Hoofdluis!

Hoofdluis! Hoe kom je van die luizen af?

Door Willemijn. Hoofdluis! Heb jij ook meteen jeuk bij het horen van het woord alleen? Hoofdluis is een veel voorkomend “probleem”. Vooral op basisscholen zijn luizen aanwezig. Ik vertel wat een hoofdluis is, wat hij nodig heeft om te leven, hoe je er van af komt en hoe je ze eventueel kunt voorkomen.

Hoofdluis

De hoofdluis is een insect dat wel 3 millimeter groot kan worden. Dat klinkt klein, maar in vergelijking met een haar is dat best groot. Dikke haren zijn namelijk 0,01 millimeter. Luizen leven op je hoofd, en houden zich vast aan je haar. Ze kunnen niet springen, zwemmen of vliegen, maar wel heel erg snel klimmen! Ze lopen dan ook alleen op een ander hoofd over door haarcontact. Hoofdluis voedt zich met menselijk bloed, zonder bloed overleven ze maar maximaal een dag. Luizen leggen eitjes (neten), en het duurt zeven tot tien dagen voordat een eitje (neet) een volwassen hoofdluis is geworden. Hoofdluizen kunnen wel honderden eitjes leggen in hun korte leven als je ze niet hebt verwijderd. Let op, niet iedereen met hoofdluis krijgt jeuk! Regelmatig controleren is dus echt een must.

Hoe krijg je luizen?

Hoofdluis krijg je doordat je haarcontact hebt gehad met iemand die al een luis had. Het hebben van schoon of vies haar maakt voor een luis niet uit. Tegenwoordig komen luizen ook meer voor op de middelbare school, omdat er bijvoorbeeld veel selfies worden gemaakt. Ik vond op deze site een aantal feiten en fabels over hoofdluis. Luizen kunnen zich ook verspreiden via haarborstels en haarelastieken, volwassenen kunnen ze ook krijgen en zoals ik al eerder noemde, kunnen luizen niet springen of vliegen. Luizen kunnen niet zwemmen, dus in het zwembad zwemmen ze niet van hoofd naar hoofd. Luizencapen helpen niet tegen luizen, hoewel luizen wel van bontkraag naar bontkraag kunnen lopen! Het wassen van beddengoed en knuffels op hoge temperatuur is niet nodig. Ik zou ze wel even checken en eventueel gewoon wassen als je iets vindt.

Het lijkt dat er altijd een piek is van hoofdluis na de vakanties, maar dit komt, omdat er dan juist wordt gecontroleerd op grote schaal. Op deze site vond ik ook het feitje dat er elke dag zo’n 3% van de bevolking last heeft van hoofdluis.

Lees ook: NIEUWE SERIE: DE LUIZENMOEDER EN IK VIND ‘T HILARISCH

Hoe kom je er weer van af?

Het allerbelangrijkste is kammen! Wanneer er een hoofdluis of neet/eitje wordt gevonden, is het belangrijk dat je minstens twee weken elke dag het haar met een speciale luizenkam kamt. Houd dit ook echt de twee weken vol, want zo heb je de levenscyclus van de hoofdluis gehad en nog wat extra speling voor als je iets hebt gemist. Er zijn ook meerdere soorten shampoo, conditioner en lotions op de markt om luizen tegen te gaan. Niet alle middeltjes helpen even goed. Nu kan het geen kwaad om zo’n shampoo te gebruiken. Het hoofd kaalscheren kan ook, maar is niet nodig. Als je een middel als shampoo gebruikt, zorg er voor dat het middel demiticon er in zit. Dit schijnt het beste te werken.

Interessant geschiedenis-feitje: de Romeinen hadden ook al last van luizen en gebruikten al een soortgelijke kam. Dit weten ze doordat ze kammen hebben gevonden waar nog restjes van luizen en neten op zaten.

Hoofdluis voorkomen

Hoofdluis komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Dit heeft te maken met de haarlengte en als je lang haar vaak los draagt, heb je meer kans dat de luizen overlopen. Daarnaast wordt gezegd dat hoofdluizen niet tegen gel kunnen en vaak hebben kinderen met kort haar, gel in. Het is dus niet zo dat luizen een voorkeur hebben voor meisjes, maar lang haar maakt het makkelijker voor een luis om over te steken.

Een idee is dus om je haar (op school) zoveel mogelijk vast te doen. Of je haar vol met gel smeren. Beide helpen om het de luis wat minder makkelijk te maken. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Vooral voor leerkrachten is het belangrijk om haarcontact met kinderen te vermijden. Om hoofdluizen in het algemeen te voorkomen, is dat je zo min mogelijk haarcontact hebt met andere mensen. Zeker als er bekend is dat diegene hoofdluis heeft. Verstandig is om wekelijks je hoofd te (laten) checken op hoofdluis. Zeker als je last hebt op je hoofd, maar zoals ik al eerder zei, heeft niet iedereen last van jeuk. Het kan iedereen overkomen en het is vooral belangrijk dat je er iets aan doet.

Heb jij ook al weer jeuk?

Afbeelding: Women itching scalp itchy his hair on a white background. Door Suriya Yapin