Behoud je personeel

Behoud je personeel

De personeelstekorten lopen maar op, niet alleen in het onderwijs. Maar ik maak me wel zorgen over alle vacatures die nog openstaan in onderwijsland. En dan krijg je bij je sollicitatie soms ook nog talloze eisen voor je kiezen. Ik hoor ook dat veel leerkrachten nog altijd niet goed worden behandeld op scholen. Behoud potvolblomme je personeel eens, want op deze manier rent iedereen het onderwijs uit.

Behoud je personeel

Mijn sollicitatie

Oké dan, eerst mijn eigen verhaal zonder in details te treden, vanwege de privacy van de school waar ik solliciteerde. Anderhalve maand geleden solliciteerde ik in het speciaal onderwijs. Het gesprek was leuk, maar ik moest afwachten of mijn dagen konden daar op school. Snap ik, het moet maar net matchen met een andere collega. Ik kan alleen op maandag en dinsdag vanwege de BSO van onze kinderen. Een extra dag of een dag wisselen bij de BSO kon wel over twee jaar, of ik op de wachtlijst wilde daarvoor. Daar zijn ook tekorten, waar niet?

Na een tijdje wachten mocht ik twee proeflessen komen geven in verschillende units. Maar ik werd het niet. Zonder dus teveel in detail te treden om redenen waar ik het niet helemaal mee eens was. Want hoe kwetsbaar is het om een proefles te geven? Voorheen zou dat me ontiegelijk onzeker maken, want kan ik het dan niet? Nu niet meer, ik weet wat ik kan en ik vind het ook best gek in deze tijden van het lerarentekort. Want als ik het (nog) niet kan, kan ik het dan ook niet leren? Ik heb er ook veel over kunnen spreken met lieve (onderwijs)mensen en dat hielp zo! Durf dus ook je kwetsbaar op te stellen (maar dat is weer een ander verhaal). Overigens hoorde ik pasgeleden precies zo’n soort sollicitatieverhaal van een andere leerkracht met bakken aan ervaring en opleiding.

(Dat dit me toch een behoorlijke knauw gaf, lees je hier).

Kritische vragen

Op een andere school waar ik solliciteerde kreeg ik veel kritische vragen over mijn website. En ja, ik schrijf kritische stukken, zo ook dit blog. Ik probeer altijd het onderwijs in het geheel te veranderen, dus schrijf ik in algemeenheden. Ik zal me online nooit kritisch uitlaten over een specifieke school. Dus denk ik nu eigenlijk: ik zou een aanvulling kunnen zijn op je school, juist omdat ik met een kritische blik naar het onderwijs kijk. Ik lees me in, ben op de hoogte wat er gebeurt in onderwijsland en daar kun je gebruik van maken. Ik wil dat er voor iedereen goed gezorgd wordt, zodat we zoveel mogelijk goede mensen in het onderwijs behouden en ze niet allemaal wegrennen. Zoals je kunt lezen in De gelukkige leraar werkte ik het liefste met interimmers die mijn website juist als een kracht zagen en me hielpen om deze kracht ook juist in te zetten in de school. Dan voel je je gezien als leerkracht en floreer je.

Onderwijs uit

Dus nu wil ik juist meer in het onderwijs werken, maar niet zomaar op een plek. Ik weet wat ik ook nodig heb om te floreren en vol energie voor de klas te staan. Dus daar ben ik naar op zoek. Maar het wordt me ondertussen best moeilijk gemaakt en ook daar ben ik helaas niet de enige in. Proeflessen waarbij er voor je bepaald wordt welke les je moet geven, ik hoor het nog regelmatig om me heen. Terwijl een proefles zo’n momentopname is, ontzettend kwetsbaar ook met alle zenuwen. Je kent de kinderen niet en hebt geen idee hoe de regels zijn op school. Zegt dat nou echt hoe je in het vak bent en kunt zijn? Ik denk van niet.

Uitvallers

Laat dit even tot je doordringen: 30% van de jonge startende leraren valt uit binnen 5 jaar. Dus heb je een team met drie startende leerkrachten? Dan valt er één uit. Of 3 op de 10 binnen je bestuur. Wat gaat er mis waardoor er zoveel mensen uit het onderwijs stappen? Werkdruk, stress, laag salaris, ontbreken van steun, het zijn veel redenen die leerkrachten in het algemeen opvoeren als ze vertellen over hun beroep. Lees er hier meer over. DIT KAN TOCH NIET!!! Waarom zetten we in op nieuwe mensen aantrekken, maar minder in het behoud van leerkrachten? Dan worden er vacatures niet vervuld en komen de detachineringsbureaus binnen gemarcheerd. Gebruik potvolblomme dat geld om je personeel in school te houden. Zorg goed voor ze! Zoals ik ook in mijn boek De relaxte leraar beschrijf.

Ik vind het nu ook spannend om dit blog te publiceren, want ik ben nog aan het solliciteren. Maar toch vind ik echt dat we als beroepsgroep moeten nadenken over behoud. Rol de rode loper uit voor nieuwe collega’s (en maak het ze niet te moeilijk in de sollicitatie), maar ook zeker voor diegene die al in de school zijn. Verwen ze, geef ze aandacht, laat ze groeien en dan zul je zien dat we ons beroep samen sterker maken.