Voor in de koffer: de nieuwste doeboeken voor nieuwsgierige kids

Door Bertine (Bijna) vakantie! Daarom vandaag een review van een heel mooi magazine en twee super leuke, leerzame doeboeken voor nieuwsgierige kids

De nieuwste doeboeken voor nieuwsgierige kids

Bliksem magazine: voor kleine donderstralen (4-7 jaar)

Toen ik dit magazine op Facebook voorbij zag komen was mijn interesse meteen gewekt. Ik ben sowieso dol op (doe)boeken en zoals ik in een vorig blog al schreef zijn ze ideaal voor vakanties. Het leek me dus een goed idee om dit blad eens uitgebreid voor jullie onder de loep te nemen. Hier ging de redactie van Bliksem magazine mee akkoord en zo kreeg ik een mooi recensie exemplaar in mijn brievenbus.

Bliksem magazine: voor kleine donderstralen (4-7 jaar)

Uren speelplezier

Bliksem is net even wat meer dan een ‘gewoon’ doe-boek. De prijs ligt met €9,95 ook wat hoger, maar daarvoor krijg je wel een super trendy, origineel blad met een stevige kaft en gedrukt op kwalitatief goed papier.

Ondersteboven, achterstevoren; Bliksem magazine lees je alle kanten op. Het begint – hoe kan het ook anders- met bliksem weetjes: er wordt verteld over de temperatuur van bliksem en aan de hand van duidelijke illustraties worden de verschillende vormen van bliksem toegelicht. De rest van het blad staat boordevol prachtige kleurplaten van illustrator Bruce Tsai, knutsel- en doetips, spelletjes en stoere ‘tricks’. Naast al dit leuks waar je kind zich fijn zelfstandig mee kan vermaken bevat het blad ook nog drie lange (voorlees)verhalen. Heel bijzonder is het verhaal ‘Als het donker is’. Dit is verdeeld in ‘dag’ en ‘nacht’ en om het nachtgedeelte te lezen moet je het boek omdraaien. Ook de illustraties zijn gespiegeld, heel mooi gedaan! Naast dit verhaal is er ook nog ‘Een twee drie flats’ over hét favoriete onderwerp van je kleine donderstraal: een drol. Dat wordt lachen!

Het mag duidelijk zijn: met Bliksem kunnen kinderen tussen de 4 en ca. 7 jaar een hele tijd vooruit; perfect voor een lange reis of regenachtige dagen!

Leuk om te weten: Bedenker en maker van het magazine Manon Colson doet alles, van denkwerk tot distributie, helemaal zelf. Een dappere onderneming die zeker bewondering verdient!

Bestel het boek op de site van BLIKSEM

Bekijk ook: GRATIS DOWNLOAD VAKANTIE DOEBOEK

Het grote geschiedenis doeboek & Young scientist vakantieboek

Het grote geschiedenis doeboek & Young scientist vakantieboek

Is je kind net te oud voor Bliksem dan zijn er gelukkig nog een heleboel prachtige alternatieven! Afgelopen maand won ik via Facebook twee schitterende doeboeken voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Daarom ook in deze review: Het grote geschiedenis doeboek & het Young Scientist vakantieboek.

Young Scientist vakantieboek (uitgeverij Veen media)

‘Het Young Scientist vakantieboek staat in het teken van de Z van Zomer. In toen hoofdstukken leer je alles over Zon, Zeeën, Zintuigen, Zombies en andere Zomerse Zaken”.

Young Scientist vakantieboek (uitgeverij Veen media)

Het boek heeft een mooi handzaam formaat en een gladde kaft met een lekker zomerse uitstraling. Op de eerste pagina’s is ruimte om het boek te personaliseren en van alles op te schrijven over je eigen vakantie. En hierna kan de puzzel- spel- en leespret beginnen! Doolhoven, rebussen, kruiswoordraadsels en codekrakers: dit boek is voor de echte denkers en speurneuzen. Tussen al deze leuke uitdagingen vind je tal van wetenswaardigheden over uiteenlopende onderwerpen. Zo lees je waarom de zee zout is, waarom stranden verschillende kleuren hebben en hoe je tegen de win in kunt zeilen.

Voor wie na het oplossen van alle puzzels nog tijd over heeft zijn er ook nog super toffe doe-het-zelf opdrachten en proefjes. Maak bijvoorbeeld een zonnewijzer of onderzoek de werking van luchtstroming.

Van dit boek wordt je jonge onderzoeker ongetwijfeld en stuk wijzer en eigenlijk is het ook voor papa’s en mama’s gewoon nog hartstikke leuk!

Het grote geschiedenis doeboek (Historisch Nieuwsblad)

Het grote geschiedenis doeboek (Historisch Nieuwsblad)

Hier ga ik echt van watertanden! Een jaar of 15 geleden vond ik het allemaal maar suf hoor, geschiedenis, maar het blijkt dat ik toch de passie voor historie van mijn moeder heb geërfd.

Het omslag belooft een blad ‘bomvol weetjes, puzzels en leuke doe-dingen’ en dat is niets teveel gezegd. Ook hier eerst weer een eenvoudige, duidelijke inhoudsopgave en ruimte voor het personaliseren van het boek ( ‘mijn favoriete historische persoon is…’). Vervolgens wordt je kind aan de hand van woordzoekers doolhoven, verhalen en (knutsel-)opdrachten meegenomen op een reis door de tijd. Via de Egyptenaren langs de Vikingen en Ontdekkingsreizigers naar de Tijd van opa en oma.

Bijna 5000 jaar geschiedenis prachtig in beeld gebracht op een hedendaagse manier. Het grote geschiedenis doeboek brengt het verleden tot leven en laat kinderen de geschiedenis beleven. Hierdoor krijgen deze oude tijden betekenis en zal blijken dat geschiedenis zo suf nog niet is.

Beide boeken zijn met €12,50 behoorlijk stevig geprijsd, maar ook hier krijg je absoluut waar voor je geld. Aanraders!

Bekijk ook: DOWNLOAD VAKANTIE DOEBOEK ZWART WIT

Bestel de boeken bij Libris.