Ik eet het beter thuis

Ik eet het beter thuis

Ik eet het beter thuis is een leuk gratis programma voor thuis over gezond eten en bewegen. Het is voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar en een samenwerking tussen het Voedingscentrum, AH en Zwijsen. Zo blijven de kinderen in deze Corona crisis fit.

Ik merk bij mezelf dat gezond eten en bewegen een grote uitdaging zijn tijdens het thuisonderwijs. Ik geef vaak een extra snoepje of koekje in deze tijd. En zelf kan ik ook niet goed van de chocolaatjes afblijven. We proberen elke dag wel te bewegen, bijvoorbeeld met buitenspelen, maar ook dat is soms lastig met de maatregelen. Het is wel handig om wat meer te weten over gezond eten en goede beweging, zodat we fit blijven.

Ik eet het beter thuis

Met het programme Ik eet het beter kun je elke dag ongeveer een half uurtje leren over gezond eten én bewegen. Elke dag zijn er vier blokken waar je uit kunt kiezen, of je doet ze allemaal.

Ik eet het beter thuis

Filmpjes

In de filmpjes komen belangrijke sporters aan het woord die vertellen over gezond eten, bijvoorbeeld wat je als goede pauzehap kunt eten.

Energie happen

Met het onderdeel energie happen doen je kinderen leuke bewegingsoefeningen, zoals springen, een evenwichtsoefeningen, een spelletje of lekker even dansen.

Ik eet het beter thuis

Weetje

Bij het onderdeel Jij wist vast niet dat… leren de kinderen iets over gezonde voeding, rust en mindfulness of beweging.

Lekker doen

Bij het onderdeel lekker doen creëren kinderen iets rondom gezonde voeding, zoals gezonde happen knippen uit een tijdschrift, een tekening maken of zaadjes laten drogen.

Wat vinden wij van Ik eet het beter?

Ik heb de eerste dag uitgeprobeerd met onze kleuter van net zes jaar. Zijn zusje van twee jaar keek gezellig mee.

Omdat de oefeningen beginnen met een filmpje was hij meteen gemotiveerd, hij vond het ook zeker leuk om te zien! Hij eet elke dag een appel, wellicht leert hij de komende dagen wel waarom het ook goed is andere fruit- en groentesoorten te eten. Wel handig voor hem, want hij houdt niet van groenten.

Ik eet het beter thuis

Het spelletje vond hij ook leuk, maar we hebben het wel wat makkelijker gemaakt. Zo mocht hij de bekertjes dichterbij zetten en hebben we er drie van gemaakt in plaats van vijf. Het springen met een fruitsoort benoemen van dag vier lukt hem vast wel.

Het weetje is nog wat te hoog gegrepen voor hem, ook op de andere dagen. Ik geef het mee, wellicht steekt hij er nog iets van op. Maar we staan er niet te lang bij stil. Oudere kinderen kunnen dit zelf lezen.

Onze zoon ging meteen aan de slag met de lekker doen opdracht. Hij bedacht meteen de bomappel, het zou maar bestaan. Zijn vader vertelde over de granaatappel, dat die ook echt bestaat. Dat vond onze zoon natuurlijk heel grappig.

Ik eet het beter thuis

De onderdelen zijn soms wat aan de moeilijke kant voor een kind van zes jaar, maar zeker geschikt voor oudere kinderen. Met wat aanpassing van jou als ouder kunnen ook jongere kinderen de oefeningen doen. Maak dan bijvoorbeeld de bewegingsoefeningen wat makkelijker of help het met de lekker doen opdracht. Ik vind het wel echt een mooi programma om te leren over gezond eten. Ook goed voor mezelf in deze tijd ;). Wij gaan het programma zeker nog een aantal dagen volgen. 

Bekijk alle dagen van het programma hier

Dit is een #jufmaikead

 

Ik eet het beter; Programma over gezondheid, gezonde voeding en beweging