Klanken leren met Die® vier

Klanken leren met Die® vier

Die® vier is een leuk kwartetspel waarmee kinderen letters en klanken kunnen leren. Ik bedacht er nog meer toepassingen bij. 

Klanken leren met Die® vier

Die® vier

Klanken leren met Die® vier

Die® vier is een letterkwartet voor kinderen vanaf vier jaar. Spelenderwijs leren ze klanken en letters herkennen.  Bijvoorbeeld: In welk woord hoor je de ‘s’ van snor of de ‘oe’ van poep? Het doel is zoveel mogelijk kwartetten met dezelfde letter of klank te verzamelen. Het is ontwikkeld in samenwerking met leerkrachten en kan met 2-6 spelers gespeeld worden.

Het spel Die® vier is maar €10,95 bij Gottmer.

Die® leest

Die® leest

Het kwartetspel past goed bij het boek Die® leest. Die® leest is een speels fotoboek waarmee kinderen alle letters en de 15 belangrijkste klanken kunnen leren. Leuk voor kinderen die beginnen met lezen of veel interesse in letters en klanken hebben. Op elke dubbele pagina staat een letter of klank met 4 à 5 mooie foto’s die de betreffende letter of klank in zich hebben.

Toepassingen Die® vier

Ik wilde het spel graag met de helft van de klas gebruiken. Ik legde ze uit dat het een kwartetspel is en dat ze het spel dus ook tijdens het spelen/werken kunnen spelen. En dat we nu een ander spel ermee gingen doen.
Ik liet de kinderen een kaart trekken en nam zelf de stapel. Ik legde een kaart op, zij de klank en liet de kinderen kijken of zij dezelfde klank hadden op hun kaart.
Bijvoorbeeld:  ‘Ik heb de ee van teen. Wie heeft nog meer de ee?’ De kinderen legden vervolgens hun klank bij de juiste kaart.

Je kunt ervoor kiezen om minder kaarten in het spel te laten, zodat alle kinderen snel een kaart bij elkaar kunnen zoeken.

Mix en ruil

Geef alle kinderen een kaart. Laat ze een maatje zoeken door rond te lopen. Ze geven elkaar een high five, benoemen het woord en de klank en ruilen hun kaartjes. Vervolgens lopen ze weer verder naar een ander maatje.

Maatjes maken

Splits de kwartetten in tweeën. Geef iedereen een kaart. Laat ze zoeken naar hun maatje, diegene met dezelfde klank op het kaartje.

Levend kwartet

Geef alle kinderen een kaartje. Zorg ervoor dat er precies het aantal kwartetten zijn als groepjes die je kunt vormen. Laat de kinderen hun groepje van vier, dus hun kwartet bij elkaar zoeken.

Zelf kwartet maken

Laat de kinderen zelf een kwartet maken. Laat ze allerlei woorden benoemen van een bepaalde klank. Ze kiezen hier een plaatje uit dat ze tekenen en de letters erbij stempelen. Zorg steeds voor vier kaarten bij een bepaalde klank. Speel het spel als het klaar is.

Er zit een affiliate link in dit blog.

Weet jij er nog een leuke toepassing bij?