Het WK in Brazilië komt eraan. En wat is er nou mooier om je kind plezier in het lezen te geven, door een interactief boek over het  land waar het WK plaatsvindt te geven? Hier schrijf ik mijn bevindingen over Duh! Brazilië.

Brazilië tegen Nederland

Het iBook start met de wedstrijd Brazilië tegen Nederland. Dat zou een mooie WK-finale kunnen zijn! Het mooie van deze iBooks is dan ook dat ze regelmatig aangepast worden aan de veranderende omstandigheden.
In dit hoofdstuk wordt Brazilië vergeleken met Nederland. Zo komt Brazilië een stuk dichter bij de belevingswereld van het kind, mooi gedaan!

De ontdekking van Brazilië

Natuurlijk moet er in dit iBook ook een stuk geschiedenis. Mooi voor een spreekbeurt of een verslag. Of om zelf veel van te leren natuurlijk. Er zit een brief in van de Portugezen die Brazilië ontdekten. Dat is het leuke aan iBooks, het is interactief! Je ziet afbeeldingen, filmpjes en je kunt geluidsfragmenten horen.
De ontdekkingsreizen spreekt kinderen altijd erg aan, dus goed dat dit in Duh! Brazilië zit.

Indianen in Brazilië? Die zijn er dus ook! In dit iBook vind je veel informatie over deze Indianen. Dat is interessant voor kinderen! Je leest vooral over de Indianen die er nu nog zijn.

Je leert ook de taal van de ontdekkers van Brazilië spreken, Portugees dus! Door op het icoon met de luidspreker te klikken, hoor je de juiste uitspraak.

Avonturen in de Amazone

Natuurlijk hoort er een stuk Aardrijkskunde bij. Ook weer goed voor een spreekbeurt of verslag. Handig hoor, in zo’n boek heb je alles bij elkaar en ben je in een keer klaar voor je spreekbeurt. Zeker interessant om te lezen over het regenwoud. Ken je bijvoorbeeld de Cricrio al?

Prachtige afbeeldingen van de dieren uit het regenwoud. Die zie je niet elke dag! Wat is een Capibara nou weer?

Swingen, springen en chillen

Gelukkig ook wat van de cultuur van Brazilië in het iBook! Je leert over de muziek en het dansen wat een groot algemeen goed is in Brazilië. Ik heb al zin om wat van de muziek te beluisteren op Spotify.

Rio

Niet de hoofdstad, maar misschien wel de bekendste stad van Brazilië. Wie kent het standbeeld van Christus de Verlosser nou niet? En het carnaval vol prachtig uitgedoste mensen is natuurlijk ook wel bekend.

Voetbal is overal

Brazilianen zijn goed in voetbal. Voetbal is dan ook echt overal is te lezen in het iBook. Niet spotten met de Brazilianen dus! Vooral straatvoetbal wordt veel gedaan. De regels zijn wel wat anders dan het 11 tegen 11, lees je in het boek.

Het WK-voetbal

In wel twaalf steden worden wedstrijden gespeeld. Ken jij al die steden?
Gelukkig krijg je ook uitleg over het speelschema van het WK. Ik vind het altijd maar ingewikkeld. Zelfs de data staan erbij, hopen maar dat Nederland wint!

De wedstrijden zijn vaak laat, dus krijg je goede tips om je ouders over te halen toch op te mogen blijven voor de wedstrijden.

Test jezelf

Alles goed gelezen? Test jezelf dan met de leuke vragen achterin het iBook.

Tips en links

Superhandig! Wil je nog meer weten over Brazilië? Je vindt mooie links achterin het iBook waar je met klikken direct naar toe geleid wordt.

Wat vind ik van het boek?

Al eerder schreef ik dit over Duh! Kastelen en ridders.Deze tekst klopt ook zeker voor Duh! Brazilië .

Ik vind het iBook mooi vormgegeven. Je ziet duidelijke, heldere afbeeldingen, zowel illustraties als foto’s. De tekst is pakkend en zeker  ook voor wat jongere kinderen geschikt. Je kunt het boek voorlezen vanaf ongeveer zes jaar, maar slimme kinderen van vijf zal het ook aanspreken. Kinderen vanaf acht zullen het zelf kunnen lezen, ook zij zullen er veel plezier aan kunnen beleven.
Een tip voor als je het voorleest aan de klas: koppel je iPad aan het digibord, zo kunnen alle kinderen meekijken naar de afbeeldingen.

De tekst wordt gekoppeld aan de belevingswereld van de kinderen. Dit is zeker voor wat jongere kinderen erg goed. De kinderen kunnen het betrekken op zichzelf en zullen het zich daardoor meer eigen maken. Ze zijn nieuwsgierig van nature en zullen daarom ook plezier beleven aan een informatief boek.

Kinderen kunnen het boek heel goed gebruiken voor een spreekbeurt. Er staat veel informatie in die ze goed kunnen gebruiken. Door de heldere taal, zullen de kinderen de informatie snel oppikken.

Bij de afbeeldingen staan prikkelende vragen. De kinderen worden uitgedaagd om goed te kijken naar de afbeeldingen en over de tijd na te denken.

Een mooi, pakkend, informatief iBook. De kinderen zullen er veel door leren over het WK en Brazilië.