Rijksmuseum bezoek met school

Rijksmuseum bezoek met school

Het Rijksmuseum heeft een mooi aanbod aan programma’s voor alle groepen van de basisschool waarbij er vaak zelfs gratis busvervoer geregeld kan worden. Maar ook voor de kleuters is er een tof programma waarbij de kinderen een theatrale rondleiding krijgen. Je kunt de programma’s nu boeken voor komend schooljaar.

Rijksmuseum bezoek met school

Je kunt nu alvast de programma’s boeken voor het nieuwe schooljaar. De enthousiaste rondleiders, workshopdocenten en acteurs spelen tijdens de programma’s in op de belevingswereld van leerlingen. Natuurlijk leren de kinderen ook over de Nederlandse geschiedenis en hoe ze hier anders naar kunnen kijken en over nadenken. De school waar onze kinderen op zitten, is tijdens een schoolproject over Rembrandt van Rijn met de bovenbouw naar het Rijksmuseum geweest. Ik weet niet welk programma er toen was, want onze kinderen zaten niet in die klas. Maar ik hoorde wel dat de leerlingen (en leerkrachten) enthousiast waren. Bij mij staat het prachtige museum ook bovenaan om weer eens te bezoeken met onze kinderen. 

Bekijk hier alle mogelijkheden, inclusief het gratis busvervoer. 

De programma’s

Voor elke groep is er wel een passend programma voor in het Rijksmuseum. Van tevoren ontvang je materiaal om het bezoek goed voor te kunnen bereiden. 

Voor jonge kinderen 

Het allerbeste cadeau ooit

Rijksmuseum bezoek met school

Het allerbeste cadeau ooit is een theatrale rondleiding voor de groepen 1, 2 en 3. Dit past bijvoorbeeld goed bij thema kunst. De leerlingen gaan samen met vrienden Izzy en Ot op zoek gaan naar een feestelijk cadeau in het museum. Ze gaan op zoek naar de antwoorden op de vraag: Wanneer is iets eigenlijk een goed cadeau? In het museum staan zoveel bijzondere spullen. De kinderen krijgen een feestmuts op en gaan samen op zoek om er een fantastisch feestje van te maken. 

Voor middenbouw en bovenbouw

Voor de midden- en bovenbouw heb je meerdere programma’s die je kunt boeken. Bij Proef de geschiedenis (vanaf groep 4) mag ook worden gevoeld, geroken en… geproefd! De rondleider daagt de leerlingen uit anders te kijken en na te denken over de Nederlandse geschiedenis. Wat deden mensen toen, en hoe zien we dat nu?

In Speuren naar Sporen (vanaf groep 5) gaan de leerlingen aan de slag als museumonderzoeker. Er is een kunstschat binnengekomen en er zou zo maar eens een meesterwerk van Rembrandt tussen kunnen zitten. Maar hoe herken je eigenlijk een schilderij uit de 17e eeuw en hoe kun je zien of een schilderij van Rembrandt is? Na afloop weten de leerlingen hoe je een schilderij kunt onderzoeken. 

Het programma Ontdekkers en reizigers heeft creativiteit en geschiedenis in één. De leerlingen kruipen in de huid van een 17de eeuwse scheepstekenaar. Waar gingen de reizen naartoe, en wat kwam je onderweg tegen? Na een spannende museumrondleiding langs verre bestemmingen, maken de leerlingen een landkaart met zelfgemaakte inkt.

Bekijk en boek de programma’s hier

Dit is een #jufmaikeadd