Hoeken in de peuterspeelzaal: het huis

Hoeken in de peuterspeelzaal: het huis

Door Yvonne. Op onze peuterspeelzaal hebben wij verschillende hoeken: de bibliotheek, het atelier, de bouwplaats, mini stad, het huis en de zand/watertafel. In deze blog vertel ik over ons hoeken in de peuterspeelzaal: het huis. Ik geef 5 tips over de inrichting en gebruik van materialen.

Hoeken in de peuterspeelzaal: het huis

1. Gebruik spullen uit het echte leven
Probeer via ouders, de kringloop of zelfs uit je eigen huis overbodige materialen te krijgen die tot de verbeelding spreken bij kinderen. Spullen die ze thuis door papa en mama zien gebruiken. Hierdoor komt het doen-alsof spel en (later) het rollenspel sneller op gang.
Voorbeelden van spullen die wij hebben in ons huis: oude mobiele telefoons, huistelefoons, magnetron, senseo, beeldscherm, toetsenbord, kleine pannetjes, kookgerei, handtassen, portemonnees. Wij hebben zelfs een oud pinapparaat!
Een uitzondering hierop is het gebruik van echt bestek, bekers en borden. Hiervoor gebruiken we plastic (maar wel de grote uitvoering) Bij oudere kinderen, kleuters, zou ik hiervoor wel echt materiaal gebruiken maar bij peuters zouden we dan elke week nieuwe borden moeten kopen.

Hoeken in de peuterspeelzaal: het huis

2. Gooi lege verpakkingen niet zo maar weg!
Als er thuis iets op is bedenk ik me altijd of de peuters er iets mee kunnen in ons huis. Een leeg halvarine bakje, een eierdoos, een melkpak, een pizzadoos etc. Belangrijk is dat het een verpakking is die herkenbaar is voor de peuters. Een leeg bakje waarop niet staat, met een afbeelding, wat erin zat en/of waarvan peuters niet weten wat het is. Mooi voorbeeld hoe er met dit materiaal doen-alsof spel ontstaat: afgelopen vrijdag zat ik met wat kinderen in het huis lekker pizza te eten. Een meisje had de babypop op haar arm en kwam met een kwarkbakje en een lepel bij ons zitten. Ze ging de baby eten geven zei ze.

Lees ook: MIJN PEUTERGROEP; HET BELANG VAN GOED ONTWIKKELINGSMATERIAAL

3. Zorg ook voor materiaal dat als eten kan worden gebruikt
Bij de bekende leveranciers van ontwikkelingsmateriaal etc. kun je realistische broodjes, fruit etc. bestellen. De plastic pizza is bij ons een groot succes. Vooral in combinatie met de pizzadoos uit tip 2! Maar je kunt ook materiaal als kastanjes, dennenappels etc. gebruiken om het doen alsof spel te stimuleren. Materiaal dat klein is zou ik niet snel gebruiken. Bijv. de macaroni zou je aan het eind van de speeltijd bij elkaar moeten vegen, of de jongere peuters stoppen het in hun mond.

4. Breng variatie aan
Elk jaar dezelfde inrichting of spullen daagt de peuters niet uit. Als je merkt dat kinderen vaak hetzelfde spel spelen, kun je eens iets nieuws in het huis toevoegen zodat er variatie in hun spel komt. Vorige week vonden de kinderen in een keer een hond in ons huis. Bij de kringloop had ik goedkoop een klein hondenmandje en eetbakje gekocht. Bij een andere winkel een deurstopper in de vorm van een hondje (zodat het gewicht meer op de hond lijkt dan een vederlichte knuffel). De hond was meteen een succes, ook bij onze bso kinderen die na schooltijd gebruik maken van ons lokaal. Een peuter in onze middag groep zei dat de hond wel erg boos kijkt….even later vond ik het eetbakje op zijn kop terug! Verdere variatie kun je aanbrengen door het thema van dat moment ook in het huis terug te laten komen. Bijv. bij het thema ‘Bakker’ het keukentje in een bakkerij te veranderen. Of in Sinterklaastijd een inpaktafel te maken.

Hoeken in de peuterspeelzaal: het huis

5. Verder onmisbaar in elk huis
– Poppen, poppenbedje en poppenkleding; hoewel de poppen eigenlijk altijd worden uitgekleed maar daarna niet worden aangekleed! We letten er altijd op dat er een jongen en meisjes pop is en bij voorkeur niet alleen blanke poppen.
– Verkleedkleding. Bij ons maken vooral de jongens gebruik van de brandweerpakken en –helmen. Ze veranderen dan in stoere mannen die met hulp van de kartonnen kokers uit onze bouwplaats alle brandjes op de peuterspeelzaal gaan blussen.
– Wat meubels betreft; keukentje met oventje en een tafeltje met stoeltjes.

Laatste tip
Komen er veel kinderen uit andere culturen op je peuterspeelzaal? Dan is het ook erg leuk om hun cultuur aan het huis toe te voegen. Je kunt dan denken aan een tafelkleedje, rijstkoker, thee serviesje, foto’s of schilderijen. Informeer bij de ouders op je zaal die kunnen je vast wel tips geven of helpen met de inrichting.

Lees ook: EEN OCHTEND OP DE PEUTERSPEELZAAL (DEEL 1)

Welke leuke tips heb jij voor het huis?

BewarenBewaren

BewarenBewaren