De leukste boeken zonder zwarte piet

De pieten in Nederland veranderen langzaam en de boeken doen mee. Maar wat zijn nou de leukste boeken zonder zwarte piet? 

De leukste boeken zonder zwarte piet

Er zijn leuke boeken te vinden die geen typerende zwarte piet meer hebben en wel over Sinterklaas gaan.

Prentenboeken

Het huis van Sinterklaas

Het huis van Sinterklaas

Het huis van Sinterklaas is een prachtig boek op rijm geschreven door Naomi Tieman. Het gaat over de kleine pietjes die op het grote huis van Sinterklaas moeten passen als hij in Nederland is. Dat gaat natuurlijk mis… Het is een leuk en vrolijk verhaal op rijm dat kinderen zeker zal aanspreken! Onze peuter vond het in ieder geval een heel leuk boek om voorgelezen te krijgen. Hij bedacht meteen wat hij zou doen als hij een klein pietje was. Prachtig geïllustreerd door Marieke Nelissen, waar ik toch wel fan van ben! De pietjes hebben roetvegen, dus zijn aangepast aan de tijd van nu.

De pieten maken het bont

de-pieten-maken-het-bont

In De pieten maken het bont van Pimm van Hest en Nienke Talsma gaat Sinterklaas op vakantie. Piet Scrabadoelie mag het overnemen. Hij krijgt instructies van Sinterklaas. Maar natuurlijk gaat er toch van alles mis. Gelukkig heeft Sinterklaas het blauwe boek ook achter gelaten waar de tip van de regenboogpieten in staat. En zo komt gelukkig alles toch nog goed. De pieten zijn er in allerlei kleuren en de regenboogpieten hebben de regenboog op hun gezicht.

Pom Ti Dom viert Sinterklaas

Pom ti dom viert Sinterklaas

In Pom Ti Dom viert Sinterklaas van Kim van Kooten en Noëlle Smit komen helemaal geen pieten voor. Het is een heerlijk boek op rijm (past goed bij Sinterklaas) over een rijk prinsesje. Ze krijgt altijd wat ze wil. Sinterklaas geeft haar maar een pakje en daar is ze het natuurlijk niet mee eens. Ze krijgt een lesje van hem over andere kinderen die veel minder dan zij hebben. Uiteindelijk leert ze van de les en deelt ze cadeaus aan andere kinderen uit.

Voorleesboeken

De zus van Sinterklaas

De zus van Sinterklaas

Heeft Sinterklaas een zus? Ja dus! Het is zelfs een tweelingzus, het best bewaarde geheim van Sinterklaas. Klaasje, de zus, blijft elk jaar in Spanje, maar dit jaar is ze het zat, ze wil mee! Er gaat natuurlijk van alles mis, waardoor Klaasje de rol van Sinterklaas ineens moet overnemen en ze allerlei hulppieten moet inschakelen. De pieten zijn geschminkt in allerlei kleuren of hebben roetvegen in het gezicht, net als op tv. Een grappig voorleesboek voor wat oudere kinderen.

Zelf lezen

daar is de boot!

Rian Visser heeft een leuk Avi start boekje gemaakt over de boot van sinterklaas. De illustraties van daar is de boot! zijn gemaakt door Nicolle van den Hurk. Ik begreep dat het boekje is uitverkocht, maar misschien heeft je plaatselijke boekhandel het nog? In het boek zijn er pieten met verschillende huidskleuren. Het is een heel leuk boekje met verschillende verhalen over de pieten voor beginnende lezers.

Uitgelichte foto:  Shutterstock

Kijk ook eens op de site van Spinzi voor een lijst met boeken zonder zwarte piet.

Vul de boeken gerust aan! 

BewarenBewaren

BewarenBewaren