Kinderboekenweek 2024: Lekker eigenwijs!

Kinderboekenweek 2024: Lekker eigenwijs!

Wat een heerlijk thema van Kinderboekenweek 2024: Lekker eigenwijs! Dit hoor ik al mijn hele leven ;). De Kinderboekenweek 2024 is van 2 tot en met 13 oktober. Pieter Koolwijk schrijft het Kinderboekenweekgeschenk. Noëlle Smit maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2024.

Wat een fantastisch thema van Kinderboekenweek 2024, Lekker Eigenwijs! Ik hoor mijn hele leven al dat ik eigenwijs ben, dus hier weet ik wel raad mee. Weet je wat ik pas echt eigenwijs zou vinden? Als je de gehele Kinderboekenweek alleen maar leest en over lezen praat met de klas! Ja, het zijn 10 dagen, een week alleen maar lezen vind ik ook goed ;). En wil je nou echt toch ook andere vakken doen, zoals rekenen? Lees dan (prenten)boeken voor die over rekenen gaan! Eigenwijs, maar ook heel nuttig! Ik ben benieuwd wie deze challenge wel aan wil gaan…

Wat is de Kinderboekenweek 2024?

De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland, bijna alle scholen doen eraan mee. De Kinderboekenweek heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om veel boeken te lezen, het werkt dus echt leesbevorderend! Het Kinderboekenweekgeschenk 2024 krijg je cadeau bij de boekhandel tijdens de Kinderboekenweek 2024 bij aankoop van ten minste € 13,50 aan kinderboeken. Het Prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop. 

KINDERBOEKENWEEKAUTEURS 2024

Kinderboekenweek 2024
Fotograaf (C) Els Zweerink

Pieter Koolwijk (1974) schrijft het Kinderboekenweekgeschenk van 2024, met de titel Schatpakkers. Hij Pieter Koolwijk debuteerde met Vlo en Stiekel. Daarna volgden er nog veel meer leesboeken, zoals Bens boot waar hij een Vlag en Wimpel voor kreeg. In 2021 won hij met zijn boek Gozert de Gouden Griffel. Gozert is het eerste boek van een drieluik, Luna en Missie afbreken zijn het tweede en derde deel. 

Noëlle Smit (1972) schrijft het prentenboek van Kinderboekenweek 2024. Ze illustreerde tientallen kinderboeken, waaronder Prentenboek van het Jaar 2011 Fiet wil rennen, Zilveren Penseel-winnaar Vuilnisvarkens Job en Bob en gedichten van Annie M.G. Schmidt. Ook maakte zij bij uitgeverij Querido een reeks tekstloze prentenboeken: In de tuin, Naar de markt en Aan zee. Je kunt haar ook kennen van het prentenboek voor Sinterklaas: Pom ti dom

Kinderboekenweekgedicht 2024

Vorig jaar was er helaas veel gedoe rond het gedicht van Pim Lammers. En om lekker in het eigenwijze thema te blijven is er nu iets anders bedacht. Via een wedstrijd wordt er in samenwerking met De Schoolschrijver naar de dichter van de Kinderboekenweekgezocht. Alle eigenwijze kinderen tussen de 6 en 12 jaar in Nederland maken kans om dé dichter van de Kinderboekenweek 2024 te worden.  Je moet er wel snel bij zijn: tot 28 april kunnen kinderen hun gedicht, dat past bij het thema Lekker eigenwijs!, insturen via Kinderboekenweek.nl/gedicht. Op de website van de Kinderboekenweek zijn tips en lessen van De Schoolschrijver te vinden om een gedicht te schrijven. Een jury (Gershwin Bonevacia, Bibi Dumon Tak en Hans Hagen) beslist welk kind zich dichter van de Kinderboekenweek 2024 mag noemen. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de opening van de Kinderboekenweek op woensdag 2 oktober.  

Thematitels Kinderboekenweek 2024

Groep 1/2

Bennie de baksteen door Harm Rieske, geïllustreerd door Myra Emmen Riedel

De koning en Niets door Olivier Tallec, vertaald door Marita Vermeulen

Hup Herman! door Yvonne Jagtenberg

Een jurk met zakken door Lily Murray, geïllustreerd door Jenny Løvlie en vertaald door Margaretha van Andel

Het eigenwijze ei door Milja Praagman

Groep 3/4

Word nooit groot door Roald Dahl, geïllustreerd door Quentin Blake en vertaald door Anne Douqué

Tuf door Tijs van Marle, geïllustreerd door Esther van den Brink

Dat boek met die bananen door Erik van Os, geïllustreerd door Jan Jutte

Hoe beroof je een bank? door Pim Lammers, geïllustreerd door Loes Riphagen

Opzij voor Pietje Prinses! door Mirjam Mous, geïllustreerd door Marja Meijer

Groep 5/6

De Gemeneriken door Jeroen van Berckum, geïllustreerd door Marianne van der Walle

Het eigenwijze huisdierenboek door Marc ter Horst, geïllustreerd door Tom Schoonooghe

Atta door Jolien Janzing, geïllustreerd door Linde Faas

Het logboek van Billy Donderbus door Reggie Naus, geïllustreerd door Mark Janssen

Rosie en Moussa voor altijd door Michael De Cock, geïllustreerd door Judith Vanistendael

Groep 7/8

Het raadsel van de zee door Jonne Kramer, geïllustreerd door Karl James Mountford

Ghost door Jason Reynolds, vertaald door Maria Postema

Bridget van der Puff en de Misbaksels door Martin Stewart, geïllustreerd door Georgien Overwater en vertaald door Sandra Hessels

Struikmeisje door Tineke Honingh

Offline door Marco Kunst, geïllustreerd door Yannick Pelegrin

Annie M.G. Schmidt 

Als er iemand eigenwijs was, dan is het Annie M.G. Schmidt wel. De serie over haar die je kunt kijken op Videoland is ook geweldig. Onze kleuterdochter is helemaal fan van Floddertje, net als ik als kleuter! Heerlijk hoe ze steeds per ongeluk helemaal vies wordt. Als je er met de blik van nu naar kijkt, zou Floddertje wel eens ADHD kunnen hebben. Toen ik in de kleuterklas zat speelde ik de rol van mijn leven, ik mocht Floddertje zijn in het toneelstuk voor ouders. Een jongen uit de klas speelde Smeerkees, het hondje. Ik vergeet het nooit meer: wij te midden van de klas die in een kring het grote bad vol bubbels naspeelden. 

Veel van haar liedjes (die soms ook als gedichten werden uitgebracht) staan op Spotify en YouTube, gespeeld door VOF de Kunst die ik ook al ken uit mijn jeugd, zoals het geweldige Ik ben lekker stout, past ook heel goed bij het thema Lekker Eigenwijs. Mooi om dan het liedje te luisteren én dezelfde tekst voor te lezen. 

Kleurplaat Kinderboekenweek 2024

Kinderboekenweek kleurplaat 2024

download