Groepsdynamiek; een sneeuwballen gevecht

Groepsdynamiek; een sneeuwballen gevecht

Door Manon. Zoals velen werken wij op school de eerste weken aan een goede groepsdynamiek. Het is belangrijk dat de sfeer in de groep goed is ook voor de individuele ontwikkeling van kinderen. Pas als er een veilige sfeer is, kunnen kinderen tot leren komen. Daarom is het goed om er voor te zorgen dat je een goede start maakt. Het sneeuwballen gevecht. 

Groepsdynamiek

Bij ons op school maken we altijd een planning met daarop de activiteiten die we willen doen. Zo heb je altijd een activiteit bij de hand om in te zetten. We proberen ook nog lekker naar buiten te gaan met deze opdrachten, dan heb je net iets meer bewegingsruimte.

Verkenninsfase

Op internet zijn tal van activiteiten te vinden, en we hebben al van alles uitgeprobeerd. Zeker de eerste weken zijn echt een verkenningsfase. Kinderen moeten weer aan elkaar wennen, maar ook zeker aan de leerkracht(en).

Sneeuwballen gevecht

Activiteiten als afspraken maken, de binnen en buiten kring en zoek iemand die…. In de knoop-uit de knoop,  kennen de meesten van ons wel. Maar het sneeuwballengevecht was ik nog nergens tegen gekomen. Daarom zal ik je er hier meer over vertellen.

Lees ook: 10 GROEPSVORMENDE ACTIVITEITEN BASISONDERWIJS

Bij het sneeuwballengevecht krijgt ieder kind en ook de juf of meester een blaadje. Daarop schrijft iedereen zijn of haar naam. Daarna prop je het papier tot een bal (een sneeuwbal) en gooit hem door de klas. Iedereen loopt door de klas totdat de juf of meester in de handen klapt. Zo snel mogelijk pakt iedereen een sneeuwbal op, maakt deze open. Zo gauw je hebt gelezen wiens naam op het blaadje staat schrijf je een compliment voor diegene op het blaadje. Als je klaar bent maak je weer een sneeuwbal en gooi je deze door de lucht.

Dit kun je een aantal rondes herhalen. Het leuke is daarna om ieders briefje weer terug te geven en ieder kind het mooiste compliment te laten voor lezen. Het is leuk om te horen wat kinderen voor elkaar op schrijven. Er komen verrassende en mooie dingen uit!

Bekijk de uitwerking: GROEPSDYNAMIEK: SNEEUWBALLENGEVECHT KLEUTERS EN GROEP 3

Zo maak je meteen een positieve start, en gooien met propjes….welk kind vindt dat nou niet leuk??

Lees ook: LEUKE ENERGIZERS VOOR DE MIDDEN- EN BOVENBOUW

Uitgelichte foto: Shutterstock

GROEPSDYNAMIEK: SNEEUWBALLENGEVECHT middenbouw en bovenbouw

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren