Herfstactiviteiten voor peuters

Herfstactiviteiten peuters

Door Yvonne. De herfst is mijn favoriete seizoen dus in de herfst gaat deze peuterjuf los met leuke herfstactiviteiten peuters op de groep. 

Herfstactiviteiten peuters

Een egel maken met klei

Je kunt makkelijk een egel maken met de peuters door een stuk grijze klei, zoals deze te nemen en dit vol te laten steken met cocktailprikkers, zoals deze (of luciferhoutjes als je bang bent dat de peuters nog wat jonger zijn en zich kunnen prikken aan de prikkers). Geef elke peuter een stuk klei en laat ze dit zelf in de vorm van een egel maken. Daarna mogen ze met de prikkers ze de egel helemaal vol prikken en met twee kraaltjes of kleine knoopjes de egel oogjes geven.

Egel van verf of blaadjes

Geef je kinderen een afdruk van de egel in de download. De peuters kunnen deze egel nu mooie stekels geven.  Je kunt deze activiteit op twee manieren laten uitvoeren: Je kunt de egel stekels laten geven door met een vork in de verf te laten drukken en dan laten stempelen op de egel of je laat herfstblaadjes als stekels op de egel plakken.

Egel knutsel

Download

Ontdekbak herfstactiviteiten peuters

Doe een oproep aan de ouders van je peuters om samen genoeg herfstmateriaal bij elkaar te zoeken om de ontdekbak, zoals deze te vullen met verschillende herfstmaterialen. Je kunt dit dan aanbieden met kleine emmertjes en schepjes. Eventueel kun je met schilderstape een spinnenweb vormen over je ontdekbak. Zo moeten de peuters door de openingen van het web het herfstmateriaal pakken en oppassen dat ze niet blijven ‘plakken’ aan het web.

Ontdekbak herfstactiviteiten voor peuters

Verven met herfstmateriaal

Met het gevonden herfstmateriaal kun je ook lekker verven of stempelen. Bied grote bladen papier aan waarop de kinderen met bijvoorbeeld takjes, blaadjes, kastanjes, eikels, etc. kunnen verven. Het materiaal kunnen ze dopen in de verf die in eierdozen of op bordjes ligt en dan op het papier ervaren hoe de afdrukken of strepen gemaakt met het materiaal eruit ziet. Herfstblaadjes kunnen ze verven en dan afdrukken ermee maken. Je kunt ervoor kiezen om de verf in herfstkleuren aan te bieden (oranje, rood, bruin, etc.), maar dat hoeft natuurlijk niet!

Maak een herfstwandeling

Hoe beter om de herfst te ontdekken dan naar buiten te gaan en de herfst op te zoeken. Heerlijk zoeken naar herfstmateriaal en dit mee de klas in nemen. Als je vroeg in de ochtend gaat wandelen neem dan een zwart blad mee om achter een spinnenweb te houden om te laten zien hoe groot een web kan zijn en hoe deze in elkaar zit!

Maak ook in je vrije tijd een herfstwandeling met de wandelroutes van Natuurmonumenten

Spinnenweb maken

Terug op de groep kun je dan samen een spinnenweb maken. Neem een wit papier en witte krijtjes en laat de peuters hun eigen spinnenweb tekenen. Laat ze daarna met zeer verdunde plakkaatverf over de bladzijde verven en het spinnenweb wordt zichtbaar. Daarna kunnen ze er nog een spin in tekenen of er een uitknippen en opplakken.

Stippen tellen

Print de documenten uit. Knip de getallen kaartjes los. Zoek witte doppen die passen op de stippen van de paddenstoelen. Je kunt met dit telspel verschillende telspelletjes spelen:
– tel samen de stippen, terwijl je er een witte dop op laat leggen.
– leg verschillende paddenstoelen bij elkaar, tel alle stippen en zoek het getal wat erbij hoort.

Telspel

Download spel

Kijk hier voor een blog met leuke herfstcijferkaarten.

Beweegversje

Zorg voor een grote bak met blaadjes. Laat elk kind 2 blaadjes pakken (1 voor elke hand) Ga allemaal staan in de kring, steek de armen in de lucht en maak jezelf groot. Zeg het versje op:

Ik ben een hele grote boom
En ik sta in het bos
En als het heel hard waait (bewegen met de armen)
Dan laat ik mijn blaadjes los (blaadjes los laten)
(Bron: Onbekend)

Herfstlampionnen

Combineer deze herfstactiviteiten met peuters meteen met het maken van een leuke herfstlampion. Verzamel daarvoor herfstblaadjes en knip samen met de kinderen vliegerpapier in stukjes. Zorg dan voor voldoende A4 lamineervellen. Laat elk kind zelf een lamineervel vol leggen met herfstblaadjes en stukjes vliegerpapier. Laat dit samen met de peuter door het lamineerapparaat gaan. Niet het vel vast, zodat je een lampion hebt. Gaatjes bovenin met een touwtje en de lampion is klaar.

Er staan affiliate links in dit blog.

 

Herfst thema; De herfst is mijn favoriete seizoen dus in de herfst gaat deze peuterjuf los met leuke herfstactiviteiten peuters op de groep.