Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis lessen en boeken

Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis lessen en boeken

Het thema voor Kinderboekenweek 2023 is Bij mij thuis! De Kinderboekenweek 2023 is van 4 tot en met 15 oktober. Ik vind het een heel leuk thema waar je van alles mee kan. Natuurlijk vooral over culturen bij je thuis spreken natuurlijk en veel lezen over andere mensen. Mijn tips voor lessen en boeken vind je hier en zal ik in de komende maanden ook uitbreiden.

Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis

Deze Kinderboekenweek vieren we ‘thuis’, in alle vormen, verschillen en gelijkenissen. Het thema is Bij mij thuis. Je kunt natuurlijk veel boeken gebruiken om ook aan elkaar te vertellen over thuis en zijn. De Kinderboekenweek 2023 is van 4 t/m 15 oktober. Bekijk meer informatie bij het CPNB

De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland, heel veel scholen doen eraan mee. Het heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om veel boeken te lezen. Het Kinderboekenweekgeschenk krijg je cadeau bij de boekhandel tijdens de Kinderboekenweek bij aankoop van ten minste € 13,50 aan kinderboeken. Het Prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor een minder dure prijs dan reguliere prentenboeken.

Thematitels Kinderboekenweek 2023

Jozua, mijn man én kinderboekenschrijver, en ik maakten onze eigen tiplijst met thematitels of kerntitels voor Kinderboekenweek 2023 die wij goed vinden passen.

Bekijk de titels boeken Kinderboekenweek hier.

Kinderboekenweekauteurs 2023

Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis lessen en boeken

Kinderboekenweekgeschenk 2023

Kinderboekenweekgeschenk 2023

Ravi en de laatste magie is het Kinderboekenweekgeschenk 2023. In de flat waar Ravi (11) sinds kort woont met haar moeder en broertje, is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. Ravi vindt het prima, ze vindt de flat vreselijk. Omdat haar moeder in een rolstoel zit, heeft de gemeente een rolstoelvriendelijk plekje voor ze gevonden in een tehuis voor oude mensen. Dit blijken niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Het tehuis zit vol kikkers, geheime kamers en goudklompjes. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste, naarste tovenaar van de wereld (ook stokoud) kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen?

Sanne Rooseboom schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk 2023. Ze is bekend van de populaire serie rond het Ministerie van Oplossingen en het mooie boek Mot en de metaalvissers die op de shortlist van de literatuurprijs De Boon staat. Sanne Rooseboom debuteerde in 2016 met haar boek Jippie! Een humeurig sprookje. Het eerste deel van Het Ministerie van Oplossingen vind je ook bij Kobo Plus. Illustraties in het Kinderboekenweekgeschenk zijn van Sophie Pluim.

KBW 2023

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Yvonne Jagtenberg mag het prentenboek van de Kinderboekenweek maken. Ze schreef en tekende al veel boeken. onder meer over Hondje, Balotje en Wandert. In 2002 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium voor haar gehele oeuvre en ze won ook twee keer op rij een Gouden Penseel: in 2019 voor Hup Herman en in 2020 voor Mijn wonderlijke oom. 

KbW 2023

Gedicht van de Kinderboekenweek

Pim Lammers mag het gedicht schrijven. Hij won in 2018 een Zilveren Griffel voor zijn debuut Het lammetje dat een varken (net als Knor) is en werd daarmee de jongste Griffel-winnaar ooit. Inmiddels heeft hij verschillende titels op zijn naam staan, waaronder een groot aantal kinderboeken over gender- en seksuele diversiteit. Helaas heeft hij zich door veel online gedoe teruggetrokken, maar zijn boeken zijn natuurlijk wel heel fijn om voor te lezen in de klas tijdens dit thema.

KBW 2023

Kinderen voor kinderen lied

Iven Cudogham mag het twaalfde lied voor de Kinderboekenweek bij Kinderen voor Kinderen schrijven. Hij steekt de eeuwenoude verhalen over Anansi de spin in een modern jasje.

KBW 2023

Sneakpeak van het lied:

Openingen Kinderboekenweek 2023

Ik bedacht wat leuke openingen in thema Bij mij thuis voor de school en in de klas.

School

Huizen op het plein

Zet allerlei verschillende “huizen” op het plein met medewerking van ouders en leerkrachten. Zo kun je denken aan campers, caravans, tenten, hutten, etc. Natuurlijk liggen in alle “huizen” boeken waar de leerlingen in kunnen bladeren en wellicht ook uit voorgelezen kunnen worden.

