Energiebewuste opvoeding: maak er een spelletje van

Gas en stroom gebruiken we eigenlijk continu in het dagelijks leven. Dit is voor veel van ons eigenlijk niet meer dan normaal geworden. Toch was het niet altijd zo. De afgelopen honderd jaar zijn er steeds meer huishoudelijke apparaten bijgekomen, en ook beschikken we nu altijd over een warm huis. In grootmoeders tijd – en zelfs in de tijd van de zestigers van nu – was dat lang niet altijd het geval. Ons energieverbruik is de laatste decennia dus flink gestegen, en nu ondervinden we daar de consequenties van en moeten we een stapje terugnemen. Het milieu en de kostenbesparing zijn belangrijke redenen om kinderen energiebewust op te voeden! Want jong geleerd is oud gedaan. Energiebewuste opvoeding. Alvast besparen op de kosten

Energiebewust zijn heeft niet alleen een effect op het milieu, maar ook op de portemonnee. Dit is in eerste instantie die van jullie als ouders. Of die van die van de directeur, want ook op school kunnen de kinderen bewust omgaan met het energieverbruik. Dit doordat leerkrachten ook letten op energiebewust opvoeden, of doordat sommige kinderen dat van huis uit meekrijgen. Leer jouw kind(eren) bewust om te gaan met gas- en stroomverbruik en ze zullen dat op een natuurlijke manier later in hun eigen volwassen leven voortzetten en doorgeven aan hun kinderen. Zo help je ze alvast om te besparen op een grote vaste last voor later. Als ze op zichzelf gaan of als ze op de middelbare school zitten, kun je ze wijzen op de prijsverschillen bij verschillende energieleveranciers – maar dat zijn zaken voor later. Dit zal nog niet echt tot ze doordringen tijdens de basisschoolperiode.

Goede voorbeeld geven is heel belangrijk

Het begint natuurlijk allemaal bij jezelf, als ouder of leerkracht. Geef het goede voorbeeld en de helft van de opvoeding wordt je al uit handen genomen. Kinderen kopiëren gedrag namelijk graag, en vaak ook van elkaar. Geef dus het goede voorbeeld en vertel in kindertaal waarom je doet wat je doet. Zet bijvoorbeeld geen ramen of deuren open als je de verwarming aan hebt staan. Laat een kind de deur of een raam open staan, geef deze dan niet dan niet alleen de opdracht om deze te sluiten maar vertel daar ook bij waarom dat het beste is.

Vertellen wáárom ze het moeten doen

Leg uit waarom de handelingen die ze moeten uitvoeren belangrijk zijn. Leg bijvoorbeeld uit dat het voor ons, maar ook voor de wereld buitenhuis beter is als de ramen en deuren dicht blijven als de kachel brandt. Betrek de dieren erbij en probeer het echt beeldend te maken. Dan zullen ze het beter begrijpen. ‘Doe ik het voor de diertjes? Dat moeten mijn vriendjes weten en ook meedoen!’. En vergeet de basis niet; Wat is energie? Waar komt het eigenlijk vandaan en wat voor invloed kan het hebben op het milieu. Is het niet duidelijk dat energie niet vanzelfsprekend is, dan is de kans groot dat er ook geen bewustzijn over optreedt. Vertel het in een leuk, interessant verhaal. Hier vind je tips om een verhaal goed te vertellen aan de klas.

Bespaar in spelletjesvorm

Spelletjes en resultaten behalen zijn bijna voor alle kinderen een interessante uitdaging. Verzin zelf een spel, zoals ‘Wie het meest energie binnenhoudt of het vaakst zorgt dat hij de deur achter zich dichtdoet, krijgt een sticker achter z’n naam’. Wie dan aan het eind van de maand de meeste stickers heeft, krijgt een cadeau of titel. Geef de andere kinderen die hun best hebben gedaan – of überhaupt meededen – ook iets, want ook zij deden hun best. Anders zijn ze misschien niet meer gemotiveerd om door te gaan. Gaan de handelingen lang genoeg door, dan zullen kinderen op een gegeven moment handelen zonder na te denken. Energiebewuste acties worden dan vanzelf uitgevoerd. Blijf wel in de gaten houden of dit blijft gebeuren en beloon de kinderen voor hun goede gedrag. Dat kan ook in de vorm van een complimentje. Ze zullen dan trots zijn.

Klassenthema: energie

Is er elke maand een bepaald thema in de klas? Kies dan een keer voor iets over energie, gas, stroom en het milieu. Laat kinderen spreekbeurten houden over soorten energie – dus fossiel en groen – en waar deze vandaan komen. Laat ze elkaar vertellen over windmolens, zonne-energie en manieren om minder energie te verbruiken. Van elkaar kunnen ze veel leren en aannemen. Op deze manier wordt het ook écht in kindertaal overgebracht. Heb je een themahoek? Speel hier dan rollenspellen mee en richt het in naar het thema.

Dit is een #jufmaikeadd

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren