Bereid het schrijversbezoek voor

Bereid het schrijversbezoek voor

Ik ben getrouwd met een kinderboekenschrijver die heel wat scholen afgaat op schrijversbezoek. Helaas komt hij soms thuis met verhalen dat het bezoek niet is voorbereid, dat hij zelf orde moet houden en leerkrachten zelfs weglopen bij zijn bezoek. Dat gaat me aan het hart, want leesbevordering is zo belangrijk! En hij is niet de enige schrijver met deze verhalen…

Ik sta aan de kant van de leraren, altijd. Al menig kritisch blog heb ik geschreven waarbij ik opkom voor de rechten van de leraren. Maar deze keer moet het me toch van het hart dat ik het niet oké vind dat de schrijvers soms zo aan hun lot overgelaten worden in de klas. Leesbevordering is een groot deel van ons vak, bijna het overgrote deel wat mij betreft. Daar MOET je werk van maken, dat is je taak als leraar. De leesresultaten zijn nou eenmaal niet zo best in Nederland, bekijk het hier, dat kan zoveel beter! 

Schrijversbezoek en leesbevordering

Ik zeg altijd tegen klassen bij het invallen dat ik lezen het belangrijkste vind dat er is. Door veel te lezen, word je er steeds beter in en kun je steeds leukere boeken kiezen om te leren lezen, waardoor je weer meer gaat lezen enzovoort, enzovoort. Maar door lezen, leer je ook rekenen. Denk maar eens aan de verhaaltjessommen die je moet lezen om de sommen eruit te halen. En wat dacht je van geschiedenis, aardrijkskunde, natuur?! Allemaal vakken waarvoor je moet lezen. Deze vakken zou je dus ook zelf kunnen geven zonder methode als je gebruik maakt van rijke teksten, want die zijn er volop. 

Schrijversbezoek voorbereiden

En dan komt er een schrijver in je klas. Niks leukers dan dat toch? Iemand die enthousiast is, waar veel boeken van gelezen worden en dus veel kinderen van genieten. Tenminste, dat hoor ik wel over Jozua. Maar online zag ik dat hij ook echt niet de enige schrijver is die veel boeken verkoopt, maar wel eens voor een klas gezet wordt zonder dat de leraar orde houdt. Leraren hebben dan het bezoek niet voorbereid, weten niet eens wie de schrijver is, houden geen orde, dat moet de schrijver maar doen en lopen soms zelfs weg om ander werk te doen.

Ja we hebben het druk als leraar en soms zijn die extra uurtjes welkom om administratie te doen. Maar geloof me, als je zo’n bezoek goed voorbereid, haal je er zoveel uit en  houd je tijd over. Want dan zijn de leerlingen wél enthousiast over het lezen. Na een bezoek van Jozua willen vaak alle kinderen uit de klas zijn boeken lezen. Heb je geen kind meer aan. En daarbij, die administratie kan echt stukken minder als je weet wat je allemaal niet hoeft te doen en als je slimme zaken bedenkt om bijvoorbeeld veel nakijkwerk te voorkomen, zoals de terugblikken en doelencheckers.

Je blijft erbij en je houdt orde

Leraren die weglopen tijdens zo’n schrijversbezoek? Ik vind het niet oké. Je laat iemand alleen met je klas die niet opgeleid is om les te geven en zeker niet om orde te houden. Dat is jouw taak. Even weglopen om naar de wc te gaan, of thee te halen voor de schrijver, prima. Maar that’s it. Jij bent een voorbeeld voor je klas, zij doen jou na. Dus als jij enthousiast bent, worden zij dat ook. Ik vind het vaak zelf ook veel te leuk, ik wil niks missen!

Helaas heb ik ook wel voorstellingen meegemaakt met andere scholen waarbij de leerlingen erdoorheen roepen zonder dat de leerkracht er wat aan doet. Ik vind dat respectloos. Jij geeft het voorbeeld én je leert je leerlingen aan hoe je je moet gedragen als iemand  wat vertelt. Een andere schrijver die ik sprak vertelde dat ze het niet erg vindt als een leraar in de klas nakijkt tijdens het bezoek, als hij of zij er maar bij is. Maar ik vind dat eigenlijk ook niet oké. Je wil het toch meemaken en er op zijn minst na het bezoek over doorpraten. Dan moet je wel weten wat er wordt gezegd. Lees ook dit geweldige boek over lezen van Noami Smits. 

Voorbereiden hoeft niet veel tijd te kosten

En echt hè, je hoeft echt geen uren te besteden aan de voorbereiding van zo’n bezoek. Je leest wat boeken voor van de schrijver, want elke dag voorlezen doe je toch al (mag ik hopen). Je bekijkt de website, want wie komt er eigenlijk? En je bedenkt wat vragen met de klas voor de schrijver. Easy peasy lemon squeezy. Hiermee geef je je klas zoveel meer mee voordat het bezoek begint. Jozua geeft zelf ook goede tips voor de voorbereiding van het schrijversbezoek. 

Stel samen een mail op

En dan nog even dit: ik hoorde van Jozua dat veel kinderen hem mailen met hun schoolmail. Als hij dan vervolgens terug wil mailen, kan dat niet, vergrendeld. Dus helemaal top als je als leraar de vragen bijvoorbeeld van tevoren vast naar de schrijver mailt. Laat leerlingen beter niet zelf mailen, want de mail terug komt dan niet aan. 

Wat vind jij van een schrijversbezoek in de klas?