang-oetan als butler. Ja, Joe heeft echt alles wat hij wil. Maar toch is er iets wat hij niet heeft en wat hij heel graag zou hebben: een vriend. Kan hij die kopen? In het verhaal zie je dan ook hoe hij in zijn huis leeft met alles wat zijn hartje begeert.

Bekijk het boek hier. 

Familie RIP

Familie RIP

Een boek over een familie! Het is alleen een nogal bijzondere familie… Jimi houdt van gitaargeweld bij volle maan. Lea kan dwars door muren zweven en moeder begraaft zich graag in de tuin. Toch doen ze hun best geen overlast te veroorzaken. Een boze buurman wil hen weg hebben. Zou hij ze weg kunnen jagen?

Bekijk het boek hier

De gruwelijke generaal

De gruwelijke generaal

Rosa en Fico zijn geen gewone kinderen. Ze zijn de kinderen van Pablo Fernando, de knotsgekke president van Costa Banana. De president is gek op zijn zoon Fico, die hem later zal opvolgen en nu alvast wetten mag verzinnen. Voor zijn dochter Rosa heeft hij amper oog. Als Rosa op een dag ontdekt dat generaal Sjasliek een gruwelijk plan beraamt, wil niemand haar geloven. Gelukkig weet ze haar broertje te overtuigen. Maar kunnen ze de generaal dan nog stoppen? Een supergrappig en spannend boek over een aantal zeer verdachte bromvliegen, een slimme drone en twee dappere kinderen die de wereld moeten zien te redden.

Bekijk het boek hier

De iglo van tante Friet

Tante friet

De iglo van tante Friet is nog niet uit, maar Tosca Menten is ook altijd goed! In de verhalenbundel zie je Dierenhotel Frida Friet Voor Elk Dier Een Passende Kamer, de put van Frits Grutjes en nog veel meer wonderlijke woningen. Maak tussendoor kennis met maffe huisregels, vreemde gewoontes en bizarre familietradities, en ontdek heel veel eigenaardige huizen waar je je best thuis zou kunnen voelen (of misschien juist helemaal niet).

Bekijk het boek hier

Boeken Kinderboekenweek groep 7/8

Mijn vader woont in het tuinhuis

Mijn vader woont in het tuinhuis

De vader van Lara en Joeri roept onverwacht tijdens het zondagse toetje: ‘We gaan scheiden.’ De tweeling reageert heel verschillend. Lara probeert het te begrijpen, maar Joeri is woedend. Om de beurt vertellen ze over hun onzekerheid, verdriet, boosheid en angst. Ze willen niet kiezen, maar waar gaan ze straks wonen? Hoe moet het dan met hun verjaardag? En wie krijgt de poes?

Bekijk het hier.

Geheimen van de vuurtoren

Geheimen

Het boek start in Londen, in 1941. Het is oorlog en Engeland wordt regelmatig aangevallen. Olivia gaat met haar zus naar de bioscoop, maar dan is er een luchtaanval. Het is ook de nacht dat haar zus vermist raakt. Niet veel later wordt ze met haar broertje geëvacueerd vanuit de grote stad naar een klein dorpje aan zee. Ook daar stuit ze op geheimzinnige zaken. Olivia is vastberaden alles uit te zoeken. Wat gebeurt er allemaal in de oorlog in dat kleine dorpje? En wat heeft haar zus Sukie ermee te maken?

Bekijk het boek hier

Anne van het groene huis

Anne groene huis

Ook een populaire serie op Netflix! Matthew en Marilla Cuthbert hadden heel wat anders voor ogen toen ze weesmeisje Anne Shirley van het station kwamen ophalen: als ongetrouwde broer en zus hadden ze immers een jongen besteld om de boerderij later over te nemen! In plaats daarvan is kwebbelkous Anne naar ze toegestuurd, een springerig 11-jarig meisje met lange rode vlechten. Anne is ervan overtuigd dat ze terug gestuurd zal worden, maar ze verovert alle harten.

Bekijk het boek hier

Hotel de grote L

Hotel de grote L

Het boek gaat over Kos, een jongen die erg goed kan voetballen, van 13 jaar. Hij spreekt het hele verhaal, dat jij dus kan lezen, in op een bandrecorder. Hij wil zijn verhaal graag vertellen aan zijn moeder, want die is overleden. Het boek begint bij de vader die tijdens een wedstrijd van Kos in elkaar zakt en naar het ziekenhuis moet. De vader van Kos runt een hotel, maar kan dat door zijn hartaanval (en omdat hij in het ziekenhuis ligt) even niet meer aan. Kos moet de boel draaiende houden met zijn drie zussen. Terwijl de schuldeisers in zijn nek hijgen, want zo goed gaat het niet met het hotel.

Bekijk het boek hier. 

Blauwe plekken

Blauwe plekken

Helaas blijft dit boek nog steeds actueel vanwege het thema. Op school is Judith stil en teruggetrokken. Hoewel ze thuis zoveel mogelijk helpt met haar kleine broertje en probeert het haar moeder zoveel mogelijk naar de zin te maken, wordt haar moeder toch vaak boos en mishandelt ze Judith. Op school durft Judith niets te vertellen. Maar dan raakt ze bevriend met haar klasgenootje Michiel en bij hem thuis ziet ze dat het ook anders kan. Met haar moeder gaat het ondertussen slechter: ze wordt steeds sneller kwaad en slaat steeds vaker. Hoe moet het verder?

Bekijk het boek hier

Het ministerie van oplossingen en het volle huis

Ministerie

Sanne Roosenboom mag het Kinderboekenweekgeschenk schrijven, dus haar boek mag natuurlijk ook niet ontbreken. Het Ministerie van Oplossingen stort zich op een nieuwe zaak! Een fossiel, een glinsterend schrift, een antieke sjaal… Nina en Alfa vinden allerlei merkwaardige schatten op school. Die komen uit een huis in het bos dat zo vol met spullen staat, dat de deur niet meer opengaat. De meester van groep 3, die er is opgegroeid, is er wanhopig van. Nina, Alfa, Ruben en de stokoude mevrouw Vis en Tirza de Vries twijfelen geen seconde: dit is een zaak voor het Ministerie van Oplossingen!

Bekijk het hier.

Er staan affiliate links in dit blog.