Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen!

Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen!

De Kinderboekenweek 2022 is van 5 tot en met 16 oktober 2022. Het thema is Gi-ga-groen! Kinderen lezen over de natuur; planten en dieren, over de omgeving, zoals zee of bos. Natuurlijk kun je ook veel aandacht besteden aan het klimaat. Een uitgelezen thema om aandacht te besteden aan natuur, aardrijkskunde, maar ook geschiedenis.

Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen!

Er zijn veel boeken te vinden in het thema natuur en Gia-ga-groen. Je vindt in dit blog over de Kinderboekenweek 2022 de thematitels, maar ook mijn tips voor titels. Je kunt zoveel met dit thema, ik vind het een geslaagde keuze! Natuurlijk kun je naar buiten gaan en de natuur ontdekken. Maar de Kinderboekenweek is vooral bedoeld om te lezen. Dus ga met boeken aan de slag, ontdek, lees en ga daarna naar buiten.

Begrijpend lezen Kinderboekenweek

Bekijk ook begrijpend lezen pakket Gi-Ga-Groen. 

Kinderboekenweekgeschenk 2022

Kinderboekenweekgeschenk 2022

Andy Griffiths en Terry Denton maken het Kinderboekenweekgeschenk voor de 68ste Kinderboekenweek. Zij zijn bekend auteur en illustrator van de populaire reeks ‘De waanzinnige boomhut’. Je kunt van alles vinden van de keuze voor dit duo. Ik snap de schrijvers die het vervelend vinden dat er geen Nederlandse schrijver is gekozen. Maar aan de andere kant is het doel van de Kinderboekenweek ook helder: zoveel mogelijk kinderen laten lezen en dus ook (kinder)boeken verkopen. De boomhutreeks is waanzinnig populair, dus ik denk dat er heel veel boeken verkocht zullen worden, omdat de kinderen dit kinderboekenweekgeschenk graag willen ontvangen. Lees hier meer over het duo.

Illustrator Marije Tolman, bekijk haar website hier, maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Hier ben ik ook heel benieuwd naar! Ik vind haar illustraties voor Mejuffrouw Muis mooi en passend bij de leeftijd waarvoor het boek geschreven is.

Opening Kinderboekenweek

Bekijk het filmpje hier op YouTube.

Ik schreef ook allerlei openingen en afsluitingen voor inspiratie :).

Kleurplaten

Ik maakte wat kleurplaten om neer te leggen in de Kinderboekenweek 2022. Ook leuk als opening bijvoorbeeld. Bekijk ook de letterkleurplaten met de b van boek en de g van gi-ga-groen.

Kinderboekenweek 2022

Download

Vlaggenlijn

Hang een leuke vlaggenlijn op in de klas in thema lezen én natuur.

Herfst

Het thema natuur en groen leent zich natuurlijk ook goed om met het thema herfst erin te verweven.

Gi-ga groen kleurplaat

download

Spellen

Ik maakte wat leuke spellen om in de klas in te zetten, zoals het herfst rekenspel voor kleuters en heksensoep.

Je kunt ook de kleuren op code herfst voor kleuters bekijken, net als die voor groep 3.

Spel

Spel over boeken

Je kunt de kinderen ook het spel over boeken laten spelen voor leesbevordering.

Thematitels Kinderboekenweek 2022

GROEP 1 EN 2

De blaadjesdief is een erg grappig verhaal over een eekhoorn die enorm verbaasd is over de wisseling van de seizoenen. Eekhoorn denkt dat er een blaadjesdief rondloopt, want er zijn telkens blaadjes weg. Ook een leuk boek voor thema herfst.
Bekijk het boek hier
Een boek met versjes mag ook niet ontbreken in het rijtje. Suzanne Weterings laat zien dat er overal natuur is. Met je blote voeten op het gras, op je buik liggen kijken naar een mier, luisteren naar het gezoem van insecten, het plukken van de eerste rijpe framboos, van alles komt voorbij.
Bekijk het boek hier
Wie kent Anansi de spin niet? Dit is een prentenboek over het eigenwijze beestje. Anansi ziet lekkere banaantjes hangen. Hij klimt in de boom en dan… worden ze weggekaapt door Olifant. Anansi daagt haar uit voor een potje touwtrekken. Olifant stemt toe, ze is immers de sterkste van het woud. Maar Anansi heeft een plannetje bedacht om iedereen op het verkeerde been te zetten!
Bekijk het boek hier
Hoe is het mogelijk dat een klein zaadje het begin van zo’n grote boom kan zijn? Dit is een mooi boek om de reis van het zaadje door de seizoenen heen te zien.  Het zaadje verandert eerst  in een klein boompje en uiteindelijk wordt het een machtige boom met takken en wortels die de hele pagina vullen.
Bekijk het boek hier
Heer Hermelijn begint een moestuin, hij denkt dat het hem makkelijk afgaat. Je hoeft toch alleen maar zaadjes in de grond te doen? Beetje water geven, mesten, klaar toch? Gietertje water. Het blijkt toch nog niet mee te vallen met al die mollen, al die muizen al die duiven, rupsen, luizen. Maar gelukkig krijgt hij hulp van Kereltje Konijn …
Bekijk het boek hier

Kleuren op code

Speciaal voor het thema groen en natuur maakte ik een kleuren op code natuur pakket. In te zetten voor groep 1,2 én 3.

kleuren op code

Mijn tips

De Gruffalo zomer natuurspeurboek

Voor elk seizoen is er het Gruffalo natuurspeurboek. Er zijn bladzijdes met spelletjes, plekken om tekeningen te maken en knutselideeën. Middenin het boekje vind je ook nog een stickervel, waarvan je de stickers in het boekje dient te gebruiken. Maar natuurlijk kun je ook veel lezen over de natuur. Het boek van De Gruffalo zelf is natuurlijk ook een aanrader als je over de natuur wilt voorlezen. Er komen veel dieren in voor!

Bekijk de speurboeken hier. 

Stad en land...

Vanaf groep 5 is Stad en land een mooie kerntitel. Het zijn allerlei voorleesverhalen van Arend van Dam over de natuur in Nederland. Je leest er over de geschiedenis van de natuur in Nederland gekoppeld aan kunst, dinosaurussen en natuurlijk biologie.

Bekijk het boek hier

 Grote Panda & Kleine Draak

Grote Panda & Kleine Draak is in elke groep mooi om voor te lezen en de prachtige illustraties te laten zien. Het gaat over zijn in het moment, terwijl je ook de mooiste landschappen ziet in de illustraties.

Bekijk het boek hier.

Soortenschat

Soortenschat - Kindercanon van de natuur in de Lage Landen WIN

Soortenschat is een prachtig boek over alle natuur die je in Nederland kunt vinden. Planten, dieren, van alles! Een mooi boek om in te bladeren, voor voorlezen is het wat minder geschikt.

Supergroen

Supergroen WIN

Supergroen is echt een hilarisch boek over de natuur. Ideaal om telkens een hoofdstuk over een bepaalde plant voor te lezen in de klas.

Pieter Konijn: Een dag in de natuur WIN

Pieter Konijn: Een dag in de natuur is een lief en mooi geïllustreerd boek over het begin van de herfst, vol dierengeluiden.

Er staan affiliate links in dit blog.