Brief aan Sander Dekker 2

Brief aan Sander Dekker 2

Brief aan Sander Dekker 2. Laatst was u een dag bij mij in de klas om les te geven. Waarvoor veel hulde en chapeau. We hebben goede gesprekken gevoerd. Helaas heb ik weinig vertrouwen in uw plannen om het lerarentekort aan te pakken. 

Ik kon dan ook niet anders dan u (al mag ik ook je zeggen) weer een brief te schrijven.

Ik las de brief van minister Bussemaker en u aan de Tweede Kamer. Waar demissionair vice-premier Asscher nog onze salarissen wil verhogen, willen jullie, notabene van hetzelfde demmissionair kabinet en Bussemaker van dezelfde partij, iets heel anders.

Lees ook: SANDER DEKKER BIJ JUF MAIKE IN DE KLAS

Problemen

U ziet de problemen van ons vak. De hoge eisen van ouders, de samenleving en vernieuwende concepten, zoals het gebruik van ICT. U ziet ook het tekort aan leerkrachten dat op de arbeidsmarkt ontstaat. Voor mij is 1 + 1 = 2. Maar helaas voor u niet.

Niet meer salaris

Volgens u is er geen ruimte voor een hoger salaris. Ik snap dat het lastig is dat u in een demissionair kabinet zit, maar hoe lang moeten we nog wachten? Het formeren duurt eindeloos en wie zegt dat er dan wel wat gebeurt? We willen het liefst nog voor onze zomervakantie en uw reces de zekerheid dat er wat aan ons salaris gaat gebeuren.

Uw woorden uit de brief:

“Het is in ons aller belang dat wij oog hebben voor de aantrekkelijkheid en de waardering voor het beroep”.

Hoe wilt u dat tonen dan? Blijkbaar niet met uw nieuwe plannen om het lerarentekort aan te pakken.

Lerarentekort aanpakken

Oude plannen worden weer nieuw leven ingeblazen. 6.000 mensen met een Pabo-diploma weer aan het werk krijgen. Goed, mooi plan. Hoe dan? Worden de klassen kleiner, zodat besturen meer vaste contracten kunnen uitreiken? Dat lijkt me nou een mooi plan om de werkdruk aan te pakken.

Lees ook: LERARENTEKORT OF INVALLERSTEKORT?

Weer zij-instromers aantrekken om in het basisonderwijs te werken en mensen uit het voortgezet onderwijs omscholen voor het basisonderwijs?

Semi-zij-instromer

Ik ben zelf een semi-zij-instromer. Na mijn opleiding SPH ben ik direct de verkorte opleiding van de Pabo gaan doen. Mijn collegegeld kon twee jaar lang door jullie betaald worden in die tijd en ik heb er ook precies die tijd over gedaan. Maar als ik nu zie hoeveel van mijn klasgenoten ook daadwerkelijk voor de klas staan? Ik denk dat ze op een hand te tellen zijn. Weggegooid geld als je het mij vraagt. Want blijf je in dit vak als je een veel hoger salaris hebt gehad en wellicht minder werkdruk?

Ik heb er al helemaal geen vertrouwen in dat de mensen van het voortgezet onderwijs in het basisonderwijs willen werken. Minder salaris en wellicht meer werkdruk? Ik denk eerder dat, als het zo door gaat, meer mensen vanuit het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs trekken.

Zoals ik ook in Hart van Nederland zei:

Het aanzien van ons vak wordt vergroot door meer salaris. En daarbij trek je ook juist meer leerkrachten aan.

Werkdruk?

Natuurlijk moet er meer gebeuren dan alleen het salaris verhogen om het beroep aantrekkelijker te maken en de werkdruk te verminderen. Maar het zou een heel mooi begin zijn na jaren op de nullijn te hebben gestaan… Dus waar wachten jullie nog op?

Hulde voor al mijn collega’s die vandaag hebben gestaakt. Ik hoop dat het wat oplevert! 

Uitgelichte foto: Shutterstock