Puy du fou: geschiedenis themapark

Puy du fou: geschiedenis themapark

Puy du fou is een stuk onbekender in Nederland dan dat andere themapark in Frankrijk, maar daar hoop ik een beetje verandering in te brengen. Want wat hebben wij er een geweldig weekend gehad toen we voor een bezoek werden uitgenodigd! En naast dat het zo ontzettend leuk en spectaculair is, leren de kinderen ook nog veel over de geschiedenis.

Wat een fantastisch park is Puy du fou: magisch, spectaculair en heel anders dan de pretparken zoals je gewend bent, zoals de Efteling en Disneyland. Het draait namelijk allemaal om de prachtige shows waarin ontzettend veel acteurs werken. Je gaat eigenlijk van voorstelling naar voorstelling, van musical naar musical. Wie kan nou zeggen dat ze 5 voorstellingen hebben gezien op één dag?

Puy du fou: geschiedenis themapark

Het park startte in 1977 toen Phillipe de Villiers, nu een Franse politicus, besloot een show te maken met een maker van klank- en lichtshows, de Cinéscénie. Ze vonden een oud, wat vervallen, kasteel uit de renaissance in het plaatsje Les Espesses, in het Loiredal. In 1978 had de eerste show niet zoveel succes, maar aan het einde van het eerste seizoen wel!

En nu is de show uitgegroeid tot één van de grootste attractieparken in Frankrijk, Puy du fou. Het attractiepark Puy du fou is in 1989 geopend vlakbij de show van de Cinéscénie. Met nu in 2019 prachtige shows, voorstellingen waar je doorheen kunt lopen en dorpjes uit bijvoorbeeld de Middeleeuwen en de 20e eeuw. In 2018 ontving het park 2,3 miljoen bezoekers.

Prijzen

Voor de tweede keer op rij heeft het Franse themapark in dit jaar (2019) de Tripadvisor Travellers’ award binnengesleept. Ook hebben zij een plek binnen de top 5 wereldwijd verworven.

Er werkt ontzettend veel personeel: van dierenverzorgers en horecapersoneel tot heel veel licht- en geluidsmensen en acteurs voor alle shows. Ik vind het echt knap dat ze uitkomen met de prijzen en zoveel spektakel kunnen bieden voor het entreebedrag.

De plek lijkt een beetje op het Archeon, maar dan vele malen groter en spectaculairder.

Puy du fou: geschiedenis themapark

Reizen naar Puy du fou

Puy du fou ligt in het dorpje Les Espesses, op een uur rijden van Nantes. Wij vlogen met KLM op Nantes en reden met een huurauto naar het park. Je kunt het park ook bezoeken als je bijvoorbeeld in de Loire vallei vakantie viert. Er wordt wel aangeraden om het park minstens twee dagen te bezoeken. En ik snap nu zeker waarom. Wij waren er vrijdagmiddag, zaterdag de hele dag en zondagochtend en nog heb ik niet alles gezien.

Shows Puy du fou

De shows zitten redelijk dicht op elkaar qua tijd of zijn tegelijkertijd en sommige shows zijn maar één keer per dag. Het is dus aan te raden om goed het programma voor die dag te checken en een programma voor jezelf te maken wat je wanneer wilt zien. Houd ook rekening met lange loopafstanden. Er rijdt een treintje door het park, maar hier moet je vaak op wachten, maximaal 20 minuten, maar als je een show wilt halen kun je vaak beter lopen. Ik bleef dan ook snel een dagdeel in een bepaald deel van het park en bezocht daar van alles. Het lopen was voor onze vijfjarige ook best vermoeiend.

Puy du fou: geschiedenis themapark

Shows vertalen

Alle shows zijn in het Frans, je kunt het vertalen via de Puy du fou app. Je moet dan wel op het openbare wifi netwerk van het park. Dit vind ik persoonlijk niet zo veilig, je weet maar nooit met de gegevens van mijn telefoon, dus dat heb ik niet gedaan. Er is genoeg spektakel te zien gelukkig, dus de tekst is ook niet per se nodig.

Pass Émotion

Met de Pass Émotion kun je voor €15,- extra per dag in de snelle rijen van de shows staan. Wij waren eind mei in het park en toen konden we deze pas goed gebruiken, het was al behoorlijk druk. We stonden vaak een kwartier van tevoren in de snelle rij en dan konden we nog maar net naar binnen. Zonder die speciale pas moest je minstens een half uur van tevoren in de rij gaan staan en dat kost best veel tijd.

Geschiedenis in Puy du fou

De geschiedenis in het park loopt vanaf de eerste eeuw met de show van de Romeinen: Le Signe du Triomphe tot en met de 20e eeuw met het dorpje uit 1900 en het gevecht in de loopgraaf: Les Amoureux de Verdun. Je ziet ook de Middeleeuwen, de renaissance, de Franse revolutie en de 18e en 19e eeuw.

Grote shows

Romeinse tijd

Le Signe du Triomphe speelde maar één keer per dag. Het wordt gespeeld in een replica van een amfitheater en het is echt groot! Als je daar zit merk je pas hoe druk het in het park is. Tijdens de show heb je twee kampen: de Gallische gevangen die door de circusspelen hun vrijheid moeten kopen en de Romeinen. Je zit aan één kant en wordt dan ook door die partij opgehitst met zingen, roepen en klappen. Het versterkt echt het verhaal en het is magisch: je zit er middenin en bent echt onderdeel van.

De Vikingen

Puy du fou: geschiedenis themapark

Les Vikings was de favoriete show van onze kleuter, deze hebben we twee keer gezien! Na de show mochten we als pers op de set en op de foto met twee stoere Vikingen. De lach ging niet meer van zijn gezicht.

In de show wordt een dorpje, waar net een huwelijk is, aangevallen door Vikings. Met toffe stunts, zoals een schip dat uit het water komt en specials effects met vuur zie je het gevecht tussen de dorpsbewoners en de Vikings. Op het einde is er ook nog een wonder waardoor ze besluiten samen te werken. Er is weinig tekst in deze show en veel spektakel, dus we konden het goed volgen.

Le Bal des Oiseaux Fantômes

Le Bal des Oiseaux Fantômes

Le Bal des Oiseaux Fantômes is een spectaculaire show met allerlei vogels: roofvogels, uilen, maar ook een soort ooievaars. Hier is ook weinig verhaal bij, dus konden we genieten van de kunsten van alle vogels waar veel verzorgers voor nodig zijn. Persoonlijk vind ik vogels minder leuk om naar te kijken, maar het is zeker wel een bijzondere show, dus als je ervan houdt de moeite waard. De vogels scheren rakelings langs je hoofd, dus soms is het bukken geblazen!

Le Dernier Panache

Le Dernier Panache ©Puy du Fou
Le Dernier Panache ©Puy du Fou

Le Dernier Panache is behoorlijk bloederig en spannend, maar ook heel mooi met allerlei special effects en een draaiende tribune. Het decor is rond en je draait telkens naar een ander stuk podium. Onze kleuter vond het fantastisch en wilde er eigenlijk nog een keer heen. Een Franse marineofficier leidt een gevecht tegen de Franse revolutie in de Vendee waarbij veel slachtoffers vallen en het leger overwint. Ik zou het niet per se aanraden voor kleuters, je moet er tegen kunnen zeg maar…

Mousquetaire de Richelieu

Mousquetaire de Richelieu
Mousquetaire de Richelieu ©Puy du Fou

Mousquetaire de Richelieu vertelt het verhaal van de Drie Musketiers. Het is een romantisch verhaal vol passie, flamencodansen en paardrijdkunsten. Het is een binnenshow, maar het hele podium wordt onder water gezet, echt magisch. Ook hier genoot onze kleuter van, vooral van het vechten door de musketiers ;).

Les Chevaliers de la Table Ronde

Les Chevaliers de la Table Ronde

Les Chevaliers de la Table Ronde is een wat kleinere show, maar ook zeker de moeite waard en spannend. In het verhaal stelt Merlijn Arthur op de proef, kan hij wel echt koning worden? Er wordt natuurlijk gevochten, er is een zeeheks, een zeemeermin en ridders die uit het water opstijgen.

Nog meer shows

Les Orgues de Feu ©Puy du Fou
Les Orgues de Feu ©Puy du Fou

Er zijn ook wat shows waar we niet zijn geweest, zoals Le secret de la lance: waar een vrouw in de Middeleeuwen, de tijd van de ridders, de held van het verhaal is. We konden naar een grote repetitie van La Cinéscénie, maar die was pas vrijdagavond laat. En na al dat gereis leek me dat niet zo verstandig voor onze kleuter. (Ik was zelf ook best moe eigenlijk). Nu moeten we ooit nog een keer naar het park, als gezin, vervelend ;)). Er zijn ook watershows, zoals Les Orgues de Feu, die hebben we ook gemist. En Le Grand Carillon moeten we ook nog zien.

