draad pietje

Draad pietje knutselen

(Door Gea van Sien en Co) Alle kinderen leven ze er weer in spanning naar toe, Sinterklaas. Helemaal opgewonden kijken ze elke ochtend in hun schoen of er misschien wel weer wat lekkers in zit. Het valt natuurlijk niet mee geduldig te wachten tot 5 december. Daarom is het goed je kind wat af te leiden. Ga daarom gezellig knutselen en maak samen dit grappig draad pietje. 

Wat heb je nodig?

Voor het draad pietje heb je vooral wol nodig in 4 verschillende kleuren (wit voor de kraag, bruin of zwart voor het lijfje en 2 kleuren voor de armen en het lijfje). Verder heb je een stukje vilt, wat katoengaren, een naald, een schaar, lijm en twee stukken karton (25 x 8 cm en 16 x 10 cm) nodig.

Het draad pietje maken

De armen

draad pietje knutselen met de armen beginnen

Gebruik eerst het stuk karton van 16 x 10 cm om de armen van het draad pietje te maken. Wikkel wol om het lange gedeelte van het karton.

draad pietje armen en benen

Haal de wol er voorzichtig af en bind beide uiteinde samen met een stukje wol van een andere kleur. Knip de lusjes doormidden en de uiteinden eventueel wat korter.

Het lijfje

draad pietje benen

Gebruik voor het lijfje het stuk karton van 25 x 8 cm. Wikkel de zwarte wol om het lange gedeelte van het karton. Haal de wol er voorzichtig af.

De kraag

draad pietje kraagje

Maak nu het kraagje door de witte wol om het korte gedeelte van het karton te wikkelen. Haal ook dit er voorzichtig af. Knip nog een stukje witte wol af.

draad pietje de kraag

De kraag maak je af door het stukje witte wol in het midden van de kraag te leggen en dit om het zwarte lijfje te binden (op ongeveer een kwart van het garen). Vouw de kraag dubbel en verdeel de kraag rondom het lijfje.

De haren

draad pietje de haren

Bind nu een stukje zwart garen aan de bovenkant om het lijfje en knip bovenaan de lusjes door zodat er haren ontstaan. Zo heb je al het hoofdje van deze grappige piet gemaakt.

Het bovenlijf

draad pietje de armen

Steek nu de armen door het lijfje net onder de kraag.

draad pietje trui

Gebruik de vierde kleur wol om het truitje van piet te maken. Dit doe je door de wol kruislings aan de voor en achterkant te wikkelen totdat het middengedeelte bedekt is. Wikkel vervolgens de wol aan de bovenkant, onderkant en om de armen om het lijfje.

draad pietje benen

Deel nu aan de onderkant het zwarte garen in twee en bind met een stukje gekleurde wol beide uiteinde samen. Knip de lusjes doormidden en de uiteinden eventueel wat korter.

Mutsje en gezicht

Nu nog het mutsje en het gezicht maken.

draad pietje muts

Het mutsje wordt gemaakt van het vilt. Knip er een cirkel uit en rijg het katoengaren een stukje van de rand rondom. Trek het katoengaren samen zodat er een mutsje ontstaat en knoop het garen vast. Plak het mutsje op het hoofd.

draad pietje

Het gezichtje kun je maken met garen of er met verf op schilderen. En daarmee is je draad pietje helemaal klaar!

Gea van Sien en Co

Als kind was ik al verzot op knutselen en dat is altijd zo gebleven. Drie jaar geleden heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken met mijn webwinkel Sien en Co. Sien en Co is dé webwinkel voor kinderen die gek zijn op knutselen. Daarnaast heb ik een knutselblog om ouders te inspireren, Knutselen met Sien en Co. Hier deel ik de allerleukste knutsels voor kinderen die ik zelf bedenk of vind op internet.

Heel veel knutselplezier,

Gea | Sien en Co