Help, mijn kind is jarig in de zomervakantie...

Help, mijn kind is jarig in de zomervakantie…

(Door Judith) Toen ik nog geen ouder was vond ik het wel eens zielig voor de kinderen die in de zomervakantie jarig zijn. Nooit op hun eigen verjaardag hun verjaardag vieren in de klas… Tot ik zelf kinderen kreeg. Mijn beide dochters zijn in de zomervakantie geboren… Help, mijn kind is jarig in de zomervakantie…

Jarig op school

Zelf herinner ik me nog goed hoe leuk het was om jarig te zijn op school. Een aantal weken vooraf begon de voorpret met het uitzoeken en maken van een traktatie. Op de dag zelf met mooie nieuwe ‘verjaardagskleren’ en de traktatie naar school en trakteren aan de klas en alle juffen en meesters. Ik voelde me op deze manier helemaal jarig (en als juf heb ik dit nog steeds wel een beetje ;-)).

Vaak is het de laatste en de eerste week van het schooljaar druk met het trakteren op school. Alle leerlingen die in de zomervakantie jarig zijn trakteren dan in de klas. Reuze gezellig en inmiddels is het voor mij gewoonte om een aantal weken vooraf de kinderen en ouders alvast te vragen wanneer ieder zijn verjaardag viert. Op die manier kunnen de traktaties een beetje over de dagen verspreid worden.

Lees ook: VERJAARDAGSKALENDER

Kind plannen?

Als onwetende dacht ik soms wel eens dat de ouders het misschien niet zo handig hadden gepland, maar inmiddels weet ik al zo’n 8 jaar beter. Ik ben moeder van twee hele mooie en gezonde dochters en heb drie keer een miskraam gehad. Een baby krijgen kun je niet plannen, gelukkig ook maar!

Jarig op vakantie

In juli is onze grote dame zeven jaar geworden en de jongste is alweer drie jaar oud. Voorafgaand aan het boeken van onze zomervakantie (waarbij we uiteraard rekening moeten houden met de schoolvakanties en het werk van manlief) vragen we onze meiden (op dit moment vooral de oudste) of ze op vakantie willen zijn op de verjaardag of thuis. Onze oudste dochter heeft inmiddels goede herinneringen opgebouwd aan haar verjaardagen tijdens de vakantie en koos er ook nu weer voor om op vakantie te zijn op haar verjaardag.

Lees ook: HOE IK MIJN VERJAARDAG VIER IN DE KLAS

Feestje

Op deze dag maken we er altijd graag een feestje van voor onze meiden. Het is die dag dan ook ‘de dag van de jarige’. ‘s Morgens vroeg zingen we de jarige wakker (sorry nog daarvoor buren op de camping), eten we een luxe broodje en worden er cadeautjes uitgepakt. Het cadeautje heb ik meestal al in Nederland gekocht. Opa en oma geven ook vaak een kaartje mee en vaak bellen de andere opa en oma ook zodat de jarige zich helemaal jarig voelt. Ook zorgen we voor slingers (met daarop de leeftijd) die we rondom de tent hangen en is er gebak. Op de camping lopen mensen langs die de slingers zien en de meiden daardoor feliciteren, dit droeg voor onze dochters zeker bij in de feestvreugde. De meiden kregen zelfs van hun campingvriendinnetjes een cadeautje! Een hangmat met standaard voor op de camping is natuurlijk ook een goed idee en extra leuk tijdens de verjaardag.

Dan mag de jarige kiezen wat we die dag gaan doen. Vooraf zorgen wij dat de jarige ongeveer drie keuzes heeft van activiteiten en zoeken wij vast uit hoever het rijden is, waar te parkeren e.d. Dit jaar koos de jongste ervoor om naar een dierentuin te gaan en wilde de oudste graag naar een parfumerie museum. Ook mogen beide meiden kiezen wat ze die avond wilden eten. Onze meiden vinden het ontzettend leuk om jarig te zijn op vakantie en willen eigenlijk niets anders meer……

En de verjaardag thuis vieren met vrienden en familie, trakteren en een kinderfeestje geven, dat doen we gewoon wanneer het schooljaar weer begint zodat iedereen weer thuis is.

Heb jij ook een kind dat in de zomervakantie jarig is en hoe vieren jullie dit?

Uitgelichte foto: Shutterstock