Kuikens op de Dierderij met downloads

Kuikens op de Dierderij is een leuk telboek op rijm van Lida Dijkstra en Alice Hoogstad. Uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. Een recensie met tips en downloads. 

Kuikens op de Dierderij

Kuikens op de Dierderij is een telboek op rijm, wat doet denken aan de versjes van Annie M.G. Schmidt. De tekst is van Lida Dijkstra en de illustraties zijn gemaakt door Alice Hoogstad. Zij kreeg in 2015 een Gouden Penseel voor Het Monsterboek.
Hendrik Haan runt samen met de andere dieren de Dierderij. Op een dag heeft hij groot nieuws: hij wordt vader. Blijkbaar wel van dertig kuikens! Maar hoe houd je al die kleine gele kuikens uit elkaar? En hoe voorkom je dat ze de Dierderij afbreken?

Wat vind ik

Heel fijn, eindelijk een prentenboek dat verder telt dan tien, tot de 30 zelfs! Kleuters moeten aan het eind van groep 2 tot 20 kunnen tellen en deze cijfersymbolen kunnen benoemen. Daar is dit boek heel geschikt voor! In het boek wordt ook gespeeld met taal, omdat het op rijm geschreven is. Rekenen en taal dus in een boek en daar ben ik heel blij mee.
Het boek nodigt ook uit om over de (kinder)boerderij te praten en over hoe dieren geboren worden.
De illustraties zijn vrolijk en helder.

Tips

Downloads

Shirt rugnummer

Shirt rugnummer

Shirt leeg

Shirt leeg

Shirts 1-30

Shirts 1-30

Taal

Namen bedenken
Alle dieren hebben een alliteratie als naam. Pelle Paard, Hendrik Haan. Laat de kinderen nog meer namen bedenken met dezelfde letter als van het dier. Kunnen ze dat ook bij andere dieren, zoals krokodil?

Letters op shirts
Geef de kinderen een shirt van de download. Laat ze een naam bedenken voor een van de kuikentjes en de eerste letter ervan op het shirt schrijven of stempelen. Je kunt ze ook in goede volgorde van het alfabet leggen.

Rekenen

Goede volgorde telrij
Geef de kinderen een shirt met een cijfer erop. Laat ze zelf op de goede volgorde staan.

Groepjes maken
Maak groepjes met de shirtjes. Groepjes van vijf, paren van twee, drie rijen van tien. geef de kinderen een shirt met cijfer en laat ze zelf de groepjes maken.

Rugnummer
Praat over rugnummers met de kinderen. Laat ze de download met rugnummer 77 zien. Vraag ze of dat meer is dan 30 of minder. Laat ze ook vertellen waarom dat op het shirt staat.

Creatief

Geef de kinderen een leeg shirt dat ze kunnen ontwerpen voor een kuikentje. Ze kunnen het inkleuren met potlood, of stift, verven of beplakken met stof of papier.

Aanstaande zaterdag kun je de feestelijke boekpresentatie in Amsterdam bijwonen.