Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2022

Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2022

Nog maar eventjes en de Kinderboekenweek 2022 is er! Wellicht maak je dit thema wat langer als je er natuur aankoppelt bijvoorbeeld. Ik bedacht wat leuke openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2022 voor de school en in de klas.

Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2022

Openingen Kinderboekenweek 2022

School

Boekenverstoppertje

Verstop van tevoren allerlei boeken in de omgeving van de school. Bij nat weer kun je ze het beste in een plastic zak doen. Schrijf er dan ook even de naam van de school op ;). Probeer zoveel mogelijk boeken in het groen te leggen, in de natuur, passend bij het thema.

Twee varianten:

  1. Alle kinderen zoeken een boek, halen dat op en nemen het mee hun klas in.
  2. De helft van de kinderen zoekt een boek en blijft verstopt op die plek. De andere helft van de klas zoekt die kinderen dan weer op. Gevonden? Dan samen naar de klas lopen.

Op Kinderboekenjuf.nl vind je ook allerlei leuke openingen. 

Lied

Natuurlijk is er hét lied van de Kinderboekenweek waar je met de hele school op kunt dansen.

Ik vind ‘m overigens erg leuk, het gaat helemaal over buitenspelen en op avontuur gaan in de natuur. Ik mis alleen een beetje de boeken ;).

MAARRRR, KENNEN WE DEZE NOG NOG NOG?

Dit was één van mijn favoriete liedjes toen ik zelf een kind op de basisschool was. Deze is ook heel leuk om uit te oude doos te trekken en lekker op los te gaan. Natuurlijk met het hele team in het groen, anders niet ;).

123zing

En hoera! Jeroen Schipper heeft ook weer een lied geschreven voor de Kinderboekenweek. Twee zelfs! En eentje is geschreven door Ai Ming Oei. Voor elke leeftijd een geschikt lied. Ben ik superblij mee, want voor jonge kinderen is het lied meestal te moeilijk, ook die van Kinderen voor Kinderen. Je kunt er ook weer gratis lessen bij vinden, hier. Kan ik mooi sowieso een van de liedjes doen met de invalklas.

Voorlezen in de natuur

Natuurlijk! Hoe makkelijk is het! Vraag alle leerlingen i.p.v. naar school te komen, naar de natuur in de buurt te gaan. Het is mooi als je een draadloze versterker mee kunt nemen, zodat iedereen het voorlezen kan verstaan. Zorg voor een verhaal dat leuk is voor de hele school, zoals De blaadjesdief. Ook prentenboeken blijven leuk voor de bovenbouw!

Actie

Koppel de Kinderboekenweek ook meteen aan een mooie actie om de natuur te redden. Zet een flesseninzamelactie op, maak een dag de buurt schoon met de hele school, of zamel geld in voor een goed doel dat zich bezig houdt met de natuur zoals WWF of Natuurmonumenten. Het startschot is natuurlijk op de openingsdag. Lees dan ook boeken in de klas die hierover gaan, zoals Samen de plastic de baas.

Verkleedwedstrijd

Laat de kinderen allemaal in stijl naar school komen. Dus helemaal groen, geïnspireerd op de natuur of een figuur uit een boek. De beste wint een prijs! En jullie kunnen niet achterblijven dan natuurlijk hè?! ;) Denk ook aan alle dieren die in boeken voorkomen om je te verkleden. De opties zijn eindeloos.

Klas

Mijn man, Jozua Douglas, maakte natuurlijk weer een openingsfilmpje!

Maar hij heeft ook een hele leuke quiz om met de klas te doen.

Kleurplaten

Ik maakte wat kleurplaten die je in de klas kunt neerleggen bij de opening van de Kinderboekenweek 2022.

Gi-ga groen kleurplaat

Speurtocht

Je krijgt vast wat boeken voor in je klas. Verstop deze vlakbij je klas in de natuur. Laat de kinderen de boeken zoeken. Eentje gevonden, dan mag die leerling aan de kant blijven staan. Eens kijken hoe snel alles gevonden wordt.

Bloemen in de klas

Spreek met de klas af dat ze telkens een bloem krijgen voor een uitgelezen boek en maak samen een boekenlijst. Ze moeten wel even aan jou laten horen hoe het boek was, ze moeten het natuurlijk wel gelezen hebben. Hopelijk hebben jullie aan het einde van de Kinderboekenweek een vaas vol.

Leesbingo

Geef de kinderen in de klas de leesbingo en geef ze wat tijd om vast één te kunnen afstrepen.

download

Afsluitingen Kinderboekenweek 2022

School

Voorleeswedstrijd

Het ligt zo voor de hand en veel scholen organiseren dit dan ook tijdens de Kinderboekenweek, een voorleeswedstrijd. Laat alle beste kinderen van de klassen buiten voorlezen en het daar tegen elkaar opnemen.

Buiten dansen

In de Kinderboekenweek werd vaak het Kinderboekenbal georganiseerd. Inmiddels is dit wat anders dit jaar, maar je kunt het wel zelf organiseren op school. Dans dan deze keer in de natuur.

Boekenmarkt

Natuurlijk, een boekenmarkt buiten! Je kunt een boekwinkel vragen om een kraam neer te zetten. Maar je kunt er ook een boekenruilbeurs van maken. De kinderen ruilen dan onderling hun boeken voor nieuw leesvermaak.

Klas

Leesbingo

Zorg voor een prijsje voor wie als eerste van de klas de leesbingo vol bij jou ingeleverd heeft. Om te controleren kun je om wat foto’s vragen.

Boek uitspelen

Zorg voor een boek met dialogen, zodat de kinderen dat uit kunnen spelen. Een grote tip voor dit thema is het Gruffalo toneelboek, bekijk het hier. Precies een toneelbewerking dus!

Schrijfwedstrijd

Ook schrijven hoort bij lezen, dus organiseer een schrijfwedstrijd. Geef de kinderen een omgeving, een figuur en een probleem. Zoals een clown in het bos die de weg kwijt is. Vervolgens bedenken de kinderen een verhaal. Wie maakt het leukste verhaal? Je kunt ook een prentenboek maken met de hele klas.

Oefenen met lezen

Begrijpend lezen pakket Gi-ga groen voor begin groep 4.

Begrijpend lezen Kinderboekenweek