Clubhouse voor het onderwijs

Clubhouse voor het onderwijs

Clubhouse, je hoort er steeds meer over. Ik zie enorm de potentie voor het onderwijs, dus vertel je graag wat Clubhouse voor het onderwijs kan betekenen.

Clubhouse, wat is het?

Ik ontdekte het sociale medium Clubhouse een aantal weken geleden, maar pas sinds deze week sta ik “aan” en ontdek ik de app. Voornamelijk omdat er steeds meer leerkrachten en ook Nederlandse ondernemers binnenkomen en spreken in Clubhouse. Maar wat is het precies? Ik zie Clubhouse als een soort live podcast waarin mensen met elkaar het gesprek aangaan en jij als luisteraar ook aangezet kan worden als spreker, of vragensteller. Het werd vorig jaar al gelanceerd door grote ondernemer in Silicon Valley, maar is de laatste maanden aan een opmars bezig. Het is nu alleen nog voor de iPhone beschikbaar en je moet uitgenodigd worden door een invite van iemand anders. Ik kreeg een aantal invites om weg te geven, maar die zijn binnen no time op. Mensen hebben behoefte hieraan blijkbaar! Lees er hier meer over.

Het is een social medium dat helemaal gericht is op gesproken tekst. Je kunt live bij een gesprek aanwezig zijn en het wordt niet opgenomen. Als spreker klets ik dus ook tegen het schermpje van mijn telefoon, wat even wennen is. Maar al snel zat ik helemaal op de praatstoel en vond ik heerlijk om gewoon vrijuit te kletsen over mijn expertise, fantastisch! En dan waren er ook nog mensen die luisterden én er positief over waren.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maike Douglas (@jufmaike)

Clubhouse voor het onderwijs

Maar wat zie ik dan voor potentie voor het onderwijs? Weer een social medium dat we bij moeten houden? Het zijn er al zoveel…

Het grote voordeel van Clubhouse is juist het gesprek dat je aangaat. Zaken live verwoorden is heel wat anders dan een berichtje eruit rammen op je telefoon of computer. Je moet nadenken wat je zegt én je kunt veel meer nuance aanbrengen dan bijvoorbeeld op Twitter. Er ontstaan een gesprek waarin je elkaar aanvult, andere kanten kunt laten zien en kunt vertellen over je eigen ervaringen. Die nuance ontstond ook al meteen in het gesprek van Shauna en mij waarin er kritische vragen werden gesteld en er ook de andere kant besproken werd. Die andere ervaringen en expertise is zo waardevol. Het gaat in deze app dus veel meer om inhoud en kennis in plaats van leuke lesjes bedenken en die met elkaar delen. Een inhoudelijk gesprek voeren over onderwijs is toch prachtig? Daarom hoop ik ook dat veel leerkrachten zullen aansluiten en rooms zullen voorzitten. Ik zal dan zeker volgen en deelnemen.

Zorg voor jezelf

Ik richt me zelf steeds meer op zorgen voor jezelf en je vak als leerkracht en daar zal ik dan ook rooms voor hosten. Bekijk ook de cursus die ik geef: Werkdrukverlichting voor het onderwijs.