Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data WIN

Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data WIN

Dit boek moet in elke bovenbouwklas liggen vind ik. In Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data staat 5500 jaar wereldgeschiedenis in 100 opvallende gebeurtenissen. Waarom verstopte Cleopatra zich bijvoorbeeld in een tapijt en zat Alexander de Grote in een tentje te huilen? De verhalen lezen vlot weg en zijn vaak humoristisch. Je kunt het winnen.

Een kleine wereldgeschiedenis

Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data is méér dan een historisch weetjesboek. Barbara De Munnynck vertelt echte verhalen – met een prikkelend begin. Isabelle Geeraerts maakte prachtige, paginagrote illustraties. De auteur is journalist en tekstschrijver en koos 100 opvallende gebeurtenissen uit de gehele geschiedenis, dus niet alleen uit Nederland en België. Ik vind zelf dat ik op school veel te weinig leerde over de wereldgeschiedenis, het was veelal alleen gefocust op Nederland. Maar de geschiedenis van de wereld heeft daar natuurlijk ook invloed op, dus vind ik het zeker goed om daar meer over te weten. 

Bekijk het boek hier. 

Wat vind ik? 

Het boek leest als een encyclopedie, ik vind het heerlijk om het door te bladeren, ergens te stoppen en te beginnen met lezen. Achterin staat speciaal een stuk voor de leerkracht met de opbouw van het boek en welke gebeurtenissen aan elkaar gekoppeld zijn. Maar om je eigen kennis op te bouwen, kun je het boek natuurlijk wel van voor tot achter lezen. Dat is wel een tijdrovende klus en meestal vergeet ik onderweg alweer de helft, dus kijk ik graag naar tijden waar ik op dat moment wat meer van wil weten. Zoals de slavernij en kolonisatie. Zoals in veel geschiedenisboeken zijn ook hier de vrouwen ondervertegenwoordigd, maar ik denk ook dat het moeilijk is om hier meer informatie over te vinden. De auteur heeft wel haar best hiervoor gedaan, ze zegt: “Ik ben een feministe met drie dochters. Dat merk je aan de verteltoon, meer dan aan het aantal mannen of vrouwen in dit boek. Deze geschiedenis heeft bewondering voor vreedzame prestaties, dappere eenzaten, glorieuze mislukkingen en voorvechters van sociale gelijkheid. Het is géén boek dat machtswellust en bloedvergieten verheerlijkt.”

Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data WIN

Over de makers

Barbara De Munnynck is journalist. Ze was eindredactrice bij ELLE en maakt deel uit van literair collectief This Is How We Read. Ze houdt van grappige teksten die de lezer ook iets bijbrengen. Voor deze wereldgeschiedenis had ze thuis een streng, driekoppig testpubliek: haar dochters.

Isabelle Geeraerts is grafisch ontwerper en illustrator met een voorliefde voor kinderboeken. Ze gebruikt het liefst veel kleur en humor in haar werk. Als ze de wereld maar mooier kan maken.

Win

Je maakt kans op dit boek. Laat hieronder (op de site) een reactie achter waarom je Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data wil winnen. 20 maart mail ik de winnaar. 

Er staat een affiliate link in dit blog.