Spelen/werken met scheerschuim

Wat een dolle pret! De kleuters mochten spelen/werken met scheerschuim. Alle kleuters kwamen nieuwsgierig erbij staan om goed te kijken wat er nou weer voor iets geks werd gedaan.

 

 

foto4

 

 

 

 

 

Scheerschuim op tafel

Scheerschuim, of tafel? En wij moeten er dan iets mee? De kleuters die ik uitnodigde voor dit fijne geklieder vonden het maar gek. Ze durfden amper te gaan zitten. En dan je handen in het scheerschuim steken? Juf, wat raar! Samen met ze heb ik het scheerschuim aangeraakt. Eerst met hun handen op mijn hand. Daarna wilden ze zelf wel aan de slag. Kliederen, voelen en schrijven, ze vonden het heerlijk! Ze vonden het jammer dat het scheerschuim weer werd opgeruimd aan te einde van de werkles.

Wat kun je allemaal met het scheerschuim?

Voorbereidend schrijven

Met scheerschuim werken is heel goed voor de fijne motoriek van het jonge kind. Je kunt de kinderen figuren laten maken in het scheerschuim. Laat ze bijvoorbeeld allemaal krullen tekenen, of e’tjes achter elkaar.
foto3

Streepjes maken kan natuurlijk ook goed. Laat de kinderen met hun hele hand schrijven en met een vinger.

 

 

Fonemisch bewustzijn

Je kunt de kinderen allemaal letters laten schrijven in het scheerschuim. Begin bijvoorbeeld met de letter van de week. Hoe ziet die eruit en hoe kun je ‘m maken? Je kunt de kinderen woordjes laten schrijven in het scheerschuim.

foto

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt ze er de tekening van het woordje bij laten maken. Woordjes naschrijven (van een stempelblad bijvoorbeeld) kan ook erg goed.

Rekenen

De cijfers schrijven, sommetjes maken, tellen; rekenen in scheerschuim kan ook erg goed. Teken bijvoorbeeld een aantal vormen in het scheerschuim. Laat de kinderen tellen hoeveel vormpjes erin staan. Laat de kinderen het juiste cijfer in de scheerschuim schrijven.

foto2

Creatief

Laat de kinderen hun gang gaan! Ze zullen zelf tekeningetjes maken en met letters, vormen of cijfers bezig gaan. Laat ze experimenteren met het materiaal. Ze kunnen er veel  kanten mee op en ze zullen er ook veel zelf mee verzinnen. Laat het scheerschuim regelmatig terugkomen in je programma. Ze zullen het spannend/gek vinden in het begin. Als ze er meerdere malen mee mogen spelen, zullen ze het ook meer gaan manipuleren.

Tips

  • Laat de kinderen een verf schort aan doen. Zo komt de scheerschuim niet op hun kleren. Komt het wel op de kleren? Met een doekje met warm water heb je het er zo weer af. 
  • Zet een emmer met warm water een een doekje klaar. Na het scheerschuimfeest, heb je de boel zo weer schoon. De kinderen zullen er zelfs versteld van staan hoe snel het gaat. Ik kreeg zelfs een sticker van mijn klas, omdat ik zo snel was met schoonmaken.

Wie heeft er ook een goed idee wat je met scheerschuim kunt doen? Zet het in een reactie of geef het me als reactie op twitter en ik zet ‘m erbij!

Twittertips

Van @jjvoerman komt de volgende tip: met rekenen kun je ook objecten tekenen en weghalen.
Van @RianneHofma de volgende tips: scheerschuim mengen met verf. Na de oefening een afdruk maken, laten drogen en vervolgens dezelfde oefening met wasco/ potlood herhalen in de afdruk. Met twee kleuren verf, maak je het nog spannender. Op muziek schrijven in de scheerschuim is ook heel fijn.