Review schoolreisje Archeon

Review schoolreisje Archeon

Door Jamie Lee. Dit schooljaar zijn wij met school naar het Archeon geweest op schoolreisje. Wat deden we vooraf aan het bezoek, hoe was de aankomst en wat deden we daar? Ik vertel het je graag. 

Begin van het schooljaar op schoolreis

Onze school heeft ervoor gekozen om aan het begin van het jaar op schoolreisje te gaan. Hier is voor gekozen om de groepsband direct op te bouwen en te versterken. Kinderen hebben direct een gezamenlijke activiteit/herinnering waar over gesproken en op teruggevallen kan worden.

De midden- en bovenbouw klassen zijn gezamenlijk op schoolreisje geweest naar het Archeon, de onderbouw (groep 1 t/m 3) had een ander uitje. De dag was ontzettend goed georganiseerd door de werkgroep van leerkrachten en ouders die voor deze activiteit verantwoordelijk waren.

Bekijk ook Puy du fou: geschiedenis themapark

Vooraf aan het bezoek

Van te voren bestaat er een mogelijkheid om lessen te geven rondom het Archeon. Je kunt de lessen downloaden op de website van het Archeon ter voorbereiding. Ook kun je een medewerker van het Archeon boeken om iets te komen vertellen op school voorafgaande aan het schoolreisje.

Aankomst bij het Archeon

Vanaf school zijn we vertrokken met de bus naar het Archeon voor het schoolreisje. Vanuit de parkeerplaats daar is het een klein stukje lopen naar de ingang. Wel met een gevaarlijke oversteek, waar je zeker 2 begeleiders nodig hebt om af en toe de weg af te sluiten zodat er een grote groep in 1 keer over kan steken.

Aangekomen bij de ingang van het Archeon konden we in 1 keer doorlopen en liepen we naar een grote zaal. Dit leek op een arena waar de Romeinen vroeger naar gevechten gingen kijken.

Er was een interessant voorfilmpje en een medewerker van het Archeon die in karakter de uitleg gaf, alsof we echt terug waren gegaan in de tijd. Daar kregen ook alle kinderen een Paspoort waarmee ze vragen konden beantwoorden tijdens hun dag in het Archeon. Voor alle groepjes was er een plattegrond (plus een paar extra) waar ook de tijden van de activiteiten op staan.

Schoolreisje boeken

Als basisschool heb je meerdere opties om te boeken. Er zijn verschillende arrangementen, de doe- & techniek routes en audiotours. Verder kun je ook nog naar het Archeologiehuis of het Erfgoedhuis. Voor het VO zijn er ook verschillende opties om te boeken als schoolreis.
Wij hebben gekozen voor het arrangement van het schoolreisje (entree, paspoort, ijsje, pakje drinken), de doe- & techniekroutes en de lunch.
Dit is allemaal te vinden op de website van het Archeon.

Doe- & techniekroutes

Na het voorfilmpje en de uitleg gingen wij naar een plek die onze verzamelplek zou worden en was het tijd om naar de doe- & techniekroutes te gaan.
Er zijn verschillende keuzes in de doe-routes. Wij hebben de volgende routes gekozen; Romeinse tijd, Middeleeuwen en de techniekroute. Per route mochten er 20 kinderen met de gids mee. Dit vond ik zelf best lastig, mijn klas bestaat uit 27 kinderen dus moesten er 2 groepjes met een andere klas mee. Het zou handiger zijn als je gewoon per klas kunt deelnemen aan zo’n route.

Review schoolreisje Archeon

Zelf ben ik met een deel van mijn klas mee geweest met de Middeleeuwse doe-route. Met een gids volledig in karakter van een arbeider de Middeleeuwen gaf een rondleiding door het gebied in het Archeon wat de Middeleeuwen uitbeeldt. Er was zelfs onderscheid gemaakt in de vroege en late Middeleeuwen. We hebben bij verschillende arbeidershuisje gekeken waar medewerkers in karakter bezig waren. We hebben armbandjes van vilt gemaakt, van bijenwas kaarsjes gemaakt en er mocht geprobeerd worden om boog te schieten. Mijn groep 4 vond het heel lastig om heel het uur de aandacht erbij te houden, dus ik zou deze routes aanraden vanaf groep 5. De techniekroute is speciaal voor groep 7&8, zij vonden het vooral veel luisteren en kijken naar hoe dingen gedemonstreerd werden. Ze konden zelf niet veel doen.

Lunch

Na de doe- & techniekroutes was het tijd voor de lunch. We hadden van te voren te horen gekregen hoe laat en waar we onze lunch konden ophalen. De lunch bestond uit verse friet met mayonaise. Er kon zelfs glutenvrije friet worden besteld. Na afloop van de lunch kregen alle kinderen een ijsje (raketje).
Dit was allemaal zeer goed geregeld!

Vrij rondlopen

Na de lunch konden de hulpouders nog vrij rondlopen door het park en de overige activiteiten doen zoals: kano varen, zwaard vechten, boogschieten, shows bekijken (zoals een arena gevecht), de verschillende huizen van de andere geschiedenisperiodes bekijken en met de karakters praten die daar rondliepen, in de speeltuin spelen, door het doolhof gaan.

Wij kwamen erachter dat er nu eigenlijk te weinig tijd over was, na de doe- & techniekroutes, om alles te bekijken. Dus een schoolreisje naar het Archeon is zeker ook geslaagd wanneer je deze niet erbij boekt. Het enige wat dan niet gedaan kan worden is het kaarsen en de armbandjes maken. Dit zijn echt onderdelen van de routes die onder begeleiding van een gids gedaan worden.

Wij hadden t/m groep 6 een groepje gekoppeld aan een ouder, groep 7&8 liepen zelf in een groepje vrij rond. Achteraf gezien hadden de kinderen van groep 6 en zelfs van groep 5 best zelfstandig door het park kunnen lopen. Er lopen veel medewerkers van het Archeon rond, wij hadden alle leerkrachten rondlopen en het park is heel overzichtelijk.

Vertrek

Bij vertrek was er maar 1 route het park uit, dit was heel fijn en overzichtelijk voor onze grote groep. De organisatoren kregen een map mee naar school, hierin zaten kom-nog-eens-terug-kaartjes. Dit waren kortingskaartjes zodat kinderen met ouders nog een keer terug zouden kunnen komen. Deze kaartjes hebben wij de volgende dag in de klas uitgedeeld.
Wij hebben een super leuk en leerzaam schoolreisje gehad! Ik zou het alle scholen zeker aanraden om hierheen te gaan.

Het Archeon is niet alleen een tip als schoolreisje, maar ook als uitje met je gezin

Hebben jullie nog goede tips waar je heen kunt op schoolreisje?

Lees ook: schoolreisje: wat je als leerkracht denkt.