Activiteiten peuter thuis

Activiteiten peuter thuis

Activiteiten peuter thuis door Yvonne. Ook de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven hebben hun deuren op 16 maart gesloten. Vanaf deze datum ben jij misschien ook thuis met je peuter en zoekt na dik drie weken misschien nieuwe activiteiten die ook leerzaam zijn voor je peuter. 50 leuke activiteiten voor thuis.

Hier vind je 50 activiteiten die je thuis met je peuter kunt doen. Bij deze activiteiten kun je materiaal gebruiken dat je (waarschijnlijk) al in huis hebt, kunt bestellen of halen bij een supermarkt. De activiteiten zijn verdeeld onder de kamers en andere ruimtes in je huis.

Activiteiten peuter thuis

De huiskamer

1. De vloer is lava
Leg kussens, dekens, plaids, etc. op je grond in je huiskamer. Je mag niet op de grond komen met je voeten. Dus spring van bank, naar kussen, naar deken zonder de grond te raken. De grond is lava!

2. Parcours
Maak een parcours door over een kussen te springen, onder een stoel door te kruipen, een rondje om de salontafel, etc. Gebruik eventueel een stopwatch om de snelste tijd te meten.

3. Hut
Drapeer grote doeken (of een dekbedhoes) over de eettafel. Leg onder de eettafel wat kleden en kussens. Een hut is een leuke plek om een tussendoortje te eten, een boekje te lezen (mét zaklamp) of gezellig te relaxen.

4. Picknicken
Eet eens de lunch op een picknickkleed in de woonkamer. Het is weer eens iets anders
en haalt de sleur van de dagen thuis eruit.

5. Brieven
Maak wat leuke tekeningen voor mensen waar jullie nu niet naar toe kunnen. Doe ze tijdens een wandeling in de buurt meteen in de brievenbus.

6. Ballonnen
Blaas een aantal ballonnen op en leg ze op een tafelkleed. Til het kleed voorzichtig op en laat de ballonnen ‘dansen’ op het kleed. Dat kan snel en langzaam. Ook kun je het kleed hoog laag houden.

7. Sorteren
Neem papier in de primaire kleuren: rood, geel, blauw en groen. Leg de velletjes papier op de grond en laat je peuter speelgoed zoeken in deze kleuren en ze op de blaadjes leggen. Klopt niet alles? Kijk samen met je peuter welke kleuren kloppen. Welke kleur moet het dan wel zijn?

8. Dobbelsteen
Print dit dobbelsteen beweegspel. Gooi een dobbelsteen, tel de stippen en maak de beweging die bij dit aantal hoort.

Dobbelspel peuters

Download

9. Piratenschip
Zet je eettafel voor een dag op z’n kop. Span wat dekens op de poten, zet  kleine stoeltjes op de tafel en zo heb je een piratenschip waarin je samen op avontuur kunt op de zee.

10. Blokken
Bouw torens met van blokken in dezelfde kleur. Tel daarna de blokken. Welke toren is het hoogst? Je kunt ook een torens maken van bijv. alleen vijf blokjes. Tel steeds of het vijf blokjes zijn en of de torens even hoog zijn.

11. Nog meer blokken
Leg samen met je peuter de blokken ook eens om en om. Bijvoorbeeld geel, blauw, geel, blauw, etc.

12. Wind
Knip repen van een vuilniszak en laat ze vliegen door ze voor een ventilator te houden.
Als de ventilator ook omhoog kan ‘blazen’ kun je ook ballonnen laten vliegen.

13. Post-its
Laat je peuter de blaadjes van een blokje post-its op de deur plakken. Je peuter kan ze er daarna ook weer afhalen. En weer erop plakken…..

14. Vliegenmepper
Mep de ballonnen van activiteitnummer 6 een weg met een vliegenmepper of met een stevig opgerolde krant (even vastzetten met plakband)

15. Standbeeld
Speel een lekker muziekje en dans samen zo gek mogelijk. Zet de muziek steeds even stop. Je moet dan als een standbeeld blijven staan. Wie staat er het gekst?

16. Speurtocht
Organiseer een speurtocht door het hele huis. Hang pijlen op hoe je moet lopen en verzin kleine opdrachten die gedaan moeten worden (tussen deze 50 activiteiten staan er vast wel een paar) en eindig met een verrassing bij de finish.

17. Memory
Zoek spullen uit je huis die je peuter kent en waar er meer dan één van is. Laat je peuter hetzelfde zoeken. Denk bijvoorbeeld aan dezelfde groene beker, dezelfde schoen, hetzelfde kussen, etc.

18. Foto
Print een foto van je peuter of van andere gezinsleden. Knip deze in stukken zodat er een puzzel ontstaat die je peuter zelf kan maken.

19. Wedstrijd
Maak een wedstrijd van het opruimen. Wie als eerste klaar is wint en mag een nieuwe activiteit kiezen uit deze lijst!

20. Speelkaarten
Zoek van de cijferkaarten steeds één uit een pak speelkaarten. Leg deze in de juiste volgorde neer. Je kunt dan samen al tellend rozijntjes op de symbolen op de kaart leggen. Dus bij de drie leg je drie rozijntjes op de symbolen. Tel samen steeds de symbolen en de neergelegde rozijntjes.

21. Lachen
Kijk elkaar in de ogen aan, wie het laatst lacht wint en mag een nieuwe activiteit uitkiezen.

22. Spelletje
Speel ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Maak een foto van iets in de ruimte waar je bent.
Verklap de kleur laat je peuter zoeken van welk voorwerp je een foto hebt gemaakt.

