Boekenlijst: dit las ik in de klas

Boekenlijst: dit las ik in de klas

Ik vind boekverslagen soms hun doel voorbij schieten (maar af en toe zeker goed om in te zetten). Het is dan meer een tekst schrijven dan dat het gaat om leesbevordering. Met dit formulier, de boekenlijst, kunnen de leerlingen bijhouden welke boeken ze lezen, een soort Hebban voor in de klas ;).

Boekenlijst: dit las ik in de klas

Ik vind het zelf fijn om een lijst bij te houden van de boeken die ik lees, zodat ik kan terugkijken of ik al wat heb gelezen, wat ik mooi vond en wat niet en waar ik dus wel meer van wil lezen. Met dit formulier kunnen de kinderen dat ook bijhouden.

Geen boekverslag?

Er staan ook verschillende formulieren op mijn site om een boekverslag te maken. Dit kun je inzetten, om de leerlingen een verhaal te laten samenvatten en zodat jij weet dat zij het ook gelezen hebben. Maar dat hoeft wat mij betreft niet altijd. Lezen voor je plezier is juist zo belangrijk. Om goed te leren lezen moet je leeskilometers maken. Net als dat je beter gaat hardlopen door het steeds ietsje verder te doen en het moeilijker te maken voor jezelf, werkt dat met lezen ook zo. Lezen, lezen, lezen dus en met dit formulier houden de leerlingen bij wat ze dan lezen. Ik heb verschillende varianten gemaakt, ook voor Kinderboekenweek 2022.

Bekijk ook de schrijfopdracht: Brieven van…

Boekenlijst neutraal

Je kunt de kinderen dit in laten vullen en het bijvoorbeeld in een schrift laten plakken, zo hebben ze altijd de verschillende lijsten bij elkaar.

Boekenlijst neutraal

Download

Boekenlijst jonge kind

Voor wat jongere kinderen maakte ik een gezellige boekenlijst.

Boekenlijst jong kind

Download

Kinderboekenweek 2022 thema natuur

Download