Aan de andere kant van het oudergesprek

Aan de andere kant van het oudergesprek

Er staan twee grote stoelen in de kleine kleuterklas, speciaal voor ons. Onze zoon zit nog maar net op school, maar toch hebben we het eerste oudergesprek. Zit ik ineens aan de andere kant, gek hoor. 

We hebben in de middag afgesproken, dus gaan we met het hele gezin. Baby in de maxi-cosi en de kleuter mee in de bakfiets. Hij vindt het spannend. In de middag naar school terwijl er geen andere kinderen zijn? In z’n eentje op de gang zitten? Dat is ook een beetje te spannend. We bedenken een constructie dat papa in de deuropening zit en ik bij de juf. Zo kunnen we allebei luisteren en zit onze zoon niet helemaal alleen.

Lees ook: WAT JE DENKT ALS JE KIND VOOR HET EERST NAAR SCHOOL GAAT

Ik vind het ook spannend

Een beetje spannend vind ik het wel. Ik zit met allemaal vragen. Wat gaat ze vertellen of wil ze vooral van ons horen? Hoe doet onze kleuter het op school? Laat hij zich zien zoals hij is? Ik zie veel van zijn ontwikkeling thuis, maar laat hij dat ook op school zien? Maakt hij goed contact met andere kinderen? Wat merkt ze van de spanning die hij voelt en vooral bij het naar bed gaan te merken is?

Aan de andere kant van het oudergesprek

Zo gek om ineens aan de andere kant te zitten en te merken dat ik best een beetje zenuwachtig ben. Al zo vaak zat ik op de juffenstoel met ouders tegenover me. Nu ben ik de ouder die in spanning zit over wat de juf te vertellen heeft. Ik voel ineens de spanning die ouders ook moeten hebben als ze tegenover mij zitten.

Het gaat goed

We worden helemaal gerust gesteld. Onze zoon is sociaal, speelt graag met andere kinderen en neemt hierin ook initiatief. Ook op cognitief gebied heeft ze al veel kunnen zien in de korte periode. Hij laat ook precies zien wat ik thuis ook zie. Hij is al wat verder dan het gevraagde niveau, dus daar hebben we het even over. Ze vertelt dat hij zeker niet de enige in de klas is, het is een ‘slimme’ klas. Ook dat stelt me gerust, want dan zal ze hierop inspelen in de kring. Dan zal hij ook op zijn niveau aangesproken blijven worden. Ook het verplichte werkje dat hij elke week moet doen, doet hij vrijwel meteen. Hij kan het echt al plannen voor zichzelf, vind ik best knap. Alleen eten gaat langzaam, maar dat had ze ook al bij de intake gelezen. Jep, is hier thuis ook ;).

Nachtmerries

Een heel positief gesprek dus. Het puntje wat ze opgeschreven heeft om in de gaten te houden, zijn de nachtmerries die hij heeft. Onze zoon is wel gevoelig voor verandering en naar school gaan is natuurlijk een hele overgang. Ik denk dus dat het nu even een periode is. Hij vindt het spannend en dat uit zich thuis. Wel goed dat ze het samen met ons in de gaten wil blijven houden.

Hij wordt gezien

Fijn om te zien dat de juf hem echt ziet en dat ze al zoveel over hem weet. Toch wel heel prettig om te horen dat je kind het goed doet op school én, het belangrijkste, het naar zijn zin heeft.

Lees ook: RAPPORTGESPREK

Hoe vind jij het om een oudergesprek te hebben? 

Maarten schreef een blog over de start van zijn zoontje op school.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren