De Hugo's: win de twee delen

De Hugo’s: win de twee delen

De Hugo’s zijn grappige wezentjes die er allemaal hetzelfde uitzien. In het eerste boek onderzoeken ze de getallen, want is geen wel een getal? In het tweede deel breidt een van de Hugo’s een trui om er anders uit te zien. Maar zijn ze wel anders? Je kunt allebei de delen in een pakket winnen!

De Hugo’s: win de twee delen

Het bijzondere aan de Hugo’s is dat ze eigenlijk allemaal hetzelfde zijn. Ze zien er hetzelfde uit, ze denken hetzelfde, ze doen hetzelfde… Maar ze stellen ook vragen, onderzoeken dingen en ervaren iets nieuws. Net zoals (jonge) kinderen eigenlijk! Het boek is geschreven en geïllustreerd door Oliver Jeffers en uitgeven door Hoogland & Van Klaveren.

Het getal geen

Het getal geen

Het boek heeft niet voor niets “een telavontuur” in de ondertitel. De Hugo’s tellen van alles tot en met 10 en vragen zich af of 0 wel een getal is. Een mooi onderwerp om met kleuters te bespreken. Er worden originele en grappige dingen geteld, zoals de driftbuien van Kevin en 8 gasten op een verjaardag die allemaal proberen te raden wat er in het pakje zit. Die mensen praten allemaal en vertellen dus eigenlijk een verhaal apart waar je ook op in kan gaan.

Voor kleuters is het altijd leuk om een boek over getallen te lezen. Ze tellen erop los en zien in dit boek dat je ook echt alles kan tellen. Tegelijkertijd leren ze de getalsymbolen. Je kunt de kinderen uitdagen door zelf dingen te tekenen bij een getal of zelfs dingen te bedenken bij de hogere getallen.

Praten over het getal geen levert vast een mooi gesprek op.

Bekijk het boek hier. 

De nieuwe trui

De nieuwe trui

Alle Hugo’s zien er hetzelfde uit, doen hetzelfde en willen hetzelfde, totdat op een dag één van de Hugo’s – Rupert heet hij – besluit een nieuwe trui te breien. Eerst vinden de andere Hugo’s dit maar gek. Totdat één besluit ook zo’n trui te willen. En vervolgens ziet iedereen er weer hetzelfde uit. Of zou Rupert iets anders bedenken?

Dit boek biedt ruimte voor een goed gesprek over verschillen en overeenkomsten. Waarin zijn de kinderen hetzelfde? En welke verschillen zien ze bij elkaar? Wat vinden ze van de overeenkomsten en de verschillen? Wat vinden de kinderen leuk om te doen? Zijn daar overeenkomsten in? En verschillen? Je kunt dit uittekenen met een staafdiagram, hoeveel overeenkomsten zijn er in de klas?

Bekijk het boek hier

Wat vind ik?

Ik vind het fijn dat de boeken zo groot zijn. Ze liggen lekker in de hand en zijn heel duidelijk om in de kleuterklas voor te lezen. De verhaallijn is vrij abstract, niet alle kleuters zullen die meteen kunnen “pakken”. Maar ook wel mooi dat het voor verschillende niveaus geschikt is. De kinderen die al makkelijk kunnen tellen tot en met 10 kunnen zich buigen over het vraagstuk wat 0 dan voor getal is.

Ook bijzonder zijn de achtergrondkleuren in De nieuwe trui. Veelal wit, maar hier en daar zijn er ook andere achtergrondkleuren, zoals roze en blauw. Dan steekt de trui ook ineens feller af.

Ik zou de boeken vooral inzetten voor bepaalde thema’s. Toevallig hadden wij net “het herkennen van getal 0” als een doel van de week, daar paste dat boek natuurlijk heel goed bij! En De nieuwe trui zou ik vooral inzetten in de gouden weken of als je werkt over overeenkomsten en verschillen.

Win

Je kunt beide boeken in een pakket winnen. Laat hieronder een reactie achter als je mee wilt doen. Woensdag 16 oktober mail ik de winnaar.