Boekverstoppertje

Verstop van tevoren allerlei boeken in school. Bijvoorbeeld in de teamkamer waar het wellicht wat huiselijker is.

Twee varianten:

  1. Alle kinderen zoeken een boek, halen dat op en nemen het mee hun klas in.
  2. De helft van de kinderen zoekt een boek en blijft verstopt op die plek. De andere helft van de klas zoekt die kinderen dan weer op. Gevonden? Dan samen naar de klas lopen.
Van huis mee naar school

Laat alle kinderen iets meenemen van thuis wat iets zegt over hun gezin. Bijvoorbeeld een beeldje, hun goudvis (in een kom graag ;)), een foto in een lijst, schilderij, een meubelstuk, etc. Ze kunnen hierover vertellen in de klas.

Meubels van thuis

Laat alle kinderen een meubelstuk meenemen naar school, bijvoorbeeld hun bureastoel. Zorg voor een moment waarop ze die stoelen allemaal op een zelfgekozen plek neerzetten en allemaal tegelijk stillezen. Je kunt dit moment ook inluiden met een bel. Dan moeten ze allemaal plotsklaps hun spullen neerleggen, hun stoel neerzetten en lezen. Dit kun je bij ruimtegebrek uiteraard ook met hun eigen stoel van de klas laten doen.

Van wie is het?

Laat alle leerkrachten een voorwerp van thuis meenemen waarbij de leerlingen moeten raden van wie het voorwerp is. Je kunt dat met de hele school tegelijk doen en de leerlingen laten raden, of zet per voorwerp een doos neer waar leerlingen briefjes met hun naam en die van de collega die ze denken opschrijven. Dit kun je natuurlijk ook doen met het favoriete kinderboek van de leerkrachten. Van wie is het juiste boek?

Speurtocht

Vraag alle ouders een boek van thuis samen met een voorwerp in te leveren en zet dat samen kriskras door de school neer. Alle leerlingen zoeken het boek en voorwerp van hun eigen huis op en nemen het mee naar de klas.

Kinderboekenjuf heeft ook allerlei leuke openingen.

Klas

Filmpje

Natuurlijk maakte mijn man, Jozua, weer een openingsfilmpje voor in de klas!

Thuis voorlezen

Stel een aantal huizen open van leerkrachten of vraag kinderen waar je mag voorlezen en start de Kinderboekenweek 2023 hier in plaats van op school.

Speurtocht

Je krijgt vast wat boeken voor in je klas. Verstop deze in je klas, het liefst bij “huiselijke” meubels. Laat de kinderen de boeken zoeken. Eentje gevonden, dan mag die leerling aan de kant blijven staan. Eens kijken hoe snel alles gevonden wordt.

Huiselijke boekenhoek

Laat de kinderen meedenken hoe je een huiselijke boekenhoek of leeshoek kunt maken in je klas. Misschien neemt een kind een zitzak mee? Heeft iemand een klein tentje om in te lezen? Of zo’n mooie ouderwetse stoel met leeslamp? Maak samen een prachtige huiselijke leeshoek in de klas.

Leesbingo

Kinderboekenweek leesbingo 2023

Download

Kleurplaat

Leg één van de kleurplaten in de klas.

Kleurplaat 2 Kinderboekenweek 2023

Kleurplaat 3 Kinderboekenweek 2023

Diversiteit en inclusie

Dit thema leent zich natuurlijk erg goed om boeken over diversiteit en inclusie te lezen. Bekijk hier alle diversiteit en inclusieve prentenboeken.

Groep 1 en 2

De wereld op één moment, Ben Lerwill en Alette Straathof

Samen gaan bouwen, Oliver Jeffers

Bij ons in de straat, Koos Meinderts en Annette Fienieg

Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!, Reza en Chee-Han Kartosen-Wong en Maria Koutamanis

Samen zijn we thuis, Stephanie Parsley Ledyard en Chris Sasaki

Groep 3 en 4

Dit is mijn huis, Isabelle de Ridder en Hiky Helmantel

Iedereen telt mee, Kristin Roskifte

Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar, Selma Noort en Natascha Stenvert

Hier zijn Ari en Loek, Yvonne de Vries en Jeska Verstegen

Dit gebeurde allemaal echt, Joukje Akveld en Kees de Boer

Groep 5 en 6

Beste Broers, Jowi Schmitz en Chuck Groeninks

Groetjes uit Zeerijp, Lysette van Geel en Iris Boter

Kinderen van ver, Martine Letterie en Saskia Halfmouw

Ik denk dat ik ontvoerd ben, Pim Lammers en Sarah van Dongen

Hotel Bonbien, Enne Koens en Katrien Holland

Groep 7 en 8

Mijn jaar in een tent,  Tiny Fisscher en Sophie Pluim

De meestervervalser, Annemarie Jongbloed en Wendy Panders

Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis, Sanne Rooseboom en Mark Janssen

De jongen met de negen wensen, Helen Rutter en Andrew Bannecker

Hoe voed ik mijn ouders op?, Stine Jensen en Frank Meester en Hugo van Look

Lessen Kinderboekenweek 2023

Peuters

ACTIVITEITEN PEUTER THUIS

Kleuters

Activiteiten

Je kunt een mooie huishoek maken natuurlijk die extra huiselijk is mét natuurlijk boeken erin om te lezen. Bekijk ook eens het boswachtershuis.

25 LEERMOMENTEN TIJDENS HET ETEN

20 LEERMOMENTEN TIJDENS HET TAFELDEKKEN

20 LEERMOMENTEN TIJDENS HET OPSTAAN

Boeken

Hé, wie zit er op de wc?

Kinderboekenmaker Harmen van Straaten ontving een Gouden Boek voor Hé, wie zit er op de wc? Van het prentenboek, verschenen bij Leopold, zijn meer dan 75.000 exemplaren verkocht. Genoeg voor de gouden status binnen het genre kinderboeken. Past ook goed bij Bij mij thuis Kinderboekenweek 2023! Bekijk ook zijn boek Trippel & Trappel

Bekijk ook het informatieboek over thuis.

Bekijk ook het boek Er kan er altijd eentje bij.

Bekijk ook het boek Nine & Mella.

Middenbouw

HOE JE JE KIND THUIS AAN HET LEZEN KRIJGT

Pakket

Leespakket Bij mij thuis Groep 4

Voor de middenbouw maakte ik een leespakket in het thema Bij mij thuis met o.a. Piccolo, Mini loco en leesdomino.

Bovenbouw

Pakket

Bij mij thuis kleuren op code

Voor de bovenbouw maakte ik een kleuren op code pakket Bij mij thuis met verschillende doelen.

Lied

Ook 123zing heeft weer een lied voor de Kinderboekenweek 2023 gemaakt:

Boeken

Bekijk het boek Niet thuis van Jacques Vriens.

Mijn moeder is een dekbed is ook een mooi boek om armoede thuis te bespreken.

Moestuin

Je kunt een moestuin starten met je klas.

Andere activiteiten

Kinderboekenmuseum

De Kinderboekenweek wordt in het Kinderboekenmuseum in Den Haag groots gevierd. De originele illustraties van het Prentenboek van de Kinderboekenweek geschreven door Yvonne Jagtenberg zijn te bewonderen en Yvonne komt op 8 oktober een speciale workshop te geven. Bekijk daarnaast het werk van de winnaars van de Zilveren Penselen en het Gouden Penseel. Passend bij de Kinderboekenweek biedt het museum ook speciale museumlessen aan voor scholen!

Speelgoed van het jaar

Stichting CPNB en Speelgoed van het Jaar werken samen rondom de komende Kinderboekenweek. Lezen en spelen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en dankzij de samenwerking worden kinderen gestimuleerd te lezen en creatief te denken en bezig te zijn. Het belangrijkste onderdeel van de samenwerking is de wedstrijd voor basisschoolleerlingen om een spel te ontwerpen rondom hun favoriete kinderboek.

Via de lespakketten van de Kinderboekenweek worden basisschoolleerlingen in Nederland opgeroepen om mee te doen met de ontwerpwedstrijd voor hét Kinderboekenspel, een eigen spel gebaseerd op een favoriet kinderboek. Ieder kind en iedere klas kan meedoen. De genomineerde ontwikkelaars komen op 4 november naar het Speelgoed Festival in de Jaarbeurs voor de grote finale. Hier kiezen professionele spellenexperts van Nederland de grote winnaar. Het spelidee van deze winnaar wordt door een speelgoedbedrijf ontwikkeld en uitgegeven. Lees er hier meer over.

Er staan affiliate links in dit blog.