Hoe ik het digibord inzet bij kleuters

Vier jaar geleden kwamen er mannen met een groot scherm en veel gereedschap de klas in, het digibord kwam! Maar wat doe ik er dan mee? Hoe ik het digibord inzet bij kleuters. 

Vier jaar geleden kwamen er mannen met een groot scherm en veel gereedschap de klas in. Kasten werden opzij geschoven om ruimte te maken voor de grote televisie voor aan de muur. Althans, zo noemden de kleuters het bakbeest. Met open mond staarden ze naar het scherm dat daar zo maar ineens, na een rondje buiten spelen, aan de muur hing. De ooo’s en aaa’s klonken volop. Inmiddels is het een vast onderdeel van de klas, net zoals de bouwhoek, de huishoek en al het materiaal.

Het digibord door de dag heen

Inloop

De dag start al met het digibord. De kinderen mogen zichzelf in Gynzy aanklikken als ze binnen komen. Oudste kleuters maken het rijtje af met kinderen die er niet, of te laat gekomen zijn.

Kring

In de kring gebruik ik het digibord voor instructie, oefeningetjes, digitale prentenboeken, het uitbreiden van woordenschat, spelletjes, praatplaten en filmpjes.

Kleine kring

In kleine kring gebruik ik het digibord voor oefening, instructie, ontlokken van taal en programmeren.

Hoek

Ik zet het digibord ook regelmatig in als hoek, dan mogen de kinderen er zelf op werken. Bijvoorbeeld met expressie, oefeningen en spelletjes binnen de doelen (zoals ordenen, letterkennis en tellen) en programmeren.

Wat gebruik ik dan?

Online is allerlei materiaal te vinden wat je kunt gebruiken op het digibord.

Gynzy

Met school hebben we Gynzy aangeschaft. Deze digitale omgeving voor het digibord heeft allerlei educatief materiaal en voor bijna elk doel voor de kleuters wel een tool. Daarnaast spelen we veel spelletjes, zoals bingo en programmeren we ook via Gynzy.

Prowise

Ik heb een gratis leerkracht account voor de Prowise presenter aangemaakt. Je kunt lessen zelf aanmaken, maar ook online zoeken.  Juf Linda Humme heeft op haar Yurls een speciale overzichtspagina gemaakt met allerlei Prowise lessen.
Ik programmeer ook met Prowise met mijn klas.

Kleuterportaal

Op Kleuterportaal zijn een heleboel online tools voor het digibord verzameld. Je kunt links bovenaan op groep 1-2 klikken, zodat je alleen de tools voor de kleuters krijgt.

Yurls

Veel leerkrachten hebben op hun Yurls overzichtspagina’s gemaakt binnen bijvoorbeeld een thema met ook tools voor het digibord. De Yurls van Juf Ria is ontzettend uitgebreid met een fijne pagina vol digibordlessen. Maar ook heeft ze bij elk thema tips voor het digibord.

Ambrasoft

Met school hebben we een licentie voor MijnKlas (Ambrasoft) vol educatieve spelletjes waar ik de kinderen ook vaak mee laat werken. Dit begint eigenlijk bij groep 3, maar een aantal spelletjes zijn ook voor de kleuters wel geschikt.

iPad

Af en toe koppel ik mijn eigen iPad aan het digibord om de apps die ik gebruik te laten zien en er uitleg over te kunnen geven.

Kleutersdigitaal

Eveline Kaleveld van Kleutersdigitaal heeft vaak leuke tips voor op het digibord. Ik lees haar blogs regelmatig om inspiratie op te doen.

Wat gebruik jij op het digibord? 

Meer weten? Je kunt me vragen een workshop te geven bij jullie op school.