Erop uit tips met kinderen: Fijn Texel

Erop uit tips met kinderen: Fijn Texel

(Door Deveney) In de zomervakantie ben ik twee heerlijke dagen naar het fijne eiland Texel geweest. En wat is er veel te beleven op dit eiland! Vandaag vertel ik over mijn belevenissen. 

Texel

Dag 1

Terwijl we op de boot zaten van Den Helder naar Texel scheen het zonnetje al heerlijk. Het tochtje met de boot duurt maar 20 minuutjes, dus we waren er zo. Wij hadden de auto meegenomen, omdat het beide dagen zou gaan regenen (achteraf hadden we hartstikke mooi weer!).

Eenmaal op het eiland reden we naar het stadje Den Burg met vele gezellige winkeltjes en een markt. In de middag wilden wij een boottocht maken naar de zeehonden op het wad vanaf Oudeschild. Helaas waren de meeste tochtjes al vol vanwege het hoogseizoen, maar aan het einde van de dag was er nog plek op een garnalenboot. Omdat we hier nog even op moesten wachten, hebben wij in de haven heerlijk geluncht bij restaurant ‘t Pakhuus.

Dag 1 Texel

Hierna konden wij mee op de TX-20, een garnalenvissersboot. Helaas hebben we de zeehonden niet gezien, maar de vissers visten van alles op: zeesterren, kwallen, visjes, krabben en natuurlijk garnalen. Deze konden in de leefbakken worden bekeken, voordat ze weer de zee in gingen. Alles kon worden vastgehouden en worden aangeraakt. Zo kwam iedereen heel dicht bij de zeedieren. De garnalen werden gekookt en aan het einde van de 2 uur durende tocht kon er een zakje garnalen mee worden genomen. Echt een aanrader! Rond half 7 waren we weer terug in de haven, waardoor we meteen toe waren aan het diner. Onderweg naar een leuk restaurantje kwamen we nog langs een mooi uitzichtpunt: de Fonteinsnol. Hier was er een heel mooi uitzicht over de bomen. ‘s Avonds hebben wij gegeten in De Koog waar ons hotel vlakbij lag midden in de Duinen.

Lees ook: REIZEN MET DE BOOT

Dag 2

Dag 2 Texel

De volgende dag vertrokken wij na het ontbijt meteen naar Ecomare. In Ecomare kunnen de zeehonden, bruinvissen en andere zeedieren van dichtbij bekeken worden. Echt van heel dichtbij! De zeehonden zou je zelfs bijna aan kunnen raken. Naast de vele grotere zeehonden, waren er ook een aantal kleine zeehondjes die met elkaar speelden, heel lief! Ook waren er mooie aquaria waar mooie vissen, roggen en zeesterren bekeken konden worden. Na Ecomare liepen wij via de duinen richting het strand. Hier hebben wij even gewandeld en erna hebben wij heerlijk geluncht bij Paal 17 aan het strand. Hele lekkere lunches op een mooie plek en bij het kindermenu kreeg je een zeedierenknuffeltje. Erna zijn wij nog even het eiland rondgereden om de vuurtoren in het noorden te zien. Vervolgens reden wij weer terug naar het zuiden en zijn wij onderweg nog gestopt bij het gebied de Slufter. Wat een prachtig natuurgebied waar de zee naar binnen stroomt.

Helaas vlogen onze twee dagen zo voorbij, maar wij hebben zo genoten dat wij zeker snel een ander Nederlands eiland gaan ontdekken.

Tips

  • Koop een Texel E-vignet. Dit is een parkeerticket voor 7,50 euro per dag, waarmee je op het hele eiland kunt parkeren. Wanneer je overal los betaald zit je al snel over dit bedrag heen (hier kwamen wij aan het einde van de eerste dag pas achter).
  • Ga 2-3 dagen (of langer natuurlijk). Er is zo veel te ontdekken op Texel! Neem lekker de tijd.
  • Reserveer een boottocht van tevoren (vooral in het hoogseizoen). Hierdoor heb je gegarandeerd een plekje op de boot.
  • Bij mooi weer: huur een fiets! De afstanden op Texel zijn niet groot, dus als je meer tijd hebt is het leuk om een fiets te huren.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren