Hoe ik het letterhuisje in de klas gebruik

Wij hebben een letter van de week. Of eigenlijk, de letter van een aantal weken. We bespreken de letter, maken de letter na, zoeken de letter in tijdschriften en schrijven woorden met die eerste letter op. Dit schooljaar heb ik het letterhuisje in de klas geïntroduceerd. 

Letterhuisje letter van de week

Wat is het letterhuisje?

Bij de Kruidvat vond ik prachtig huisje waar je van alles in kunt uitstallen en verzamelen. Dit huisje vind je vast ook bij andere winkels.
In het letterhuisje verzamelen we spullen met de letter van de week. In dit geval waar de letter in zit (begin van het schooljaar). Later in het jaar verandert dat in spullen met dezelfde beginletter.

Letter S van schelpen

Hoe heb ik het letterhuisje geintroduceerd?

Het is thema op reis en vakantie in de klas en zodoende werken we veel met schelpen.
Ik maakte een S van schelpen en vroeg of de kinderen het herkenden. Dat was natuurlijk de letter S!
Ik pakte het letterhuisje erbij en vertelde dat we daar spulletjes in gaan verzamelen met de letter S.
Ik plakte de letter S bovenaan met een lettersticker.

Mini's AH voor letter van de week. Zoeken waar de letter in zit.

Ik pakte de mini’s van de AH erbij. Je kunt ook allerlei kleine voorwerpen en poppetjes erbij pakken.
Ik liet er een aantal zien en vroeg me hardop af of de letter S, nu voor het begin van het schooljaar, later alleen beginletter, in het woord zit. Ik deed dit hardop hakkend en plakkend. De kinderen riepen ja of nee. Ik zag de radartjes draaien in het hoofd. Natuurlijk kan ik ook kinderen een beurt geven om te hakken en plakken. Maar voor de introductie deed ik het eerst voor.

Zo maakten we een stellage vol met spulletjes waar de letter S in zat. Ik vertelde de kinderen dat als ze een voorwerp zagen in de klas of thuis met de letter S, dat ze het dan in het letterhuisje mochten leggen. Met de aantekening dat het wel klein moest zijn, omdat het anders niet zou passen.

Spullen door de kinderen verzameld voor de letter van de week

In de loop van de dag werden al allerlei spulletjes verzameld en in het huisje gelegd. Ik hoorde de kinderen hardop hakken en plakken en nadenken of ze de letter van de week hoorden in het woord. Een leerling vroeg zelfs: ‘Heb je nog een wasknijper in de kast? Dan kan ik die in het huisje leggen’. Fantastisch! De kinderen zijn tot denken gezet en leren de letter S, hakken en plakken en de letter in een woord herkennen vanzelf.

Heb jij ook een letterhuisje in de klas? En hoe zet jij die in?