Uittip: Het Archeon

Uittip: Het Archeon

(door Judith) Soms zou ik wel eens willen dat ik terug in de tijd kon kijken. Gewoon om te zien hoe het leven toen was. Dat kan bij het Archeon in Alphen aan de Rijn. 

Hoe leefden de mensen toen en wat waren toen hun dagelijkse werkzaamheden? Zien hoe de huizen er in de Middeleeuwen ongeveer hebben uitgezien, of kijken in een woning in de prehistorie, die soms niet alleen bewoond werd door mensen…..

Gelukkig bestaat er het Archeon in Alphen aan de Rijn. In dit park komt de geschiedenis van drie verschillende tijdvakken tot leven: de Prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Drie tijdvakken die Nederland ook heeft gekend. De woningen en onderkomens die in het Archeon staan, hebben ook echt in Nederland gestaan of staan er nog steeds.

Lees ook: EROP UIT IN ZUID-LIMBURG

Prehistorie

Jagers en verzamelaars

Wij zijn onze wandeling begonnen in de tijd van de prehistorie. Er is een tentenkamp in het Archeon opgeslagen met hutten gemaakt van dierenhuiden, boomstammen, takken en beenderen. Bij deze hutten is ook een water met daarin heuse waterkano’s gemaakt van boomstammen. Hierin kunnen kinderen (en volwassenen ook) ervaren hoe het was om te leven in de tijd van de jagers. De wandeling loopt verder naar woningen van de eerste boeren, die hun doden dicht bij huis, of iets verder weg in een hunebed begroeven. Kinderen kunnen  bij deze woningen een broodje roosteren boven een vuurtje.Vervolgens kom je ook langs de brons- en ijzertijd en leer je hoe de mensen toen woonden en werkten.

Prehistorie

Romeinse tijd

Romeinse tijd

In het Archeon is een Romeins stadje te vinden met een tempel, waar iedere dag op een humoristische wijze een offersceremonie wordt gehouden voor de godin Nehalenia. Ook kun je een heus gladiatorengevecht bijwonen in de arena. Daarnaast staat er in het Romeinse stadje ook een badhuis, waar je kunt leren hoe de massages er in die tijd uitzagen. Kinderen kunnen een fibula maken of leren exerceren.

fibula maken

Middeleeuwen

Middeleeuwen

Gravendam heet het stadje uit de 14e eeuw dat in Archeon is te vinden. In dit stadje zijn allerlei verschillende ambachtshuizen. Kinderen kunnen een armbandje vilten en een kaarsje maken. In de huizen van de verschillende ambachtslieden wordt er gewerkt. Zo is de bakker brood aan het bakken, wordt er gewerkt in de ijzergieterij en wordt er muziek gemaakt op het plein. Ook is er een klooster in de stad waar bezoekers echte kloosterpannenkoeken kunnen eten.

Lees ook: UITJE: HET SCHEEPVAARTMUSEUM

Archeotolken

Ik ben inmiddels al een aantal malen in het Archeon geweest. Met een schoolreisje, excursie, bedrijfsuitje van het werk van mijn man en nu ook met mijn gezin. Ik merk dat ik iedere keer weer nieuwe dingen hoor en zie. Zo heb ik deze keer genoten van een gesprek dat plaatsvond bij de vrouw van de wever. Zij vertelde de kinderen, die armbandjes kwamen maken, hoe de stoffen van de kleding werden geverfd. (De schildluis wordt bijvoorbeeld gestampt voor de roze kleur, en die wordt ook nog gebruikt bij het maken van roze koeken….. je hebt je nu toch niet verslikt in een roze koek hoop ik….) Een vorige keer heb ik met verbazing geluisterd naar de kapper/chirurgijn. Juist de ‘bewoners’, Archeotolken genoemd, zorgen ervoor dat de geschiedenis echt tot leven wordt gebracht. Zij kunnen veel vertellen over de tijd waarin ze leven, hebben zich gekleed in de kleding van die tijd en doen werkzaamheden die in die tijd werden gedaan. Het leuke is dat de volwassenen genieten van deze verhalen en de kinderen zijn tegelijkertijd vaak zoet met het maken van een voorwerp.

Activiteitenkaart

Onze ervaring

Mijn dochter (6 jaar) was met haar school op een zogenoemde themareis geweest naar het Archeon. Zij was enorm enthousiast na deze reis en wilde graag aan ons laten zien hoe leuk het was. Mijn grote boef was enorm enthousiast en heeft ook deze dag echt genoten van alle indrukken en ervaringen die zij heeft opgedaan in het park. De activiteiten zoals kaarsje maken, fibula maken en het bakken van een broodje waren ook echt een beleving voor haar. Mijn jongste dochter (2 jaar) heeft heerlijk om zich heen gekeken en vond vooral het vilten van een armbandje heel erg leuk om te doen. Het armbandje wil ze ook graag aan iedereen laten zien, omdat ze er zo trots op is.

Lees ook: alle EROP UIT tips