Recensie en tips bij Pas op! Dit boek bijt!

Ik ben dol op boeken die anders zijn dan standaard. Lees maar eens Waarom ik het boek zonder tekeningen zo fantastisch vind. Nu heb ik weer zo’n fantastisch boek in handen: Pas op! Dit boek bijt! van Nicola O’Byrne. 

Pas op! Dit boek bijt!

Er zit een gat in de achterkant van het prentenboek! Wie heeft dat gedaan? Als ik het boek open sla, lijk het alsof ik Het lelijke eendje voor ga lezen. Maar het blijkt dat er iets raars met het boek aan de hand is. Een aantal letters zijn door gekrast en er staat heel groot geschreven. PAS OP MET LEZEN.
Er blijkt een gevaarlijke krokodil in het boek verstopt die ook nog eens letters opeet.

Wat vind ik?

De kleuters en ik zijn echt dol op boeken die anders zijn dan andere boeken. Ik vind het fantastisch hoe kinderen meteen het verhaal worden ingezogen en aan je lippen hangen.  De kinderen leren meteen ook van alles over de opbouw van een boek. In het begin van het boek is de titel al aangepast. Je leest het boek voor alsof jij het bent die de krokodil ontdekt. Het lelijke eendje loopt het boek mee door.
Er wordt heerlijk gespeeld met de tekst, zoals de krokodil die de letters opeet en daardoor woorden verandert.
Het boek is interactief. Je moet als lezer het boek bijvoorbeeld wiegen, zodat de krokodil kan slapen. Een tien voor betrokkenheid van de kinderen dus!

Tips

  1. Lees het boek van tevoren goed door. Zo weet je wanneer je bijvoorbeeld verbaasd moet reageren of verontwaardigd. Laat dit tijdens het voorlezen goed blijken.
  2. Lees Het lelijke jongen eendje echt voor. Laat de kinderen het verhaal tijdens het voorlezen van Pas op! Dit boek bijt! eerst vertellen. Hoe had het moeten gaan?
  3. Laat de kinderen redenen bedenken waarom de krokodil in het boek gekropen is.
  4. Laat de kinderen bedenken welke krokodillen ze kennen uit andere boeken. Welke van die krokodillen zal de letters opgegeten kunnen hebben?
  5. Met de letters opeten kun je natuurlijk heel leuk spelen. Gebruik ook eens andere letters die je opeet en maak dan woorden die de letter missen. Kunnen de kinderen raden welke letter mist?
  6. Vraag aan de kinderen wat er zou gebeuren als er geen woorden in een boek stonden? Zou je dan toch een boek kunnen maken?
  7. Laat de kinderen manieren bedenken waarop je de krokodil uit het boek krijgt.
  8. Print een kleurplaat van een krokodil uit en laat de kinderen erop tekenen, net zoals met het roze krijtje in het boek.
  9. Laat de kinderen bedenken waar de krokodil heen gaat nu hij uit het boek is gestapt.