Doorkleuteren of niet?

Doorkleuteren of niet?

Gisteren stond een artikel in Trouw over de keuze om een kind te laten doorkleuteren. Het dilemma van de kleuterjuf: Is een kind klaar voor groep drie?. Voor dit artikel werd ik kort geïnterviewd. Nu schrijf ik hier mijn gedachten over doorkleuteren. 

Doorkleuteren of niet?

In gesprek met ouders

In februari hebben wij rapportgesprekken gehad. Bij een aantal rapportgesprekken hebben we onze zorgen uitgesproken over de overgang van de kinderen. We doen dit om alvast een goed overlegtraject in te kunnen gaan. De keuze gaat namelijk altijd samen, de leerkracht met de ouders. Als leerkracht geven we wel een duidelijk advies. Wij zien de kinderen elke dag in de klas en weten waar ze goed in zijn en waar ze zich nog in kunnen ontwikkelen.

Lees ook: OVERGANG VAN GROEP 2 NAAR GROEP 3

De ontwikkeling

We kijken hiervoor naar verschillende zaken. Ten eerste de taalontwikkeling. De leesvoorwaarden voor groep 3 moeten aanwezig zijn of moeten in deze tijd tot de zomervakantie nog behaald kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld: kunnen hakken en plakken van woorden, b-oo-m maakt boom, en het maken van goed opgebouwde zinnen.

Het sociaal-emotionele stuk is heel belangrijk. We kijken dan naar werkhouding, motivatie en luisterhouding. Ook kijken we naar het maken van vriendschappen. Heeft de leerling vooral aansluiting met leeftijdsgenoten of juist met jongere kinderen?

Herfstkinderen

Kinderen die in oktober, november of december geboren zijn, zijn vaak twijfelgevallen. Ben je van januari? Dan is het geen issue. Die kinderen mogen sowieso nog een half jaar bij de kleuters blijven. Tenzij ze zo ver vooruit lopen in hun ontwikkeling dat ze ook door kunnen naar groep 3.

Kleuters ontwikkelen zich in sprongen. Sommige kinderen van december zijn er al helemaal aan toe om naar groep 3 te gaan, andere kinderen hebben veel baat met nog wat langer kunnen ontwikkelen bij de kleuters.

Eind mei volgt de definitieve beslissing, zodat de groepen voor het volgend schooljaar gevormd kunnen worden.

Lees ook: DOORKLEUTEREN IS ZO GEK NOG NIET

Doorkleuteren te duur

Volgens Sander Dekker is doorkleuteren te duur. Er wordt gekeken naar de zakelijke kant van het verhaal. Maar wordt er ook naar het kind gekeken? Hoe vergaat ze het bijvoorbeeld sociaal-emotioneel? De AOb schreef daar een mooi artikel over: De opgejaagde kleuter. Ik denk dat leerkrachten heel goed zien welk kind aan groep 3 toe is en welk kind niet.

Halfjaar groepen

Toch zie ik ook wel wat in de halfjaar groepen. Kinderen hebben dan de kans om op de helft van het jaar door te stromen naar groep 3. Vaak zijn kinderen er dan wel aan toe en hoeven ze niet nog een half jaar te ‘wachten’ op de overgang. In de praktijk misschien niet altijd goed toepasbaar, maar wel de mogelijkheid van het onderzoeken waard.

Lees ook: FASEONDERWIJS – EEN MOGELIJKHEID OM ‘HET GAT’ TUSSEN KLEUTERS EN GROEP 3 TE OVERBRUGGEN.

Uitgelichte foto: Shutterstock