En nu hebben we dus een konijn… Tien redenen waarom een huisdier goed is voor de gezondheid én de ontwikkeling van je kind

Door Renske. En nu hebben we dus een konijn… Tien redenen waarom een huisdier goed is voor de gezondheid én de ontwikkeling van je kind

Onze kinderen wilden een huisdier. Maandenlang smeekten ze om een poes, hond of desnoods een vis. En nu hebben wij dus sinds een half jaar een konijn.

Niet mijn keus. Onze tuin is al geen park en het konijn neemt met hok plus aangebouwde ren (stiekem neergezet tijdens een weekendje Londen met vriendinnen) minstens een derde in beslag.

Eerst waren er zelfs twee konijnen. ‘Anders is het zo zielig’. Niet dus. Coco en Snuffie konden elkaar niet luchten of zien vanaf de eerste seconde die ze samen in hun luxe verblijf doorbrachten. Terwijl het volgens de dierenwinkel toch echt zusjes waren…

Binnen twee dagen was er dus een extra hok. De kinderen konden het vechten niet meer aanzien. Gelukkig voor mij (maar verdrietig voor de kinderen) bleef het tweede hok niet lang staan. Snuffie overleed binnen twee maanden. Een uitgebreide begrafenis en vele tranen volgden.

Coco is er nog wel. En die is voorlopig nog niet dood. Zij vindt het heerlijk in haar eentje. En aandacht is er genoeg. Van de kinderen dan. Ik ben nog steeds niet zo’n liefhebber van konijnen (of poezen of vissen).

Maar een huisdier schijnt goed voor de kinderen te zijn. En hoewel het misschien niet altijd zo overkomt, heb ik heel veel over voor het geluk en de gezondheid van mijn drie (meestal) lieve koters.

Tien redenen waarom een huisdier goed is voor de gezondheid én de ontwikkeling van je kind.

  1. Het bevordert een gezonde levensstijl

Van wandelen met de hond tot het spelen met het konijn in de tuin, een huisdier helpt kinderen bij het aanleren van een gezonde levensstijl. Buiten zijn en bewegen is goed voor elk kind.

  1. Het vermindert allergieën

Onderzoek toont aan dat kinderen die opgroeien met huisdieren, een sterker immuunsysteem hebben. Ook hebben ze minder kans op het ontwikkelen van allergieën en astma.

  1. Het brengt verantwoordelijkheidsgevoel bij

Taakjes, zoals de hond uitlaten of het konijnenhok schoonmaken, leren kinderen zelfstandig te worden. Ze krijgen zelf dingen voor elkaar en dat geeft een goed gevoel.

  1. Het biedt troost, vriendschap en veiligheid

Huisdieren bieden troost en vriendschap aan kinderen. Het maakt niet uit of je kind vrolijk is of een rotbui heeft. Kinderen vinden steun en voelen zich veilig bij hun huisdier.

  1. Het helpt met de ontwikkeling van het inlevingsvermogen

Een huisdier leert een kind dat er ook andere levende wezens op de wereld zijn. Zo kan het zich leren inleven in een ander. ‘Zou mijn konijn al honger hebben?’

  1. Het zorgt voor gezelligheid en communicatie binnen het gezin

Een huisdier brengt vaak veel gezelligheid met zich mee. Van samen de hond uitlaten tot een konijn verzorgen of eten geven. Het zijn simpele taakjes die iedereen de kans geeft rustig aan te doen, van elkaars gezelschap te genieten en met elkaar te communiceren.

  1. Het verlaagt je bloeddruk

Het aaien van een dier kan bloeddrukverlagend werken en daarmee eventuele angst verminderen. Als een kind opziet tegen een eerste schooldag of het spelen met een nieuw vriendje, kan knuffelen met een huisdier heel rustgevend werken.

  1. Het vermindert eenzaamheid

Een huisdier kan je kind helpen als hij zich eenzaam of verdrietig voelt. Een hond, poes of konijn oordeelt niet. Huisdieren kunnen op latere leeftijd zelfs helpen depressieve klachten tegen te gaan.

  1. Het leert over leven en doodgaan

Een huisdier geeft kinderen de mogelijkheid te leren over leven en dood. Hoewel de meeste ouders hun kinderen willen beschermen tegen verdriet, kan het meemaken en verwerken van de dood van een huisdier je kind later helpen omgaan met andere ingrijpende gebeurtenissen.

  1. Het is leuk

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat een huisdier gewoon heel leuk is. Of je nou een hond, kat of vogel hebt. Een dier brengt een hoop plezier met zich mee.

Maar die hond, waar mijn zoon het de laatste weken (dagelijks, zo niet elk uur) over heeft, moet nog even wachten!

Wil je meer lezen over mijn dagelijkse disasters als werkende moeder? Bezoek mijn site: www.littledailydisasters.com of like mijn FB-pagina: www.facebook.com/littledailydisasters. Contact: [email protected] / www.linkedin.nl/in/renskekaldewaij

 

Huisdier goed voor de ontwikkeling en gezondheid kind