Lang geleden; een muzikale voorstelling voor het hele gezin

Lang geleden; een muzikale voorstelling voor het hele gezin

(Door Suzanne) De familievoorstelling “Lang geleden” is een muzikale tijdreis waarin het publiek oog in oog komt te staan met prins Willem van Oranje, met Hugo de Groot die in een boekenkist uit Slot Loevestein wist te ontsnappen en met de jonge Jacoba van Beieren, die op haar vijfde uitgehuwelijkt werd aan een Franse prins. Sommige verhalen klinken bijna te sprookjesachtig om waar te zijn, maar ze zijn allemaal echt gebeurd!

Het verhaal

Het stuk speelt zich af op een markt waar we het gezin de Leeuw volgen. Vader, moeder en Bregje spelen samen met hun muzikant verhalen uit de vaderlandse geschiedenis na. De vier acteurs spelen wisselend de rollen van onder andere Hugo de Groot, Jacoba van Beieren en Filips II. Dit gaat gepaard met vele kostuumwissels en vrolijke liedjes, waarbij de acteurs ook nog eens zelf instrumenten bespelen.

Lang geleden

Het boek “Lang geleden” werd geschreven door Arend van Dam en Alex de Wolf met als doel om geschiedenis toegankelijker te maken voor kinderen. Het stuk sluit perfect aan op een aantal verhalen die in het boek aan bod komen. Met veel humor worden de verschillende verhalen uitgespeeld, waardoor dit stukje geschiedenis veel meer betekenis krijgt voor kinderen.

Historische feiten

Tijdens het stuk komen diverse historische feiten aan bod. Aan het einde worden deze feiten nog eens samengevat terwijl we het eerste couplet van het Wilhelmus doornemen. Want waarom zingen we eigenlijk dat we van Duitse bloed zijn? Of dat we trouw zijn aan de koning van Hispanje? Uiteindelijk vallen alle dingen op hun plek en wordt de inhoud van het Wilhelmus ons duidelijk.

Mijn mening

Van Hoorne Entertainment zet met dit stuk de vaderlandse geschiedenis op een begrijpelijke en meeslepende manier neer. Zeker geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar, maar ook bijzonder leuk voor ouders.
Wij hebben een geweldige middag beleefd en de liedjes worden hier thuis nog regelmatig herhaald.
Er staan nog genoeg verhalen in het boek voor een volgend stuk. Wij zijn benieuwd!

Voor de speellijst kijk op: https://www.vanhoorne.com/theater/lang-geleden-1/