Shows om doorheen te lopen

Er zijn wat shows waar je doorheen kunt lopen. Hier spelen constant acteurs, zijn er videoprojecties, robots en andere special effecten.

Le Mystère de La Pérouse

Deze doorlopende show was toch wat te spannend voor onze kleuter, dus heb ik geen goede foto’s kunnen maken.  Je loopt door één van de schepen van de ontdekkingsreiziger La Pérouse. Het schip zinkt en je loopt langs echt stromend water! En er worden kanonnen afgeschoten door acteurs, dat was toch een beetje te eng, maar ik vond het juist heel gaaf!

La Renaissance du Château

La Renaissance du Château

La Renaissance du Château is een origineel kasteel waar je doorheen kunt lopen. Je loopt langs ridders, kunstenaars, de eigenaars van het kasteel en geesten, spannend! Het is best druk, dus je kunt niet zo snel lopen en alles is in het Frans, wat het verhaal begrijpen wel lastig maakt. Maar de beelden zijn ook heel leuk om te bekijken.

La Renaissance du Château ©Puy du Fou
La Renaissance du Château ©Puy du Fou
Anders shows

We begrepen dat Les Amoureux de Verdun te eng was voor kinderen, dus die hebben we overgeslagen.

Spelen voor kinderen

Spelen in Puy du fou

Er is weinig te spelen voor kinderen om even te ontladen tussen de shows door. Er is één speeltuin middenin het park dat al snel vol is als het druk is in het park. Er zijn wel prachtige tuinen, een soort sprookjesbos, doolhoven, allerlei dieren en een draaimolen (die helaas veel dicht was toen wij er waren).

Dorpjes

De dorpjes in Puy du fou zijn ook heel leuk om te bekijken. Je ziet mensen aan het werk met oude ambachten, je kunt er van alles kopen en foto’s maken in bijvoorbeeld ridderkostuum.

Evenementen

Er worden regelmatig evenementen georganiseerd in Puy du Fou.

Voor zijn 45e verjaardag organiseert Puy du Fou twee grote evenementen in 2022.

  • La Nuit des Feux Follets: vrijdag 16 september 2022

De drie grootste vuurwerkmeesters ter wereld zijn uitgenodigd in Puy du Fou om hun krachten en talenten te bundelen voor een uniek spektakel. Deze echte ‘hemelschilders’ afkomstig van drie continenten nemen het tegen elkaar op en willen de trofee ‘La Nuit des Feux Follets’ winnen. Deze buitengewone avond wordt afgesloten met een groot spektakel van het vuurwerkteam van Puy du Fou. Meer dan 80% van de tickets is al verkocht. Boek hier je tickets

  • La Foulée des Géants: 8 en 9 oktober 2022

Beeld je een hardloopwedstrijd in, die alleen verlicht is met fakkels, in een grandioos decor, met de ene na de andere verrassing. Welkom op de Foulée des Géants, een uniek hardloopevenement. Voor sportievelingen die zich graag laten verrassen, heeft Puy du Fou verschillende parcours uitgestippeld in het hartje van zijn shows, tuinen en bos. Te midden van de shows en helden van Puy du Fou zullen ruim 4.000 lopers zich een weg banen door het park, langs een parcours van 10 km of 19km. Een loopwedstrijd voor kinderen vindt plaats op zondag 9 oktober. Reserveer de laatste rugnummers op www.fouleedesgeants.fr en beleef een onvergetelijk gezinsmoment!

Prijzen

Als je vooraf je bezoek reserveert, betaal je €36,- voor een volwassene en €26,- voor een kind voor een dag. Twee dagen is €60,- en €43,-. Je kunt een bedrag extra betalen, zodat je ook de Cinéscénie kunt bezoeken. Natuurlijk kun je ook een hotel boeken. Hier zal ik nog over schrijven.

Kijk op de site van Puy du fou voor meer informatie. Kijk ook eens naar overnachten Puy du fou hotel.

Ik wil over een aantal jaar graag terug als gezin, ik vind het echt een geweldig park en ook nog educatief. Echt een toptip!