De mooiste vis van de zee: 10 activiteiten

De mooiste vis van de zee: 10 activiteiten

Door Yvonne. De Kinderboekenweek 2018 staat in het teken van vriendschap. Ook de mooiste vis van de zee wil graag vriendjes zijn met de andere vissen en leert hoe hij, in plaats van niks te delen, juist door te delen vriendjes kan maken. Een mooi boek om met de peuters spelenderwijs te leren delen ( wat nog best lastig is als je twee of drie jaar bent) en het over vriendjes te hebben. De mooiste vis van de zee: 10 activiteiten voor peuters. 

De mooiste vis van de zee: 10 activiteiten

Mooie schubben uitdelen

Een leuke activiteit voor in de grote groep als startactiviteit. Maak met knijpers en mooi glanzend papier schubben. Knip het papier in een schubvorm en plak dit op de knijpers. Als startactiviteit kun je als juf de schubben op je kleding knijpen en zo in de kring gaan zitten. Je kunt starten door eerst de schubben niet te willen uitdelen om daarna alle kinderen er toch een te willen geven. Het is een leuke introductie tot het boek wat je daarna gaat voorlezen. Je kunt ook de schubben al voorlezend uitdelen aan de kinderen. Steeds als vis een schub uitdeelt, dan deel je er zelf ook een paar uit.

Maak mooie kleivissen

Je kunt hierbij de gewone speelklei gebruiken (of maak zelf klei met het recept van juf Maike), maar ook kun je grijze, zelfhardende klei gebruiken, zodat de kinderen hun vis mee naar huis kunnen nemen. Laat de oudste kinderen zelf (de jongsten kun je helpen) met een kleivorm van een vis een vis maken en deze versieren met glinsterende steentjes of pailetten.

Vissen sorteren op kleur

Heb je in de zomervakantie schelpen verzameld? Als je grote exemplaren hebt gevonden, dan kun je deze verven in verschillende kleuren. Maak dan visjes van papier. Maak ze in dezelfde kleuren als de schelpen en zorg dat ze zo klein zijn dat ze onder de schelpen passen. De kinderen kunnen nu de dezelfde kleuren bij elkaar zoeken.

Maak een groepswerk

Teken of print verschillende soorten vissen en knip ze uit. Kleur samen met de kinderen de vissen in. Misschien leuk om verschillende methodes te verzinnen om ze te kleuren: wasco, kleurpotloden, waterverf, etc. Hang ze dan op in de klas of op de deur. Met een tekst als ‘Wij voelen ons als een vis in het water in deze klas!’ heb je zo een leuke groepsactiviteit wat natuurlijk ook na het thema nog kan blijven hangen.

Een versje

De mooiste vis van de zee: 10 activiteiten

Een versje dat de kinderen hebben geleerd gedurende het thema kun je ook erna nog samen opzeggen. Maak een kaart met een visje (eventueel het versje als ‘spiekbriefje’ voor jezelf achterop) en verzamel zo verschillende versjes die je gedurende een schooljaar samen hebt geoefend. Laat de kinderen dan zelf een kaartje kiezen. Een leuke kringactiviteit in plaats van liedjes zingen.

Het versje van de kaart komt uit Het grote liedjesboek van Marianne Busser en Ron Schröder.

Waar leven de dieren?

Zorg voor verschillende speelgoeddieren die leven op land of in het water. Praat met de kinderen in een klein groepje over de dieren en laat de kinderen bepalen of ze in de zee wonen (zorg voor een bak met water!) of op het land (zorg voor bijv. stukjes kunstgras of een groen papier).

De mooiste vis van de zee: 10 activiteiten

Zelf de zee met vissen maken

Verzamel voorafgaand aan het thema genoeg schoenendozen. Laat de kinderen de binnenkant verven met blauwe verf. Daarna kunnen ze er met groene crêpepapier zeewier inplakken en laat ze zelf vissen (of een van de andere dieren uit het boek) knippen en erin plaatsen.

Een zee maken van het parachutedoek

Maak samen met de kinderen de zee van het parachutedoek in de gymzaal. Maak hoge en lage golven. Doe alsof een ballon de vis is en laat de vis over de golven zwemmen, terwijl deze hoog en laag gaan.

Het boek naspelen

Leuk om te doen om het thema af te sluiten en te laten zien aan de ouders hoe goed jullie het boek al kennen. Geef alle kinderen een rol van een dier uit het boek (of maak dubbelrollen). Door middel van mutsen met een afbeelding van het dier weet iedereen welk dier hij of zij is. Gebruik de schubben aan het begin van het thema om de mooiste vis mee te ‘verkleden’. Lees het boek voor en speel ondertussen samen met de kinderen het boek na.

Koop het boek in de boekhandel of bestel het hier.

Bekijk ook: THEMA WATER; ONDER WATER, ZEE

10 activiteiten De mooiste vis Kinderboekenweek