Online schrijver in de klas met De Schoolschrijver

Online schrijver in de klas met De Schoolschrijver

Wat is er nou leuker dan een schrijver in de klas die enthousiast vertelt over zijn of haar vak? Ik laat regelmatig filmpjes van mijn man zien in de klas, Jozua Douglas, waarin je ziet hoe een verhaal ontstaat en een boek gemaakt wordt. De kinderen vinden dat heel interessant! Wat werkt nou beter voor de leesbevordering dan een schrijver of illustrator zelf te laten vertellen? Je kunt ze uitnodigen in de klas, maar je kunt ook online meedoen met een maandprogramma. Ik vertel je graag meer over De Schoolschrijver.

Wat is De Schoolschrijver?

De Schoolschrijver biedt motiverende lesprogramma’s en trainingen rondom lezen en schrijven voor alle basisscholen die hun leerlingen willen helpen sterke en vaardige lezers en schrijvers te worden. Bekende kinderboekenauteurs en illustratoren geven leuke lees- en schrijflessen, lezen voor uit hun favoriete boeken en geven een aanzet tot gesprek over boeken. Zij leren de kinderen hoe je een verhaal vertelt en laten ze zien welke boeken er zijn, waar (bibliotheek en boekhandel) je die vindt en welke boeken bij hen passen. Zo helpen zij de leerlingen een eigen leesvoorkeur te ontwikkelen.

Lees hier meer over de aanpak van De Schoolschrijver.

Verschillende programma’s

Als je wilt werken met De Schoolschrijvers, kun je kiezen uit verschillende programma’s voor een schrijversbezoek

Het Halfjaar-programma

Misschien volg je wel wat auteurs en heb je gezien dat ze elke week naar een school gaan waar ze aan verbonden zijn. Het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver is ontwikkeld voor basisscholen met een hoog percentage leerlingen met een taal- en/of leesachterstand. De Schoolschrijver werkt op een vaste dag in de week klassikaal samen met de leerlingen en leerkrachten van drie groepen. Leerkrachten krijgen van ‘hun’ Schoolschrijver een inspirerende workshop vol praktische tips om zelf creatieve en motiverende taallessen te geven, ook na afloop van het programma.

Maatwerk

Met een maatwerkprogramma van De Schoolschrijver kan je geheel naar eigen wens een programma voor jouw school samenstellen.

Leerlijn Lezen en Schrijven

De Leerlijn Lezen en Schrijven van De Schoolschrijver is een complete leesmethodiek voor begrijpend- en voortgezet technisch lezen in het basisonderwijs, voor groep 3-8.

De Leerlijn bestaat uit de volgende vier lesonderdelen: voorlezen, digibordlessen van bekende kinderboekenschrijvers, zelfstandig lezen met daarin lees strategieën, woordenschat, tekstbegrip, kennisopbouw en socaail-emotionele ontwikkeling en reflectie en toetsing in een portfolio.

Maandprogramma

In 4 tot 6 lessen kun je het lezen en schrijven in jouw klas verbeteren met ook de optie voor een feestelijke slotles met een live kinderboekenschrijver. Daar zijn nu negen inspirerende maandprogramma’s voor ontwikkeld. Ook goed in te zetten rondom schoolthema’s zoals de Kinderboekenweek. Chinouk Thijssen vertelt over het maandprogramma:

In een van de 9 maandprogramma’s van De Schoolschrijver verbeter je in 4-6 lessen in groep 3-8 het lezen en schrijven van je klas en het taalplezier van je leerlingen. De digibordlessen met kinderboekenschrijvers (Schoolschrijvers) als gids en motivator zorgen voor een betere woordenschat, meer leesmotivatie en zelfvertrouwen bij lezen en schrijven.

De basis van een maandprogramma (4-6 lessen) zijn de inspirerende digibordlessen van een halfuur (groep 3-4) tot een uur (groep 5-6 en 7-8). De lesvideo’s en de interactieve opdrachten worden gebracht door bekende kinderboekenschrijvers zoals Jozua Douglas (mijn man), Manon Sikkel, Maren Stoffels, Janneke Schotveld en Simon van der Geest. Ze praten tegen de kinderen, geven adviezen en lezen voor uit hun favoriete boeken. Vervolgens gaat de leerkracht met de leerlingen aan de slag met de lees- en schrijfopdrachten. De laatste les kan feestelijk en vakkundig worden verzorgd door een Schoolschrijver, live in de klas.

Bekijk hier alle maandprogramma’s.

Toegang tot het maandprogramma
Stel, het programma duurt 5 weken, dus dan heb je 5 weken toegang. Je krijgt twee weken eerder toegang i.v.m. voorbereidingstijd. Bij het aanschaffen van een maandprogramma geef je een startdatum aan. Dan krijg je vanaf de maandag 2 weken voor de startdatum toegang om de lessen voor te bereiden en dan heb je nog 5 weken om de lessen te geven.

Wat doet een Schoolschrijver tijdens de 5e/7e les als er een live bezoek bijgeboekt wordt?
De schrijver vertelt iets over zichzelf en over zijn boeken, beantwoordt vragen en blikt terug op het maandprogramma. Ook gaat de schrijver tijdens zijn bezoek met de kinderen aan de slag aan de hand van een schrijfopdracht. In elk schrijvers bezoek zit dus altijd een schrijfopdracht; het kind blijft centraal staan.

Kinderboekenweek

Speciaal voor de Kinderboekenweek heeft De Schoolschrijver voor groep 5-8 het nieuwe maandprogramma ‘Superik’ ontwikkeld, passend bij het Kinderboekenweekthema van 2023 ‘Bij mij thuis’. In Superik onderzoeken kinderen wie zij zelf zijn (bijvoorbeeld karakter, uiterlijk, familie en vrienden). En hoe maak je van jezelf een geweldig personage? Ze verwerken hun persoonlijke kenmerken in het personage dat zij bedenken voor hun eigen fantasieverhaal. Kinderboekenschrijvers Stine Jensen, Najiba Abdellaoui en Iven Cugogham vertellen wie zij zelf zijn en hoe zij dit verwerken in hun verhalen.

 

Review maandprogramma

Ik mocht twee maandprogramma’s bekijken: Op boekenreis voor groep 3-4 en Leesgeheimen die gesplitst is voor groep 5-6 en groep 7-8. Als ik inlog, kom ik meteen bij de maandprogramma’s die voor mij bedoeld zijn. Het ziet er duidelijk uit! Als ik terugga naar de homepage zie ik ook hoe ver ik al in het programma ben, leuk om te zien hoeveel je al voltooid hebt. Je start met een helder stappenplan. Vervolgens kom je bij de handleiding en die is lekker beknopt, vind ik wel zo overzichtelijk. Ook vind je wat meer handige documenten vrij vooraan in het programma, zoals een brief voor de leesconsulent en ook voor de ouders. In de boekenhandleiding vind je de gebruikte boeken met ook de link naar de activiteiten in het programma. Handig, zo kun je die eventueel vast kopen voor in de schoolbibliotheek. Per les heb je dan ook weer een handleiding.

Ik vind het ook top dat de schrijvers tips geven voor andere boeken, heel goed voor de leesbevordering!

Doe een gratis proefles.

Groep 3-4: Op boekenreis

 

De handleidingen van de lessen zijn heel duidelijk! Je hebt weinig voorbereidingstijd nodig. In de eerste les maken de leerlingen bijvoorbeeld een tekening over een fantasiewereld in hun hoofd. Hier heb je dan alleen papier en potloden voor nodig. Er zitten ook hele fijne digibordlessen bij die lekker duidelijk zijn, vooral fijn voor groep 3. Top ook dat er twee verschillende schrijvers te zien zijn in de lessen! Echt mooie lessen voor leesbevordering.

Groep 5-6 en 7-8: Leesgeheimen

Jozua zit in het maandprogramma Leesgeheimen voor groep 7-8. En daar moest ik zo om lachen, de filmpjes zijn namelijk geweldig geanimeerd! Zo zag ik Jozua ineens in wielerpak, nog nooit gezien ;). Maar het gaat natuurlijk om de tips en die zijn ook goed, want er zijn ook filmpjes waarbij alledrie de schrijvers tips geven en elkaar noemen. Ook hier zijn de handleidingen weer goed te gebruiken en snel in te zetten in de klas. Fijn om niet zoveel voor te hoeven te bereiden en snel aan de slag kan gaan met leesbevordering en schrijfopdrachten. Dat kan ik ook goed gebruiken in mijn invalklassen! Tjibbe Veldkamp bij groep 5-6 vind ik ook helemaal geweldig, heerlijk om met kinderen over humor in boeken te praten. Binnen de verschillende weken komen ze tot een echt verhaal, leuk om te zien en te lezen!

De programma’s zien er echt aantrekkelijk uit, ik verwacht dan ook dat het het lezen op school een boost zal geven.

Boek nu een maandprogramma van De Schoolschrijver

Dit is een #jufmaikead