23. Knippen
Laat je peuter oefenen met knippen. Dit kan met papier maar ook met stro, smalle stroken papier, klei, cadeaulint, etc.

24. Evenwicht
Plak met masking tape verschillende lijnen op de vloer. Je mag alleen op de lijnen lopen door kamer!

Activiteiten peuter thuis De keuken

25. Verf
Maak zelf verf en gebruik deze keer geen kwasten, maar een oude tandenborstel,
stokjes, wattenstaafjes, etc. Kijk hier voor het recept om zelf verf te maken.

26. Orkest
Haal je pannen, deksels en pollepels uit de kasten. Hiermee kun je thuis met je peuter muziek maken.

27. Bakjes
Pak alle plastic bakjes en deksels die je hebt in je keuken. Laat je peuters zelf ontdekken welke bakjes bij welke deksels horen.

28. Dienblad
Vul een dieper dienblad met wat macaroni, rijst of boontjes, etc. Een combinatie kan natuurlijk ook. Leg er kleine lepeltjes bij en kleine bakjes. Laat je peuter ermee spelen.

29. Bonen
Teken rechte en gebogen lijnen op een stuk papier en laat er knoopjes, kraaltjes,
boontjes of macaroni op leggen.

30. Puzzels
Knip een puzzel van de voorkant van verpakkingsmateriaal.

31. Bellenblaas
Maak zelf je bellenblaas als je deze niet meer in huis hebt. Schenk het in een lege bellenblaasverpakking
of maak zelf een bellenblaasring door een ijzerdraadje om een stokje te wikkelen

Bellenblaas recept

32. Trucje
Zet een bord op een vlakke ondergrond. Laat je peuter Skittles leggen langs de rand van een bord. Zorg dat dezelfde kleuren niet naast elkaar liggen. Schenk wat handwarm water voorzichtig in het midden van het bord tot de Skittles net in het water liggen. En nu….kijk wat er gebeurd!

33. Keukenpapier
Laat je peuters eens verven met waterverf op een stuk keukenpapier.

34. Bestek
Sorteer samen het bestek uit de keuken van groot naar klein. Zo kun je oefenen met seriëren thuis met je peuter.

35. IJsblokjes
Vries kleine plastic diertjes of iets anders kleins in een ijsblokjesvorm met wat water in de vriezer. Laat je peuter ontdekken hoe het speelgoed weer loskomt van het ijs.

36. Proeven
Organiseer een proef spelletje door je peuter verschillende voedingsmiddelen te laten proeven. Laat ze de ogen dichtdoen (of een blinddoek voor als ze dat willen) en laat ze van alles een beetje proeven. Welke smaak is het? Zoet of zout? Lekker of vies? Kijk ook eens bij de smaaklessen. 

37. Sponzen
Bouw een toren of muurtje met alle schuursponsjes die je in huis hebt.

38. Serveertang
Leg kleiner speelgoed in een bak. Zorg voor een lege bak en laat je peuter met een serveertang het speelgoed van de ene bak naar de andere bak verplaatsen.

39. Tafel
Dek samen de tafel voor het ontbijt en/of lunch. Wat hebben jullie daarvoor nodig? Hoeveel borden en messen moeten jullie op tafel leggen?

40. Winkel
Haal je voorraadkast leeg, prijs samen de producten en speel dan winkeltje.

Activiteiten peuter thuis De badkamer

41. Opstapje
Gebruik het opstapje eens voor het oefenen van de voorzetels: boven, onder, achter, voor , in, naast, op.

42. Badje
Zoek het kleine zwembadje in je schuur als je binnenshuis geen bad hebt. Zet het badje dan in de douche en maak zo een klein zwemfeest met je peuter.

43. Nog meer sponzen
Gebruik de sponzen uit activiteitnummer 37 ook eens om in de douche mee te spelen.

44. Scheerschuim
Vul een bakje met scheerschuim en geef dit met een grote verfkwast aan je peuter die onder de douche gaat.

45. Afwasbak
Ontdek drijven en zinken door kleine bootjes te maken van aluminiumfolie en deze te laten drijven op wat water in een afwasbak. Leg er dan steeds meer kleingeld op het bootje tot het gaat zinken. Je kunt ook speelgoed zoeken en ontdekken wat te zwaar is en wat licht genoeg is om te laten drijven.

46. Watjes
Gebruik de watjes uit de badkamer en gebruik deze met rietjes uit de keuken. Je legt de watjes in een bakje en zet er een leeg bakje naast. Gebruik nu een rietje om de watjes van het ene bakje naar het andere te verplaatsen. Of blaas de watjes met het rietje over de tafel!

47. Wassen
Laat je peuter meteen het speelgoed een goede wasbeurt geven tijdens het douchen.

De trap

48. Tredes
Tel bij het opgaan en afgaan samen met je peuter de tredes van de trap. Ook kun je
gekleurde blokjes op de tredes leggen en zo elke keer de juiste kleur laten noemen als je peuter op die trede staat.

49. Voorstelling
Maak van de trap een tribune door met iedereen op de trap te gaan zitten en om de beurt voor de trap een voorstelling (zingen, dansen, een versje doen) voor het publiek te geven.

Tenslotte
50. Bingo
Al deze 49 activiteiten thuis met je peuter al gedaan? Print dan, wachtend op de andere 50 activiteiten, deze ‘Thuisblijven-met-je-peuter-bingo’ en probeer zo snel mogelijk bingo te hebben!

 

50 leuke en leerzame activiteiten voor peuters thuis