Het logboek van Billy Donderbus

Het logboek van Billy Donderbus

Het logboek van Billy Donderbus is een heel leuk boek over piraten voor (vooral) jongens die niet zo van lezen houden. Ik leg je graag uit waarom. 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit een boek van Reggie Naus had gelezen en ook nog niet van Billy Donderbus had gehoord. Zonde, want het is echt een leuk boek! Vooral jongens zullen ervan smullen. Zeker ook de jongens die eigenlijk niet zo van lezen houden.

Het logboek van Billy Donderbus

De hoofdpersoon van dit boek, Billy Donderbus, komt uit de verhalen van De piraten van hiernaast. Hij besluit een logboek bij te houden, want dat is wat piraten doen. Elke dag schrijft hij in zijn logboek op wat hij allemaal meemaakt als piratenjongen tussen de landrotten. Natuurlijk over zijn beste vriend Michiel (waar hij niet altijd even aardig voor is), zijn waakhaai Roy en zijn buurmeisje Lizzy. Over beroemde piraten, zoals Grootneus O’Reilly met de drie billen. En natuurlijk over Opa, de gevaarlijkste piraat van de zeven zeeën. Op een dag komt er een vreemde vrouw aan de deur die zegt met opa getrouwd te zijn. Ze eist meteen een eigen slaapkamer en snuffelt overal rond. Wie is deze Helwina Snaphaan, en wat voert ze in haar schild? Is ze wel echt de vrouw van Opa?

Het logboek van Billy Donderbus

Wat vind ik?

Wat zullen (vooral) jongens hiervan smullen! Piraten is natuurlijk een fantastisch onderwerp voor jongens. En dit boek is ook nog eens heel makkelijk te lezen en vol grappen. Ook leuk voor volwassenen trouwens, dus ook tof voorleesmateriaal. Een logboek heeft korte teksten per dag, wat het ook prettig te lezen maakt en duidelijk afgebakend. Kinderen kunnen er dus ook makkelijk mee oefenen met lezen. Maar door de grappen en ook de spanning van Oma zullen ze juist snel door willen lezen. Het is af en toe gruwelijk, grappig en spannend. Echt een heerlijk boek om te lezen. Echt zonde dat ik nog nooit iets van Reggie Naus heb gelezen. Ik ben nu heel benieuwd naar de hele serie!

Mark Janssen moest voor dit boek uit zijn comfort zone stappen en eens illustraties maken die misschien niet zo mooi zijn, maar wel leuk. Zo lijkt het net of Billy Donderbus de illustraties zelf gemaakt heeft. Ook die zijn grappig en echt voor jongens gemaakt. Ze maken het boek helemaal af.

Koop het boek in de boekhandel of hier.