Uitje: Museum Speelklok

Deze week gingen mijn zoontje van net 2 jaar en ik naar het Museum Speelklok in Utrecht. Ik was er al vaker met schoolbezoek geweest. Nu was ik benieuwd of mijn zoontje de rondleiding in het museum leuk zou vinden. 

Museum Speelklok

Rondleiding museum Speelklok

In het museum staan allerlei zelfspelende muziekinstrumenten. Je kunt beginnen met een rondleiding, die is aan te raden, want je mag niet zelf aan de muziekinstrumenten komen. Tijdens de rondleiding leer je van alles over de instrumenten en krijg je ze ook te horen. Inclusief grote (en vooral luide) orgels.

Leuk voor een peuter?

Museum Speelklok met peuter

Onze net-peuter is dol op muziek. Hoe harder hoe beter. Tijdens de praatjes over de muziekinstrumenten zei hij regelmatig: ‘Nu gaat hij aan’, maar moest dan toch nog even wachten tot het praatje voorbij was. Daarop wachten is voor die kleintjes best pittig. Ons zoontje kon dat wel aan, maar het is misschien niet voor elk jong kind geschikt.
De muziek horen vond hij fantastisch! Hij swingde mee op de muziek uit de orgels en bij het konijntje uit de kool glimlachte hij van oor tot oor.
Ik denk dat je als ouder het beste zelf kunt inschatten of het wat is voor je kind. Je kunt natuurlijk altijd de rondleiding verlaten als het niet goed werkt. Je kunt meteen naar de Hema door voor een kop koffie, die is vlakbij ;).

Bij de Expeditie kun je zelf van alles ontdekken en aan een orgel draaien. Hier zijn we snel doorheen gelopen. Onze peuter vond het wel leuk om te kijken, maar was nog een beetje te klein om zelf iets te doen.

Voor kinderen

Danszaal Speelklok

Voor kinderen vanaf 3 jaar is er van alles zelf te doen door de kinderen. Zij vinden zo’n rondleiding al leuk. Maar bij de ingang krijgen zij ook een gratis Toonkaart. Hiermee kunnen ze zelf het lievelingsliedje van aapje Toon componeren, programmeren, en spelen. Voor de oudere kinderen zijn er aparte vragen. Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag is er een speciale kinderrondleiding waarbij de kinderen o.a. mogen zingen en dansen.
In de Muziekfabriek kunnen kinderen zelf aan de slag met het maken van hun eigen speeldoosmuziek.
En vooral in de vakanties worden er ook speciale activiteiten georganiseerd.
De kinderen uit mijn klas hebben al eens een verjaardagsfeestje in het museum gevierd, dit was heel geslaagd!

Schoolbezoek

Je kunt als school ook een bezoek plannen aan het museum. Met het bezoek wordt de woordenschat vergroot, er wordt ingehaakt op de 21ste eeuwse vaardigheden en het sluit aan op de leefwereld van de leerlingen.

Entree

Volwassenen € 12,00
Kinderen 4 t/m 12 jaar € 6,50

Museumkaart: gratis

Wij konden dus gratis naar binnen (want museumkaart) en toch de rondleiding mee maken, ontzettend leuk!

Ben jij al eens naar Museum Speelklok geweest?