Thema circus: boek Bij ons in het circus

Dames en heren, jongens en meisjes, het circus is in de stad! Komt dat zien: In Bij ons in het circus worden alle dieren van het circus aan je voorgesteld. 

Bij ons in het circus

Bij ons in het circus van Koos Meinderts en Annette Fienieg is een vrolijk prentenboek. Met speelse versjes en kleurrijke tekeningen worden alle dieren van het circus voorgesteld die allemaal een eigen act hebben. De spreekstalmeester, een panda, stelt ze met humor aan je voor.

Wat vind ik?

Ik vind Koos Meinderts een taalkunstenaar. Het boek is op rijm, wat geweldig past bij kleuters, en het leest lekker vlot. Het is geschreven in mooie zinnen met leuke namen voor de dieren. De dieren hebben bekende namen, soms uit films, grappig voor de volwassenen.
De illustraties zijn lief, vrolijk en grappig, raak voor kleuters.
Het is echt een leuk talig boek, perfect om voor te lezen tijdens het thema circus.

Tips

1. Namen bedenken
Bedenk samen nog meer namen voor de dieren die in het boek voorkomen. Maak naambordjes voor ze die je tijdens het circus (als je het uitspeelt) kunt laten zien.

2. Rijmen
Laat de kinderen rijmwoorden verzinnen op de dieren. Wat rijmt er bijvoorbeeld nog meer op leeuw?
Je kunt tijdens het voorlezen de kinderen de zinnen laten afmaken, zodat ze ter plekke het boek verder rijmen.

3. Bijrollen
In het boek komen allerlei dieren voor die een bijrolletje hebben. Zoals de kikker die een brandende hoepel omhoog houdt. Praat met elkaar over die dieren en de rol die zij vervullen. Hoe gaat dat in het “echte” circus.

4. Zelf naar het circus? 
Zijn de kinderen zelf naar het circus geweest? Wat is hetzelfde of juist anders? En waarom is dat?

5. Cijfers op de kegels
Bij het jongleren staan er cijfers op de kegels. Vraag aan de kinderen waarom dat zo is. Zorg voor wat kegels met de getallen erop en zet ze in de juiste volgorde van de getallenrij.

6. Circus naspelen
Dit boek leent zich er uitstekend voor om na te spelen met de kinderen. Bijvoorbeeld voor de ouders tijdens de afsluiting van het thema circus. Je kunt groepjes maken van de kinderen die de dieren naspelen. Verkleed jezelf als stalmeester (of laat dat een kind dat al kan lezen doen) en lees het boek voor de ouders voor. Neem de ouders mee in een rondleiding door je klas langs de circus dieren.

Nog meer circus

THEMA CIRCUS

RECENSIE EN LESTIPS BIJ HOOGGEËERD PUBLIEK! VAN ELS VLIEGER

 

Prentenboek Bij ons in het circus