Hoe duur was de suiker, recensie film en boek

Hoe duur was de suiker, recensie film en boek

Door Anja. Het is goed om je eigen kennis over de geschiedenis bij te houden, er wordt ook steeds meer bekend. Hoe duur was de suiker is een historische roman, geschreven door de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod en speelt zich af in de slaventijd. Naast het boek is er ook een film uitgebracht.

Hoe duur was de suiker door Cynthia McLeod

Cynthia Henri McLeod is geboren in Paramaribo, Suriname als dochter van de  eerste president van de Republiek Suriname, Johan Ferrier. Op 4 oktober 1936 zag zij het levenslicht. Na de middelbare school verliet zij Suriname om in Nederland een opleiding tot lerares kinderverzorging en opvoeding te volgen. Suriname bleef echter lokken en na een aantal jaren keerde zij terug om in Paramaribo haar akte MO Nederlands te halen. Van 1969 tot 1978 stond zij voor de klas om het vak Nederlands te onderwijzen.

Toen haar man in 1978 ambassadeur van Suriname in Venezuela werd, gaf zij haar beroep op en vertrok zij samen met haar man naar Venezuela. Het bleef niet bij dit land, want er volgden uitzendingen naar België en de Verenigde Staten. Cynthia McLeod gebruikte de tijd in het buitenland om zich te bekwamen in het schrijven. Vooral de tijd die zij en haar man in België woonden gebruikte zij om onderzoek te doen naar de geschiedenis van haar land, dat door de kolonisatie nauw verbonden was met Nederland.

Het boek

Na haar terugkeer naar Suriname in 1986 werkte zij haar onderzoeken uit tot de historische roman ‘Hoe duur was de suiker’. Het boek dat in 1987 gepubliceerd werd was binnen enkele weken uitverkocht en zette Cynthia McLeod in de schijnwerpers als veelbelovende schrijver.

Het bleef niet alleen bij publicatie in eigen land. Haar boek ‘Hoe duur was de suiker’ vond al snel zijn weg naar een Nederlandse uitgever en werd verteld naar o.a. het Engels en Duits. Tientallen jaren later is het boek nog steeds erg geliefd en inmiddels is het boek verfilmd. De première van ‘Hoe duur was de suiker’ was op 26 september 2013 aan het begin van het Nederlands filmfestvial. Bekijk het boek hier.

Voor Cynthia McLeod was de publicatie van ‘Hoe duur was de suiker’ slechts het begin van haar schrijverscarrière, want na deze volgden nog een aantal historische boeken van haar hand:

  • Hoe duur was de suiker (1987)
  • Vaarwel Merodia (1993)
  • Ma Rochelle Passée Welkom El Dorado (1996)
  • Tweemaal Mariënburg (1997)
  • Herinneringen aan Mariënburg (1998)
  • De vrije negerin Elisabeth (2000)
  • The Free Negress Elisabeth (2005)
  • … die revolutie niet begrepen!… (2005)

Bekijk ze hier

Daarnaast heeft zij een aantal studies uitgewerkt die betrekking hebben op de slavernij en is zij de auteur van een aantal Surinaamse kinderboeken en musicals.

Recensie boek

Het verhaal speelt zich af in Suriname rond 1765-1779, de tijd dat Nederlanders heersten en veel slaven uit Afrika gehaald werden om op de suikerplantages te werken. Het werk op de plantages was zwaar en niet alle slaven berusten in hun lot. De weggelopen slaven vestigden zich in de jungle en vormden nieuwe stammen, die zo nu en dan in opstand kwamen en de kolonialisten aanvielen en andere slaven bevrijdden. De weggelopen slaven en hun nakomelingen worden Marrons genoemd.

Voor de verhaallijn worden de twee zusjes Elsa en Sarith (van een Joodse plantersfamilie ) gevolgd en hun slaven. Het boek schetst duidelijk het grote contrast tussen de hardwerkende en vooral arme slaaf en de rijke blanke die de slaaf uitbuit en overheerst. De meisjes leven met hun ouders op de suikerplantage tussen twee werelden: die van pracht en praal en aan de andere kant het zware leven van slaven en de opstand die door de weggelopen slaaf Boni gecreëerd werd. Door alle situaties heen leren de meisjes dat de suiker duur betaald wordt, namelijk met mensenlevens.

Wie het boek leest wordt niet alleen meegesleept door het verhaal, maar waant zich in Suriname, in een tijd dat slaven onderdrukt werden. Het boek is geschreven vanuit het gezichtspunt van de zusjes, wat het boek bijzonder maakt. Omdat het om een Surinaams boek gaat wordt gebruik gemaakt van Surinaamse woorden, die echter achterin vertaald te vinden zijn.

Lees ook het boek Wij slaven van Suriname van Anton de Kom, bekijk het hier.

26 september 2013: ‘Hoe duur was de suiker’ première

Na het succes van het boek kon een film eigenlijk niet uitblijven. Alhoewel Cynthia McLeod de filmrechten verkocht heeft, bleef zij nauw betrokken bij het maken van de film. De meeste opnames zijn helaas niet in Suriname gemaakt, omdat de suikerplantages in verval geraakt zijn. Om toch een goed beeld te schetsen van het leven op een suikerplantage en voor de juiste entourage is voor de filmopnames van ‘Hoe duur was de suiker’ uitgeweken naar Zuid-Afrika.

De film handelt over de blanke Sarith (personage uit het gelijknamige boek, één van de twee zusjes) en haar Surinaamse slavin Mini-Mini. Sarith raakt verbitterd over haar leven op de Surinaamse suikerplantage, terwijl zich voor Mini-Mini deuren openen naar een beter leven en geluk. Helaas betekend dit wel dat ze haar meesteres moet teleurstellen en verlaten. Welke zijde Mini-Mini uiteindelijk kiest blijft nog even geheim.

Het is niet geheel toevallig dat de film in 2013 uitgebracht is. Het was namelijk 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname afgeschaft werd en de film benadrukt nog eens extra dat het verleden van Suriname en Nederland met elkaar verweven zijn. Meer weten over Suriname? Anja van tipsvoorjou.com heeft jaren in Suriname gewoond en schrijft zo nu en dan over emigratie en leuke plekken in Suriname.

Er staan affiliate links in dit blog