Hoe je de laatste schoolweken goed door komt

De laatste schoolweken zijn best zwaar. De kinderen zijn moe. Er moet nog veel gebeuren. Je wilt de kinderen nog veel leren voordat ze over gaan naar het volgende jaar . En je hebt veel werk liggen. Toch kun je deze laatste weken ook goed doorkomen door bijvoorbeeld te plannen, los te laten en je zoveel mogelijk aan je weekplanning te houden. Lees meer in Hoe je de laatste schoolweken goed door komt. 

De laatste schoolweken goed doorkomen

Hoe je de laatste schoolweken goed door komt

1. Plannen

Plan alles van tevoren. Je weet wanneer de registratie en de rapporten eraan komen. Plan alvast tijd in je agenda. Zet erin wanneer je de registratie gaat invullen. Wanneer je de rapporten gaat maken en de gesprekken gaat voorbereiden. Dit hoeft niet alleen thuis. Je kunt ook een kruis zetten in je agenda wanneer je eraan gaat werken. Zo weet je dat je geen tijd hebt dan voor overleg met collega’s of andere zaken die op school aan bod komen. Zelf kom ik elke dag vroeg op school. Dan doe ik vaak een deel van de registratie. Het is dan heerlijk rustig op school en ben ik nog fris, werkt goed.

2. Verdeel je werk

Doe niet alles in een keer, maar verdeel je werk in stukjes. Schrijf elke dag een onderdeel van de registratie bijvoorbeeld. Of maak elke dag een rapport. Zo houd je het zelf beter vol.

3. Houd je aan je weekplanning

De kinderen zijn vaak moe aan het einde van het schooljaar. Structuur is dan het belangrijkste. Houd je zoveel mogelijk aan je weekplanning. De kinderen vinden het fijn om in de structuur te werken. Er zijn al genoeg ‘gekke’ dagen met schoolreisjes, avondvierdaagse, verjaardagen en vrije dagen.

4. Vraag niet teveel van de kinderen

Je kunt je aan de structuur houden zonder teveel van de kinderen te verwachten. Houd je aan de werklessen bijvoorbeeld, maar ga niet extra met ze aan het werk. Daag ze uit en kijk wat er gebeurd. Loop rond, beantwoord vragen en laat de kinderen zelf werken.

5. Laat los

Kom je niet aan alle leerstof toe? Ben je bang dat je de kinderen niet genoeg meer kan bij brengen voor het volgend schooljaar? Krijg je niet al je klussen in de klas af? Laat los. Je hebt hard gewerkt en doet dit nog steeds. Maar je kunt niet meer het hele schooljaar qua lesstof stoppen in die laatste paar weken. Je doet wat je kan en leert de kinderen nog wat je kunt. En verder zullen ze in en na de zomervakantie leren.

6. Geef de ouders tips mee voor in de zomervakantie

Voorlezen en zelf laten lezen blijven de belangrijkste dingen die de ouders met hun kinderen kunnen doen. Hiermee houden ze hun taal- en leesontwikkeling op pijl. Geef ze bijvoorbeeld tien tips tegen de zomerdip mee.
En wat dacht je van spelletjes spelen? Daar zit taal in, de begrippen, tellen en rekenen. Vertel de ouders dus dat spelletjes spelen in de vakantie heel goed is!

7. Geniet van alle mooie momenten

Neem een stapje naar achteren, kijk wat er gebeurt in je klas en geniet van het moment. Zie hoe de kinderen zijn gegroeid in het afgelopen schooljaar. Praat hierover met de kinderen. Wat vinden zij dat ze hebben geleerd? En wat willen ze in het volgend schooljaar leren? Laat alle mooie momenten van het afgelopen jaar passeren in de klas. Want een mooi jaar was het!

8. Inbreng van de kinderen

Neem de inbreng van de kinderen mee in je planning. Wat willen ze dit schooljaar echt nog doen en/of leren? Maak daar, als het kan, ruimte voor in je rooster.

Kijk ook eens bij de tips van Lespakket over efficiënt werken.

Wat is jouw tip om de laatste schoolweken goed door te komen?